Diyarbakır’daki Êzîdî mezarlığı koruma altına alınıyor

Bismil İlçesin bağlı Yasince köyünde bulunan ve 40 yıldır sahipsiz olan Êzîdî Mezarlığı için Bismil Belediyesi çalışma başlattı. Çalışmalar kapsamında mezarlığın bulunduğu 88 dönümlük alan koruma altına alınacak

YENİGÜN HABER – Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde bulunan ve geçmişte tamamen Êzîdîlerin yaşadığı Yasince (Heyderkul) köyünde bulunan mezarlığa Bismil Belediyesi sahip çıktı. 1985 yıllına kadar Yasince köyüne bağlı Haydakul,Darakul mezralarla birlikte üç Êzîdî köyün bulunduğu Bismil İlçende 1985 tarihinden sonra Sunni köylülerin baskıları sonucu kendi topraklarından Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. Burada bulunan Êzîdî ailelerine ait mezarlığın korunması için Bismil Belediyesi çalıma başlattı. Çalışma kapsamında Mezarlığın çevre düzenlenmesi, menfez ve yol yapım çalışmasının yanı sıra Mezarlıkta Êzîdîlerin sembollerinin yer alacağı Kubbelerin yapılacağı belirtildi.

Êzîdî sembollerin bulunacağı kubbeler yapılacak

Yasince köyünde bulunan Êzîdî mezarlığındaki çalışmaları yerinde inceleyen Bismil Belediye Eş Başkanları Mizgin Ekin, Güven Tanrıkulu, çalışmalar hakkında birim amirlerinden bilgi aldı. Burada açıklama yapan Bismil Belediye Eş Başkanı Mizgin Ekin, halklar arasında din,dil ayrımı yapmadan tüm halklara sahip çıkacaklarını belirterek, “ Êzîdî halkımızın burada kaybolmakla yüz, yüze kalmış mezarlığımızın korunması ve bakımı için çalışma başlattık. Êzîdi halkımızın inançlarına göre gelip burada mezarlık ziyaret edebilmeleri ve defin işlemlerini rahatlıkla yapabilmeleri için gerekli tüm çalışmayı yapacağız” dedi.

88 Dönümlük Êzîdî Mezarlığı koruma altına alınacak

Halkların kardeşliğine değinen Bismil Belediye Eş Başkanı Güven Tanrıkulu, Êzîdî halkının Almanya’ya göç etmek zorunda kaldığını belirterek, “Almanya’dan kendi topraklarında defin edilmek istenen Êzîdî kardeşlerimiz burada kendi cenazelerini defin etmek için bin bir sorunla karşı karşıya kalıyordu. Burada mezarlıkları tarım alanına dönüştürülmüştü. Mezarlık yolu yoktu. Kışın gelip cenazelerini defin edemiyorlardı. Geçmişten günümüze kadar hiç kimse burada bir çalışma yapmamıştı. Bismil Belediyesi olarak burada ilk kez burada çalışma başlattık. Êzîdî halkımızın mezarlığa kendi inançlarına göre defin işlemlerini yapabilecek her türlü imkanın oluşturulması için çalıma yapacağız. Burada bulunan 88 dönümlük mezarlık alanın tamamını koruma altına alıp etrafını yapacağız. Mezarlığa gelen yolda bulunan derede köprü yapıp yol çalışmasını tamamlayacağız.” Dedi.

Bismil Belediyesine teşekkür

Bismil Belediyesinin yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Halis Talmaç, yapılan çalışmanın Êzîdî halkı için çok değerli ve önemli olduğunu belirterek, “ben Bismil Yasince köyünde doğdum 40 yıldır Almanya’da yaşıyorum, Almanya’da ölen köylülerimizin getirip kendi köyümüzde defin ediyoruz. Köyde olmadığımız için buradaki mezarlığımız tamamen sahipsiz ve bakımsızdı. Mezarlık yolu olmadığı için cenazemizi mezarlığa defin işleminde ciddi sorunlar yaşıyorduk. Mezarlığımızı koruma altına alıp, mezarlık yolunur yapımı çok önemli. Bu anlamda Bismil Belediyesinin yaptığı bu çalışma bizim için çok değerlidir. Kendilerine tüm Êzîdîler adına teşekkür ediyorum” dedi. (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri