Mesut ASLAN/YENİGÜN HABER – Geçtiğimiz yıl taşeron işçilere kadro düzenlemesinin torba yasada yer alması sonrası 90 bin taşeron işçinin gözü kulağı kendileriyle ilgili yapılacak çalışmada.
Taşeron işçilerinin kadro beklentisi gündemdeki yerini korurken, bir talep de Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bünyesinde farklı programlarda çalışan işçilerden geldi.
Kadro talepleriyle birlikte sosyal haklarının da güvence altına alınmasını isteyen İŞKUR programlarında çalışan işçiler de, daimi kadroya geçmek istiyor.
İŞKUR'un farklı birimlerinde görev yapan personeller, uzun süredir geçici statüde 9 aylık dönemlerde çalışmalarına rağmen, kadro taleplerinin karşılanmasını ve güvenceli çalışma ortamına kavuşmayı istiyor.
İŞKUR'un geniş kapsamlı hizmetleri, iş arayanlar ile işverenleri buluşturarak istihdamın artmasına katkı sağlarken, geçici olması en büyük sıkıntı. Birçok çalışan belli bir süreden sonra işsiz kalabiliyor.
Kadro taleplerinin değerlendirilmesi ve gerekli adımların atılmasıyla birlikte, İŞKUR'un istihdam politikaları daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesi yıllardır aynı yerlerde İşbaşı Eğitim Programlarında çalışanlar, kalıcı iş ve sosyal güvencelerden faydalanmak istiyor.
Gazetemize açıklamalarda bulunan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen İŞKUR çalışanları, “Yılda 9 ay çalışıp, 3 ay boş kalıyoruz. Üstelik, ikramiye, sosyal güvenceler dahil bir çok hakkımız yok. Yıllardır kimisi farklı kimisi hep aynı kurumlarda temizlik ve güvenlik gibi görevlerde çalışıyoruz. Taşeronlar kadroya alınırken ve haklarında iyileştirme yapılırken bizler göz ardı ediliyoruz” ifadelerini kullandılar.
TYP alımı hangi kadrolara yapılıyor?
Çevre temizliği
Kamusal altyapının yenilenmesi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması
Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması
Ağaçlandırma
Park düzenlemeleri
Mazaret izinleri sıkıntılı
İşkur programlarında çalışanların kabul edilebilir mazereti olan işçiye işveren ya da işveren vekili tarafından mazeret izni verilirken, bu mazeret izninin toplam süresi ise doktor raporu ile belgelenen en fazla 5 günlük sağlık izni (istirahat raporu) dışında, devamsızlık süresi toplamının İşbaşı Eğitim Program süresinin 1/10’undan (onda birinden daha fazla olmaması) gerekiyor.
Örneğin 150 günlük bir programda; beş günlük sağlık raporu dışında işçi en fazla on beş gün izin kullanabiliyorr. Programın devamı sırasında işçinin beş günü aşan rapor alması halinde, beş günü aşan rapor süresi de işçinin on beş günlük izin hakkından düşülüyor. Bu rapor süreleri de dahil devamsızlığın yirmi günü aşması halinde devamsızlık sayılarak, işçinin programla ilişiği kesiliyor.