Diyarbakır’daki deprem konutları ne zaman bitecek?

Diyarbakır'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından temeli atılan binaların yapımı devam ediyor. Depremden etkilenen vatandaşların gözü, kulağı konutlardan gelecek sevindirici haberde.

Ahmet Baran/YENİGÜN HABER – 411 kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinde Diyarbakır’da 6 bina yıkılırken, 400 ağır hasarlı binanın yıkımına devam ediliyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği 11 ilde evleri yıkılan veya ağır hasar gören afetzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

DEPREM BÖLGESİ İÇİN 1,1 TRİLYON TL EK BÜTÇE

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda önceki gün depremden etkilenen illere sağlanacak ek finansman ve memur zammını da içeren torba kanun teklifinin görüşmeleri sürerken Cumhurbaşkanlığından Ek Bütçe kanun teklifi geldi.

Ek bütçe, 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin TL olarak belirlenirken, teklifin genel gerekçesi 6 Şubat Merkezli depremlerden etkilenen yerleşim bölgelerine ek finansman desteğinin sağlanması oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı teklifin, genel gerekçesinde 6 Şubat Merkezli depremlerden etkilenen yerleşim bölgelerin ek finansman desteğinin sağlanması ve dezavantajlı kesimlere ek ödenek oluşturulması olduğu ifade edildi.

DİYARBAKIR'A 6 BİN 40 KONUT

Diyarbakır'da ihalesi tamamlanan 6 bin 40 konutun yanı sıra vatandaşların ihtiyacının karşılanacağı sosyal donatıların yapımı 7/24 şeklinde sürüyor.

TOKİ İnşaat Uzmanı Kürşat Gedikoğlu, depremzedeler için Oğlaklı Mahallesi'nde sürdürülen çalışmalar hakkında İHA’ya açıklamalarda bulundu.

Gedikoğlu, alanda çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi. Vatandaşların kullanımı için sosyal alanlar, yürüyüş yolları, spor sahaları ve çocuk oyun parklarının olduğunu belirten Gedikoğlu, "Oğlaklı Mahallesi'nde 5 etaptan oluşan 6 bin 40 konutun yapılması hızla devam ediyor. Çermik ilçesinde ise 238 konutun yapımına başlandı. Radye temel üzeri tünel kalıp kullanılarak inşa edilen evler, yatay mimariye uygun olarak zemin artı 3 ve 4 kat olarak yapımları hızla sürüyor" dedi.

NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

Geçtiğimiz nisan ayında Diyarbakır'da depremzedeler için TOKİ tarafından inşa edilecek konutlarda incelemelerde bulunan dönemin Adalet Bakanı ve koordinatör valisi Bekir Bozdağ, "Müteahhit firma 360 gün içinde bu 1122 konutu yapıp teslim edecektir. 17 Mart 2024'te de konutlar inşallah hak sahiplerine teslim edilecektir” ifadelerini kullanmıştı.

DİYARBAKIR'IN EN BÜYÜK İLÇESİ OLMAYA ADAY

Bozdağ, konutların inşa edileceği bu alanın Diyarbakır'ın yeni ve en güzel alanlarından biri olacağına işaret ederek, "27 bin civarında Diyarbakır genelinde yapacağımız bağımsız konut var. Onun muhtemelen yaklaşık 20 binini bu alana inşa etmiş olacağız ve burada 100 bine yakın nüfus yaşama imkanı bulacak." Dedi.

Bozdağ, buranın yeni bir şehir belki de Diyarbakır'ın yeni ve büyük bir ilçesi olmaya aday olacağını dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri