YENİGÜN HABER – Diyarbakır’da ekmek fırını çalışanları Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak ile birlikte taleplerini dile getirdi.
Bahattin Demircan Taziye Evi’nde bir araya gelen fırın çalışanları, oluşturdukları komisyon aracılığıyla üç talep belirledi. Çalışma saatlerinin düzenlenmesini isteyen çalışanlar, sigorta ve sendikal hak talebinde bulundu.
Günde 8 saat yerine 13-14 saat mesai yaptıklarını belirten çalışanlar, sigorta, maaş ve sosyal haklarının düzenlenmesi için işverenlere 13 Eylül’e kadar süre verdi.
Çalışanlar, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu ile görüşmek istediklerini dile getirdi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak, 6 Şubat depremleri öncesinde fırın işçilerinin düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve zorlu çalışma koşullarına karşı Dağkapı Meydan’da eyleme çıktıklarını hatırltarak, şunları söyledi:
“İnsanca yaşam ve çalışma koşulu talep ettiler. Ardından sendikamızla birlikte üç-dört maddelik bir protokol hazırladık ve Fırıncılar Odası bunu imzaladı; fakat depremden sonra süreç biraz aksadı. Şimdi bir an evvel bu protokolün hayata geçmesini istiyoruz. Dün tekrar bunun için buluştuk ve işçilerin taleplerini dinledik. Başta Diyarbakırlı fırın işçileri olmak üzere mücadele eden fırın işçilerinin yanlarında olacağız ve birlikte yürüyeceğiz.
SİGORTASIZ VE KAYIT DIŞI ÇALIŞIYORUZ
Fırın işçilerinin 14 saat çalışmasının insanca değil. Ülkede haftalık belirlenen çalışma saatinin 45 saat, ancak fırın işçileri için belirlenen saatin çok uzağında. Mevcut durum 1800’lü yılların koşullarında.
21. yüzyıl diyoruz, yapay zekâ diyoruz, ilerleme diyoruz, gelin bakın ki işçiler sigortasız ve kayıt dışı çalışıyorlar. Bu yüzden çalışma saatlerinin düşürülmesi, sigorta ve yine anayasal hak olan sendikalaşma hakkı için işçiler bir araya geldi ve sendikamızda örgütlendiler. Dün akşam yaptığımız toplantıda da işçiler ne çocuklarını görebildiklerini ne de sosyal bir aktivite yapabildiklerini anlattı. İzinleri yok. Haftanın yedi günü çalışıyorlar."
MÜCADELEYE DEVAM KARARI
Diyarbakırlı fırıncıların sorunlarının çözümü için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Fırın İşçileri Komisyonu Sözcüsü Adem Demir, 45 derece sıcakta çalışan 14 saat çalışma ve sigortasızlık ve diğer zorlu şartlara karşı Türkiye’nin bütün fırın işçilerinin örgütlenmesini ve haklarını araması gerektiğine vurgu yaptı.