Diyarbakır’da SMA hastalarına özel sürekli destek

Diyarbakır'daki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarına sunduğu kesintisiz tedavi hizmetleriyle dikkat çekiyor.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarına yönelik verdiği tedavi hizmetlerine kesintisiz olarak devam ediyor. Hastane, SMA tanısı konan çocukların tedavi ve takip süreçlerini Çocuk Nörolojisi Bölümü'nde yürütüyor.

Uzman Doktorlardan Açıklama

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Olgay Bildik, SMA'nın doğuştan gelen sinir-kas hastalığı olduğunu belirtti. Dr. Bildik, "SMA hastalarında SMN geni protein üretemez, bu da motor sinir hücrelerinin hasar görmesine yol açar ve zamanla istemli kaslar görevini yerine getiremez hale gelir. SMA'nın çeşitli tipleri vardır ve bunlar ciddiyet açısından farklılık gösterir. Hastalığın belirtileri doğum öncesi ile yetişkinlik dönemine kadar görülebilir," şeklinde konuştu.

Tedavi ve İlaç Seçenekleri

SMA'nın tamamen tedavi edilemez bir hastalık olduğunu, ancak tedavi yöntemleri ile ilerlemesinin durdurulabileceğini ifade eden Dr. Bildik, "Günümüzde geliştirilen bazı tedavi yöntemleri, SMA'nın ilerlemesini durdurmak ve hastanın motor becerilerini korumak açısından umut vaat ediyor. Tedaviye erken başlanması durumunda sonuçlar daha yüz güldürücü olabiliyor," dedi.

Hastaneye Diyarbakır ve çevre illerden başvuran SMA hastalarının tedavileri yapılmakta ve 2017 yılından bu yana SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınan Spinraza (Nusinersen) ilacı kullanılmaktadır. Spinraza, vücudun daha fazla SMN proteini üretmesini sağlayarak hastaların yaşam kalitesini artırmakta önemli bir rol oynamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri