VOLKAN BEŞENK/YENİGÜN HABER – Diyarbakır’ın artan nüfusuna paralel araç sayısındaki artış ve yeterli alt yapının olmaması yollarda uzun kuyruklara neden oluyor. Şehrin başta ana arterleri olmak üzere neredeyse her bölgesinde trafik sıkışıklığı gün geçtikçe artıyor. Alternatif güzergahların olmaması ise araç trafiğinin aksamasına yol açıyor.
Şehrin başta Bağlar, Yenişehir ve Sur içi bölgesine gitmek için otomobil kullanan vatandaşların korkulu rüyası trafik keşmekeşi oldu. 2024 yılının kasım ayı itibari ile Diyarbakır’da ki otomobil sayısının 77 bin 73’e ulaşmasına karşın özellikle şehir merkezinde alternatif yolların açılmaması kentin trafiğini adeta felce uğratıyor.
GÜNÜN HER SAATİNDE TRAFİK ÇİLESİ
Araç sürücüleri kilometrelerce oluşan kuyruk ile alakalı sosyal medya başta olmak üzere seslerine duyurmaya çalışırken arapsaçına dönen trafik çilesi en çokta mesaiye gitme ve mesai çıkışı saatlerinde hissediliyor.
Vatandaşlar, Sürücülerin tek kişi halinde araçları ile trafiğe çıkmalarının ve toplu taşıma araçlarını kullanmamaları trafik sıkışıklığına gerekçe gösterirken sürücüler ise toplu taşıma araçlarının balık istifi gibi insanları araçlara tıkmalarının çözüm olmadığını işaret ediyorlar.
Şehir içi ulaşımın yetersiz olması ve trafikteki araç sayısının fazla olmasının trafik çilesini artırdığını kaydeden Barış Alan, “Diyarbakır’ın eski şehir bölgesi diye adlandırılan kısmındaki yolların darlığı ve yetersizliği herkesçe malum. Özellikle işe gidiş ve iş çıkışı saatleri ve okulların dağılma zamanları trafikte santim, santim yol alınmaktadır. Mesaiye yetişme telaşına ek acemi sürücülerin trafiği tehlikeye atması, sürüş deneyimsizliği ve daha birçok etken trafiğin felce dönüşmesine neden olmktadır. Bizlerde bu sıkışıklığın hemen, hemen her gün sıkıntısını yaşamaktayız. Sonuç itibari ile Diyarbakır’ın her yerinde alternatif yolların açılması ya da toplu taşıma tercihlerinin artırılması büyük önem arz etmektedir. Yıllardır söylenen ve sadece seçim vaadinde kalan tramvay, metro gibi alternatiflerin yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Sonuç itibari ile nüfusu 300-500 bin iken yapılan yolların 1 buçuk, 2 milyon nüfusa tekabül eden bir şehri rahatlatması mümkün değil” diyerek trafik sorununa bir an önce çözüm getirilmesi gerektiğine işaret etti.
UZMANINDAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kentteki trafik sorunuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Trafik Eğitmeni Bülent Uçaman ise, öncelikle trafik/ulaşım gibi komplike bir konuyu ele alırken sadece araçlar ve sürücüler üzerinden ele almanın eksik olacağını belirtti.
2000-2010 Büyükşehir Belediyesi şehirci toplu taşıma trafik denetimi, sevk ve idare, toplu taşıma şoförlerine eğitim programı düzenlemelerinde sahada çalışan ve 32 yıldır sürücü kursunda trafik mevzuatı ve kuralları dersi veren Bülent Uçaman şu değerlendirmelerde bulundu:
“Trafik literatüründe "yol kullanıcıları" olarak tanımlanan sürücü-yolcu-yaya ekseninde ele alınıp değerlendirme yapılırsa ve hedef kitle topyekûn ele alınırsa çözüme hizmet eder. Bu da tüm bileşenlerin ayırımsız eğitimi ve ilgili tüm kurum/kuruluşların alt yapı/eğitim ve denetim kesintisiz yürütülmesiyle mümkündür”
Uçaman, kısa vadede çözümler için şu önerilerde bulundu:
“-Toplu taşıma araçlarının durak harici indirme-bindirmelerinin önlenmeli,
-Kısa mesafede özel araçların kullanılmamalı,
-Kent içindeki refüj aralıklarında gelişigüzel ve birbirine ve kavşaklara yakın olarak bırakılan ve akan trafiği olumsuz etkileyip, kaza riski yaratan dönüş yerlerinin bordür taşları ile birleştirilip kapatılmalı
-Kent merkezinde büyük masraflarla yapılan ve sadece Urfa yolundakiler (korkuluk yüksek olduğu için üzerinden atlanması imkansız olduğundan) yaya üst geçitlerinin kullanılmasını sağlayacak bariyer, yüksek korkuluk gibi fiziki tedbirler alınmalı,
*Kent içi trafik yükünün ağırlığını oluşturan toplu taşıma araçlarının tümünü (personel ve öğrenci servisleri dahil) kapsayacak şekilde eğitim programları düzenlenerek sertifikasız faaliyete izin verilmemeli,
*Dış ilçelerden ve çevre illerden gelen minibüslerin kent içi trafiğine girişlerinin engellenmesi amacıyla Elazığ ve Silvan yoluna yakın bir noktada yeni ilçe otogarının kurulmalı.”