Diyarbakır’da 'işkence' suçundan yargılanan polisler hakkında yeni gelişme

Lice Asliye Ceza Mahkemesi, 'hürriyetten yoksun bırakma' suçuyla 5 polise 8'er yıl ceza verdi. 'İşkence' kararı vermeyen mahkeme kararın gerekçesini işkence suçundan temellendirdi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 21 Mart 2023 Newroz kutlamaları sonrası 14 yaşındaki Y.D., polisler tarafından zırhlı araca bindirilerek kaçırıldı ve işkenceye maruz bırakıldığını iddia etti. Lice Asliye Ceza Mahkemesi, olaya dair İlçe Emniyet amirlerinden Aykut Oral ile polisler İsmail Akkuş, Emre Özcan, Gökhan Bay ve Hayrettin Çakmak hakkında hazırlanan iddianamede "görevsizlik" kararı verdi. Mahkeme, 5 polis hakkında hazırlanan iddianamede “işkence” ve “kasten yaralama” suçlarının yer almaması üzerine dosyayı Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Ancak dosya yeniden Asliye Ceza Mahkemesi'ne iade edildi.

MA'nın haberine göre, mahkeme, 5 Haziran'da görülen karar duruşmasında 5 polis hakkında “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 8’er yıl hapis cezası verdi. Ayrıca polislere “Mala zarar verme” suçundan 4 bin 500 TL para cezası verildi. Tutuksuz yargılanan polisler hakkındaki cezanın gerekçesi açıklandı. Mahkeme, polisler hakkında "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ceza verse de kararının gerekçesini "işkence" suçu üzerinden temellendirdi.

POLİSLERİN TEHDİTLERİ

Y.D.'nin ifadelerine yer verilen kararda, Y.D., polislerin kendisini "Kürtlere küfür edeceksin, Abdullah Öcalan'a küfür edeceksin, İstiklal Marşı'nı söyle, Mehmetçik şiirini sabaha kadar ezberleyeceksin. Eğer ezberlemezsen sırtına koyduğumuz GPS ile seni bulur ve öldürürüz. Ayrıca bizim seni dövdüğümüzü kimseye söylemeyeceksin, soranlara arkadaşlarınla kavga ettiğini söyleyeceksin, birine söylersen seni öldürürüz" sözleriyle tehdit ettiğini söyledi. Kararda, söz konusu tehditlere işaret edilerek, diğer tanık ifadelerinin de mağdurun ifadelerini destekler nitelikte olduğu vurgulandı.

'SUÇ DELİLLERİ GİZLENDİ’

Kararda, bazı sanıkların olay sonrası görevlerine aykırı bir şekilde Diyarbakır'a gittiği, hasta olmadıkları halde farklı hastanelerden rapor almaya çalıştıkları, rapor aldıktan sonra da amirlerine haber vermeden Ankara'ya hareket ettikleri ve yoldayken yakalandıkları hatırlatıldı. Kararda, "Suç tarihinin 21 Mart 2023 olduğu ancak sanık ifadelerinin 25 Mart tarihinde alındığı, mağdurun olay günü kafasına, gözüne ve sırtına tüfeğin dipçik kısmı ile vuran ve kendisini videoya aldığını ifade ettiği sanık Aykut Oral'ın cep telefonunun bulunamadığı, İlçe Emniyet Amiri olarak görev yapan ve birçok adli soruşturmada görev alan sanığın bu süre zarfında cep telefonunun bulunamamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu ve sanığın suç delillerini gizlemeye yönelik davrandığı kanaati oluşturmaktadır" ifadelerine yer verildi.

'İŞTİRAK HALİNDE HAREKET ETTİLER'

Kararda, dikkat çeken bir başka nokta ise iddianamedeki iddialara dair değerlendirme oldu. Kararda, iddianamede mağdurun kim tarafından darp edildiğinin belirtilmediğine işaret edilerek, "İddianamede mağdurun kim tarafından darp edildiğinin saptanamadığı şeklinde belirtilmişse de sanıkların mağdur ile birlikte aynı araç içerisinde bulunduğu ve kamera kayıtlarından da anlaşılacağı üzere bu sürecin yaklaşık 25-30 dakika sürdüğü, aracın sürekli hareket halinde olmadığı, araç içerisinde sanıkların görev yaptıkları amirlerinin de bulunduğu, bir kısım sanıkların emir komuta zincirine aykırı hareket ederek, amirlerinin emrinden bağımsız davranmasının hayatın olağan akışına aykırı bulunduğu ve sanıkların iştirak halinde hareket ettiği anlaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

'İNSAN ONURU İLE BAĞDAŞMAYAN HAREKETLER'

Kararda, mağdurun yaşı ve fiziki durumu dikkate alındığında plastik kelepçe takacak ve güç kullanımı gerektirecek herhangi bir olumsuz davranışın olmadığı vurgulanarak, mağdurun insan onuru ile bağdaşmayacak şekilde cezalandırıldığı, araç içerisinde silahlarla darp edildiği, zorla ve tehditle videoya alındığı, iradesine aykırı sözler söylettirildiği ve ve aşağılandığı ifade edildi. Yaşananların mağdurun bedensel ve özellikle ruhsal yönden acı çekmesine neden olabilecek eylemler olduğuna vurgu yapılarak, "nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun oluştuğu" ifade edildi.

'SAVUNMALAR SUÇTAN KURTULMAYA YÖNELİK'

Sanık polislerin beyanlarının soyut ve çelişkili olduğu kaydedilen kararda, polisler arasındaki yazışmaların ve savunmalarının "Suçtan kurtulmak amacıyla ortak savunma hazırlamaya yönelik hareket” olduğu belirtildi.

İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANMADI

İyi hal indiriminin uygulanmadığı kararda "(...) suçun silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle ve çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlediği, sanıkların suçun inkarı, yargılama aşamasına bir katkılarının bulunmaması, bir takım delillerin yok edilmeye çalışılması, birden fazla nitelikli halin yer alması, mağdurun yaşı, mağdurdan herhangi bir şekilde özür dilenmemesi, işledikleri suçtan dolayı herhangi bir pişmanlığının olmaması, üstlenilen kamu görevine riayet edilmemesi ve bir daha suç işlemeyeceğine dair mahkememizde olumlu bir kanaat oluşmadığı (...)" ifadelerine yer verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri