Diyarbakır'da boğmaca salgınının önlenmesi için önlemler alındı mı?

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır’da artan boğmaca vakalarını meclis gündemine taşıdı.

YENİGÜN HABER Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren 3 bebekten ikisinin “boğmaca” testi pozitif çıktı.

Bir yaş altındaki 3 çocuktan M.Ç ile A.D.G’nin yapılan boğmaca testlerinin pozitif çıkması nedeniyle sağlık ile ilgili sivil toplum örgütleri çağrıda bulundu. Kentte alarm durumuna geçilmesini ve acilen önlemler alınmasını isteyen sağlık örgütleri, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne her gün ortalama 2 bebeğin boğmaca şüphesi ile yatırıldığını belirtti.

Konu son olarak Amed Sağlık Platformu tarafından gündeme getirildi. Platform adına açıklamalarda bulunan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, şu ifadeleri kullandı:

“Bilindiği üzere Boğmaca, aşı ile önlenebilen hastalıklardan olup her yaşta görülebilmekle beraber en çok bir yaş altı bebekleri etkileyen ve ölümle sonuçlanabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu husus, toplum sağlığını ciddi oranda etkileyen bir durumdur. İlimizde ve bölgemizde; gerek Amed Tabip Odamıza gelen bilgiler ve gerekse sağlık çalışanlarınca Sağlık Emekçileri Sendikası'na ulaşan, sahada yapılan klinik gözlem ve araştırmalarımız çerçevesinde; son aylarda özellikle çocuklarda görülen Boğmaca vakalarında artışların olduğu ve buna bağlı ölümlerin görüldüğü tespit edilmiştir.”

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, artan boğmaca vakalarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Eren, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

  1. Diyarbakır'da boğmaca vakalarının artış göstermesinin nedenleri nelerdir? Bu konuda bir araştırma yapılmış mıdır?
  2. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere Diyarbakır’da boğmaca şüphesi ile hastanelere yatırılan bebek sayısı kaçtır? Bu bebeklerin kaçı boğmaca nedeniyle hayatını kaybetmiştir?
  3. Diyarbakır'da boğmaca salgınının önlenmesi için hangi acil önlemler alınmıştır? Alınacak başka önlemler var mıdır?
  4. Boğmaca aşısının yeterli düzeyde uygulanıp uygulanmadığına dair bir denetim yapılmakta mıdır? Bu konuda eksiklikler varsa giderilmesi için ne tür tedbirler düşünülmektedir?
  5. Gebelik döneminde boğmaca aşısının rutin aşı programına eklenmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?
  6. Diyarbakır ve bölgedeki diğer illerde boğmaca vakalarına karşı toplumu bilinçlendirme ve farkındalık yaratma çalışmaları yapılmakta mıdır?
  7. Boğmaca aşısının erişilebilirliğini artırmak ve aşılanma oranlarını yükseltmek için Sağlık Bakanlığı tarafından hangi adımlar atılmaktadır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri