Diyarbakır’da isim tartışması: ‘Gaffar Okan’ ‘Barış’ oldu

Kayapınar Belediye Meclisi’nin ‘Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ spor yerleşkesinin ismini ‘Barış’ olarak değiştirmesi tartışmalara neden oldu.

Metin BEKİROĞLU/YENİGÜN HABER – DEM Partili Diyarbakır Kayapınar Belediyesi, 24 Ocak 2001 tarihinde terör saldırısı sonucu şehit olan ve bölgede sevilen isimlerinden emniyet müdürü Ali Gaffar Okkan'ın ismini spor kompleksinden kaldırdı. 6 Eylül 2024’te oy çokluğu belediye meclisinde kabul edilen kararla spor kompleksinin ismi bulunduğu mahallenin ismi olan ‘Barış’ olarak değiştirildi.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, Kayapınar Belediye Meclisi tarafından Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan Spor Yerleşkesinin isminin "Barış Spor Kompleksi" olarak değiştirilmesi yönünde alınan karara tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

“"Gaffar Okkan, şehirle bütünleşmiş, bu kentte spor ve toplumsal barış için önemli katkılarda bulunmuş ve halkın sevgisini kazanmış önemli bir isimdir. Diyarbakırlılar Okkan'a duyduğu sevgi ve saygıdan dolayı hatırasını yaşatmak için çocuklarına onun ismini verdiler. Böylesine vatandaşların sevgisini kazanmış bir ismin adını spor kompleksinden kaldırmak, Diyarbakır'ın değerlerine büyük bir saygısızlıktır. Spor ve barış kavramlarını Gaffar Okkan'dan ayırmak mümkün değil. Bu tür girişimler, toplumda ayrışmayı ve kutuplaşmayı artırır. Bundan eminiz ki gönüllerde taht kurmuş ve hala duvarlarında fotoğrafı asılı bulunan Okkan'ın isminin spor kompleksinden kaldırılması her kesimden Diyarbakırlıları derinden yaralayacaktır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Şehir yönetmek, isimler üzerinden siyaset yapmak değil, hizmet ve yenilik üretmektir."

DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan

HİZMET DEĞİL TEMSİLİYETLE UĞRAŞIYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, tartışmaya farklı bir boyut kazandırdı. Yağan, “Diyarbakır’ı yönetenler ve yönetmeye aday olanlar halen isimlerle yani ‘hizmet değil temsiliyetle’ uğraşıyor!” dedi.

Prof. Dr. Aziz Yağan, örneklerle gerek kayyım yönetimi gerekse seçilmişlerin aynı hataya düştüklerini örneklerle anlattı:

“Diyarbakır Kayapınar belediye meclisi 6 Eylül 2024’te oy çokluğu ile ‘Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ spor yerleşkesinin ismini ‘Barış’ olarak değiştirdi. AKP Diyarbakır il başkanı, DEM’li belediye eş başkanlarına bu değişikliği yapmamaları gerektiğini ifade etti. Böylece yeni bir ciddi tartışma başlamış oldu.

Diyarbakır Kayapınar belediye meclisi 6 Eylül 2024’te oy çokluğu ile ‘Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ spor yerleşkesinin ismini ‘Barış’ olarak değiştirdi. AKP Diyarbakır il başkanı, DEM’li belediye eş başkanlarına bu değişikliği yapmamaları gerektiğini ifade etti. Böylece yeni bir ciddi tartışma başlamış oldu.

2019 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin HDP’li eş başkanları İyaz Bin Ganem isimli bir caddeye İlhan Diken adını vermişti. O zaman da itirazlar yükselmiş ve kayyım atanınca caddeye tekrar İyaz bin Ganem adını vermişti (https://m.nerinaazad2.com/tr/columnists/aziz-yagan/iyaz-bin-ganeme-karsi-ilhan-diken).

2022 yılında ise Sur belediyesi kayyımı bir mahallenin yüzlerce, belki binlerce yıllık Kıtılbil ismini sırf kendi öyle istedi diye Fetih olarak değiştirmişti (https://serbestiyet.com/featured/sur-kayyimi-tarihi-kitilbil-mahallesinin-ismini-fetih-mahallesi-olarak-degistirdi-94435/).

Diyarbakır’ı yönetenler ve yönetmeye aday olanlar halen isimlerle yani ‘hizmet değil temsiliyetle’ uğraşıyor!

Belediye yönetimleri toplumun bir kesiminde karşılığı olan ya da tarihi ve kültürel değeri olan isimleri değiştirmemeli ya da değişikliği vatandaşlarına sormalı. Türkiye’nin değerleri olan isimlere müdahale edilmemeli, hizmete, kurallı yaşama odaklanılmalıdır.

Kayapınar Belediye meclisi ilk oturumda ismi tekrar verebilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri