Diyarbakır’da tıbbi malzeme tedarik zinciri çöküyor!

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, kentteki üniversite hastanelerinde yaşanan mali kriz nedeniyle medikal malzeme tedarik zincirinin çökme noktasına geldiğini açıkladı. Firmaların iflasın eşiğinde olduğunu belirten Cupolo, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, "Kamu sağlık hizmetini özel sektörün öz kaynaklarıyla finanse etmek bakanlığınızın resmi bir ekonomi politikası mıdır?" sorusunu yöneltti.

Diyarbakır’daki üniversite hastanelerinde bir yılı aşan ödeme gecikmeleri ve yetersiz bütçeler, tıbbi malzeme tedarik zincirini kopma noktasına getirdi. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo ise konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Önergesinde Diyarbakır’daki medikal firma temsilcilerinin çığlığını meclis gündemine taşıyan Cupolo, başta Dicle Üniversitesi olmak üzere üniversite hastanelerinin yaşadığı derin mali krize dikkat çekti. Hastanelerin medikal firmalara olan ödemelerinde bir yılı aşan gecikmeler yaşandığını belirten Cupolo; artan enflasyon, döviz kuru baskısı, ithal ürün maliyetleri ve yükselen işletme giderleri karşısında mevcut global bütçe anlaşmalarının tamamen yetersiz kaldığını vurguladı.

"Firmalar yüksek faizli kredilere mahkum edildi"

Milletvekili Cupolo, bütçe yetersizliği ve geciken ödemeler nedeniyle medikal firmaların öz kaynaklarını tükettiğini ifade etti. Firmaların nakit akışını sürdürebilmek için yüksek faizli banka kredilerine mahkum edildiğini belirten Cupolo, kâr marjlarının yok olmasıyla birlikte sektörün adeta kamu hizmetini kendi cebinden finanse eden bir yapıya dönüştüğünü aktardı. Bu ekonomik yükün pek çok küçük ve orta ölçekli işletmeyi iflasın eşiğine getirdiğini kaydeden Cupolo, ihalelere katılımın azaldığı uyarısında bulundu. Diyarbakır Milletvekili, kritik tıbbi ürün arzında yaşanacak olası bir kırılmanın, doğrudan hasta hizmetlerini baltalayarak telafisi imkansız sonuçlar doğuracağının altını çizdi.

"Bakanlığın ödeme politikası seçici ve mağduriyet yaratıyor"

Önergesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın resmi yazısıyla yakın dönemde yaptığı bir uygulamayı da eleştiren Cupolo, sadece laboratuvar cihazı kiralayan firmaların faturalarının 2026 yılı Mart ayına kadar olan kısmının tek seferde kapatıldığını, ancak hayati tıbbi malzeme sağlayan diğer tedarikçilerin kapsam dışı bırakılarak mağduriyetlerinin sürdürüldüğünü ifade etti. Cupolo; SGK, Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün koordineli çalışarak şu adımları hızla atması gerektiğini belirtti: Üniversite hastanelerinin ödeme takvimlerinin net ve uygulanabilir şekilde yeniden yapılandırılması, Global bütçe modelinin güncel ekonomik gerçeklere göre revize edilmesi, Birikmiş alacaklara yönelik acil ve somut bir finansal çözüm mekanizmasının hayata geçirilmesi.

Cupolo'dan Bakan Şimşek'e 3 soru

Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in şu sorulara yazılı olarak cevap vermesini talep etti:

1. Medikal firmaların ödemelerini bir yılı aşkın süredir geciktirerek, kamu sağlık hizmetini özel sektörün öz kaynaklarıyla finanse etmek bakanlığınızın resmi bir ekonomi politikası mıdır?

2. Geçtiğimiz ay yayımlanan resmi yazıyla sadece laboratuvar cihazı kiralayan firmaların faturaları tek seferde kapatılırken, hayati tıbbi malzeme sağlayan diğer tedarikçilerin kapsam dışı bırakılmasının yasal ve rasyonel gerekçesi nedir? Bu seçici ödemede hangi kriterler gözetilmiştir?

3. Artan enflasyon ve döviz kuru karşısında tamamen eriyen üniversite hastanelerinin global bütçe modelini güncel ekonomik gerçeklere göre revize etmeyi planlıyor musunuz?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri