Diyarbakır’da Hizbullah'ın ‘ölüm evi’ olarak bilinen yapı tescillendi

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde Hizbullah’ın “sorgu evi” olarak kullandığı ve içerisinde ikisi çocuk, 12 kişinin cesedinin bulunduğu ev, Diyarbakır...
Diyarbakır merkez Sur ilçesinde Hizbullah’ın “sorgu evi” olarak kullandığı ve içerisinde ikisi çocuk, 12 kişinin cesedinin bulunduğu ev, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tarihi yapı olarak tescillendi.

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde Hizbullah’ın ‘ölüm evi’ olarak kullandığı ve içerisinden 2’si çocuk 12 kişinin cesedinin çıkarıldığı ev, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tarihi yapı olarak tescillendi.

Sur Küçükkavas Sokak’ta bulunan ve içerisinden işkence edilmiş 12 kişinin cesedi çıkarıldıktan sonra kapıları betonla örülen metruk ev, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tarihi yapı olarak tescillendi. Tescil işleminin bu yılın Mart ayında yapıldığı ortaya çıktı. Diyarbakır’da “ölüm evi” olarak bilinen evin, restore edileceği belirtildi. 2016 yılında Sur’daki çatışmalarda hasar gören ev, 22 yıldır metruk yapı olarak duruyordu.

İki çocuk bulmuştu

Medyascope’tan Ferit Aslan'ın haberine göre ev, 2000 yılı Şubat ayında güvercinlerinin peşinden giden 17 yaşındaki Ali Çelik ile 16 yaşındaki Ayetullah Dalgın tarafından bulunmuştu. Hizbullah tarafından o dönem kaçırılan kişilerin buzdolabı ve kanepelerin içerisine konulup, eve getirildiği, burada işkence edildikten sonra öldürülüp evin bahçesine ve odalarına gömüldüğünü gören Ali Çelik ve Ayetullah Dalgın da öldürülmüştü. Olayın ortaya çıkmasından sonra evde 10 gün boyunca kazı çalışmaları yapılmış, aralarında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin eski sekreteri İbrahim Sarı ve Gıda Toptancılar sitesi imamı Fazilet Partisi Belediye Başkan adayı İsmail Eren dahil 12 kişinin cesedi bulunmuştu.

Olayla ilgili önce Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM), daha sonra Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Hizbullah ana davası olarak bilinen davadan yargılananlar bir süre sonra serbest bırakılmıştı. Bitişik olan iki evin dış kapıları, savcılığın kararı ile beton dökülerek kapatılmıştı. (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri