Diyarbakır’da haritalar yeniden çizildi! O parseller resmen başka mahalleye bağlandı

Bismil'de iki mahalle arasında uzun süredir resmi işlemlerde aksamalara yol açan idari uyuşmazlık çözüldü. Valiliğin son onayıyla birlikte o kritik parsellerin bağlı olduğu mahalle tamamen değişti.

Diyarbakır’da mahalleler arasındaki sınırların yeniden düzenlenmesine ilişkin belediye meclis kararı, Diyarbakır Valiliği tarafından onaylanarak resmîleşti. Bismil Belediye Meclisi’nin 5 Mayıs 2026 tarihli toplantısında alınan Meydanlık (Mellamus/Mollamus) ile Kılavuztepe mahalleleri arasındaki sınırların düzeltilmesine yönelik karar, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün teklifi doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda oy birliğiyle kabul edildi.

Uyuşmazlık tespit edildi

Meclis kararında, Kılavuztepe Mahallesi muhtarlığının başvurusu üzerine yapılan incelemelerde, Meydanlık Mahallesi tapu kütüğünde kayıtlı olan 41, 42, 43, 44, 45 ve 46 numaralı parsellerin fiilen ve idari olarak Kılavuztepe Mahallesi sınırları içerisinde kaldığının belirlendiği ifade edildi. Söz konusu durumun vatandaşların resmi işlemlerinde aksamalara yol açtığı ve idari bütünlüğü olumsuz etkilediği kaydedildi.

Valilikten onay geldi

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 9. maddesi kapsamında hazırlanan sınır değişikliği kararı, Diyarbakır Valiliği’nin 8 Haziran 2026 tarihli ve 165877 sayılı oluru ile uygun bulundu. Böylece iki mahalle arasındaki sınır düzenlemesi resmiyet kazandı.

Parseller Kılavuztepe Mahallesi’ne dahil edildi

Karar doğrultusunda, daha önce Meydanlık (Mellamus/Mollamus) Mahallesi tapu kayıtlarında bulunan 41, 42, 43, 44, 45 ve 46 numaralı parsellerin idari olarak Kılavuztepe Mahallesi sınırlarına aktarılması kararlaştırıldı. Yetkililer, düzenlemenin yerleşim bütünlüğünün sağlanması ve vatandaşların kamu hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amacıyla yapıldığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri