15 Temmuz darbe girişimine katıldığı sabit görülerek ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan ve bu cezayı Yargıtay’ca onararak kesin hükme bağlanan 2’inci Birleştirilmiş Hava Harekât Merkez Komutanı Tümgeneral Atilla Darendeli’ye savunma hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nden ihlal kararı çıktı.
Hakkındaki mahkûmiyet kararının onanıp kesinleşmesi üzerine AYM’ye başvuru yapan Darendeli, karar duruşmasında ayrıntılı savunma yaparak delillerini sunabileceğini belirtmiş olmasına rağmen bu talebinin kabul edilmeyip SEGBİS yoluyla ifadesinin alınarak hakkında mahkûmiyet hükmü kurulduğunu ileri sürdü.
ADİL YARGILANMA HAKKI İHLAL EDİLDİ
Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin sanığın duruşmada hazır bulunma talebini SEGBİS’in doğrudan doğruyalığa aykırı olmaması nedeniyle reddederek yargılamaya devam edip 11’inci duruşmada mütalaa alınması, 13’üncü duruşmada karar verilmesinin Anayasa’nın 36. Maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamında değerlendirilerek duruşmada hazır bulunma hakkının ihlal edildiğini vurguladı.
BERAAT Mİ EDECEK?
Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, başvurucunun anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunu işleyip işlemediği yönünde karar vermenin Anayasa Mahkemesi'nin görevi olmadığına da dikkat çekilen ihlal kararında şöyle denildi:
- Anayasa Mahkemesi'nce verilen ihlal kararı, sanığın beraat ettiği anlamına gelmediği gibi ihlal kararının gereklerinin yerine getirilmesi amacıyla yapılacak yeniden yargılama neticesinde sanık hakkında mutlaka beraat kararı verilmesi gerektiği anlamına da gelmemektedir. İhlalin sonuçlarını gidermek üzere gereken işlemler yerine getirildikten sonra yapılacak değerlendirmede delillerin takdir biçimine göre mahkemenin benzer veya farklı bir sonuca varması mümkündür.
- Başvurucu; tanık ifadelerinin güvenilirliğini sorgulamak ve çelişkili hususları ortaya çıkarmak için bir kısım tanığın duruşmada dinlenmesi yönünde talepte bulunduğu hâlde talebinin gerekçesiz biçimde reddedildiğini ileri sürmüştür. Talimat yoluyla dinlenen bazı tanıkları da sorgulama imkânının kendisine tanınmadığını, iddia makamı karşısında dezavantajlı duruma düşürüldüğünü ifade etmiştir.
TAZMİNAT TALEBİNDE DE BULUNDU
- Hukuka aykırı delillerin hükme esas alındığını, avukat görüşmelerinin kısıtlandığını, istinaf incelemesinin duruşma açılmadan neticelendirildiğini belirterek adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtmiştir. Bu taleplerinin yeniden yapılacak yargılama sürecinde derece mahkemeleri ve Yargıtay’ca değerlendirilecek olması nedeniyle bu aşamada ayrıca incelenmesine gerek olmadığına karar verilmiştir. İhlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasının yeterli giderim sağlayacağı anlaşıldığından tazminat talebinin de reddine karar verilmiştir.
- Başvurucunun adil yargılanma hakkı kapsamında duruşmada hazır bulunma hakkı ihlal edildiğinden iddianın kabul edilebilir olduğuna, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile özel hayata saygı iddiasının dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
"ARSA BAKIYORDUM" DEMİŞTİ
Ankara’da TBMM, Gölbaşı Özel Harekât ve MİT binasının bombalanmasıyla ilgili ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilen Atilla Darendeli’yle ilgili ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onayan Yargıtay kararına göre, Darendeli’nin Tümgeneral rütbesiyle Birleştirilmiş Hava Harekât Merkez Komutanı olduğu, 29 Haziran-21 Temmuz arasında yıllık izinli olduğu, izin belgesinde iznini geçireceği adresleri Konya, Muğla ve İzmir olarak belirtmesine rağmen 9 Temmuz 2016’da Antalya’dan Ankara’ya gelip 6 saat kaldı. Bu ziyaretini “Arsa bakmak için kızlarımdan para almaya gelmiştim” şeklinde mahkemeye izah etmeye çalıştı. Ancak HTS kayıtları incelendiğinde Esenboğa Havaalanına indikten sonra sırasıyla Çubuk, Sarayköy, Ümitköy, Yenimahalle, Ostim, Söğütözü, Pursaklar’da bulunduktan sonra tekrar Havalanına gittiği, iddia ettiği gibi kızlarının oturduğu semte hiç uğramadığı tespit edildi.
Darbe toplantıları ve planlamalarını yapmak için Ümitköy’de üç katlı villa kiralayan Darendeli’nin kızlarının evinde olduğunu belirttiği gün ve saatte alınan HTS kayıtlarına göre kiraladığı villada olduğu belirlendi.
HAVA KUVVETLERİ İMAMLARIYLA SIKI İRTİBATLI
Darendeli’nin sıkıyönetim listesinde Ankara Harekât Başkanı olarak görevlendirildiği, darbeci Kemal Mutlum ile darbe gecesi yoğun telefon görüşmesi olduğu ortaya çıktı. Darbeci Tuğgenerel Semih Terzi ve ekibinin Diyarbakır’dan Ankara’ya nakli konusunda yoğun çaba içinde olduğu belirlendi. Darendeli’nin darbe teşebbüsü bertaraf edilmesine rağmen o gece yaşadığı olağanüstü hukuk dışı konuları Cumhuriyet savcılıklarıyla ya da askeri birimlerle paylaşmayıp pasif kaldığı, FETÖ’nün hava kuvvetlerinden sorumlu mahrem imamları Cağfer Sarıkaya ve Harun Biniş ile kullandığı operasyonel hat üzerinden sürekli irtibat halinde olduğu da açığa çıkarıldı.