Diyarbakır'da çağrı: Düğünlerde silahlı sevince hayır

Bölgede düğünlerde yaşanan silahlı sevince dikkat çeken Düğün Salonu işletmecisi Lokman Doğan, düğünlerde ateşli silahların kullanılmasının ölüm ve yaralanmalara yol açan ciddi bir tehlike olduğunu belirterek, önemli bir çağrıda bulundu: Düğünlerde silahlı sevince hayır

Mesut ASLAN/YENİGÜN HABER – Her yıl yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonu da açılıyor. Ülkemizin dört bir yanında, geleneksel ve modern unsurların harmanlandığı düğünlerde coşku doruk noktasına ulaşıyor. Ancak bu neşeli kutlamalar bazen trajediye dönüşebiliyor. Düğünlerde ateşli silahların kullanılması, bir yandan sevincin ifadesi olarak görülürken, diğer yandan ölüm ve yaralanmalara yol açan ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Gelenek mi, Tehlike mi?

Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Lokman Doğan, bu durumun hem düğündekiler hem de çevredekiler için tehlike yarattığına işaret etti.

Lokman, Anadolu’nun bazı bölgelerinde, düğünlerde havaya ateş açmanın bir gelenek olarak kabul edildiğini ifade ederek, “Ancak bu gelenek, her yıl çok sayıda kazaya neden oluyor. Kurşunların gelişigüzel bir şekilde etrafa saçılması, hem düğün konukları hem de çevredeki insanlar için büyük bir risk teşkil ediyor”

Üzücü İstatistikler

Son beş yıl içinde, düğünlerde silah kullanımından dolayı meydana gelen kazalarda yüzlerce insan yaralandı ve ne yazık ki bazıları hayatını kaybetti. Bu olayların çoğu, sevincin ve kutlamanın kontrolsüz bir şekilde tehlikeye dönüştüğünün kanıtı niteliğinde. Kolluk kuvvetleri ve sağlık çalışanları, bu tür olayların önlenmesi için daha sıkı tedbirlerin alınması gerektiğini belirtiyor.” İfadelerini kullandı.

Yasal Düzenlemeler ve Cezalar

Türkiye'de silah bulundurmak ve taşımak belirli yasal düzenlemelere tabi. Düğünlerde silah kullanımı da yasalar tarafından açıkça yasaklanmış durumda. Kanunlara aykırı olarak silah kullanan kişiler, hem para cezası hem de hapis cezası ile karşı karşıya kalabiliyor. Buna rağmen, silah kullanımının tamamen engellenememesi, toplumda farkındalık oluşturma ihtiyacını ortaya koyuyor.

Toplumdan Gelen Çağrılar

Birçok sivil toplum kuruluşu ve yerel yönetim, "Düğünlerde Silaha Hayır" kampanyaları düzenleyerek bu soruna dikkat çekiyor. Aileler, düğün sahipleri ve toplum liderleri, sevinç anlarının trajediye dönüşmemesi için misafirlerini ve halkı silah kullanmamaya davet ediyor. Bu tür kampanyalar, toplumda olumlu bir etki yaratıyor ve her yıl daha fazla insan bu çağrıya kulak veriyor.

Düğünlerimiz Güvende Olsun

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde özel bir Düğün solonu işletmecisi olan Lokman Doğan, "Sevinçlerimizi ve mutluluğumuzu kutlarken, güvenliği elden bırakmamak hepimizin sorumluluğudur. Düğünlerin coşkusu ve sevinci, ancak herkesin güvenliği sağlandığında gerçek anlamını bulur. Bu nedenle, düğünlerde silah kullanımı gibi tehlikeli alışkanlıklardan uzak durarak, sevdiklerimizle birlikte güvenli ve huzurlu bir kutlama yapmanın yollarını aramalıyız. Unutmayalım ki, gerçek mutluluk sevdiklerimizle sağlıklı ve güvende olduğumuzda anlam kazanır." Dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri