Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği ile ortaklaşa düzenlemiş olduğu ‘’Kamu İhale Mevzuatındaki son gelişmeler’’ konulu bilgilendirme toplantısına DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Meclis Başkanı Nevin İl, KAMİAD Başkanı Ali Adıgüzel, KAMİAD Başkan Vekili Nedim Şimşek, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Mardin TSO Başkanı Hatip Çelik ve çok sayıda iş insanı katıldı.
DİYARBAKIR FİNANSA ERİŞME KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYOR
Toplantıda konuşan DTSO Başkanı Kaya, Diyarbakır için çok önemli bir toplantı olduğunu ve üyelerinin büyük bir kısmının inşaat sektörü ve inşaata bağlı sektörlerde faaliyet yürütmesi açısından da önemli bir toplantı olduğunu söyledi. Kaya, “Diyarbakır için önemli olan bu tarz etkinliklere her zaman Oda olarak destek veriyoruz. İnşaat sektörü Türkiye’nin çok önemli bir lokomotifidir. Bu sektörde yapılan açıklamalara baktığımız zaman 6 milyon insanın istihdam edildiğini görüyoruz. Bu açıdan baktığımız zaman inşaat sektöründe yaşanan sorunlar çok önemlidir. Diyarbakır’da ve bölgede çözemediğimiz en önemli sorunlardan biri finansa erişimdir. Diyarbakır’da büyüyen firmalarımız finansa erişimde yaşadıkları sorunlardan kaynaklı merkezlerini dışarıya taşımak zorunda kalıyorlar. Bir diğer önemli sorunda gerek kamuda gerekse de yerel yönetimlerde kamu müteahhitlerimize yaptıkları işlerde keyfi bir şekilde ödeme yapılmıyor. Kamu müteahhitlerinin bu sorunun çözülmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
SEKTÖRDE OLUŞACAK BİR SIKINTI TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLER
Daha sonra konuşan KAMİAD Başkanı Ali Adıgüzel, “KAMİAD Türkiye Buluşmaları Diyarbakır” programımızın bilgi paylaşımı adlı programda; öncelikle bu program için bizlere ev sahipliği yaparak destek olan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyorum. İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin ana lokomotiflerinden biri olarak, yaklaşık 250 alt sektörü bünyesinde barındıran ve milyonlarca kişiyi istihdam eden, çok önemli bir iş koludur. Doğrudan ve dolaylı olarak birçok iş kolunu etkileyen inşaat sektöründe, oluşacak herhangi bir olumsuzluk, ekonomik açıdan tüm alt sektörlere, domino etkisi yaratmaktadır. Son 4 yıldır yapı malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları karşısında; binlerce meslektaşımız işlerini yarım bırakmış ve birçok kamu yüklenicisi, ekmeğinden olmuştur. Yaşadığımız olumsuz koşulların ve oluşan ifa güçlüğünün, kamuoyu tarafından anlaşılamamasının en önemli nedeni, bu sektöre iş yapanların ve meslektaşlarımızın örgütlenmiş bir yapının içinde olmayışı idi.
Seçim sonrası döviz kurlarındaki artış ve deprem sonrası işçilik ve tedarik sıkıntısı nedeniyle oluşan yapı malzeme fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ‘‘İlave Fiyat Farkı’’ ve ‘‘Koşulsuz Tasfiye’’ hakkıdır. Bunun yanında ihalelerde Fiyat Farkı hesabı yapılırken; reel piyasa fiyatlarının yansıtılmasını, zaruret olarak görmekteyiz. Son yıllardaki artışlar sonucu yasaklı duruma düşen yükleniciler için ‘‘Sicil affı’’ ve ‘‘Rücu davalarının iptali’’ konusu da diğer taleplerimizdir. Türkiye’de en çok değiştirilen kanunların başında yer alan kamu ihale kanunu, buna bağlı mevzuat ve yönetmelikler olmuştur. Durum böyle olunca; maalesef birçok meslektaşımız, değişen yasayı ve bu süreçleri takip edememekte veya değişen mevzuat ile ilgili birçok ayrıntıyı gözden kaçırabilmektedir.
Bu durumda hem meslektaşlarımız mağdur olmakta hem de idarelerdeki işleyiş süreci gereksiz yere uzamaktadır. KAMİAD ailesi olarak bugüne kadar, mesleğimizin ihtiyaç duyduğu bilgilendirme toplantılarını organize ederek, kuruluş maksadımıza hizmet ediyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Av Mehmet Çalışır, “Kamuya İş Yapan Yüklenici Firmaların Vergi İadeleri” ile Program Konuğu Ahmet Gez “ Kefalet Senedi” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. (Haber Merkezi)