‘Diyarbakır’da birinci basamak sağlık sistemi kurulsun’

Diyarbakır’da birinci basamak sağlık sisteminin kurulmasını talep eden Sağlık emekçileri,  “Aile planlaması hizmetleri talep odaklı yürütülmekte,...
Diyarbakır’da birinci basamak sağlık sisteminin kurulmasını talep eden Sağlık emekçileri,  “Aile planlaması hizmetleri talep odaklı yürütülmekte, birinci basamak sağlık hizmetleri kötüye gitmekte, sağlık emekçileri daha fazla sömürülmektedir” dedi

Ahmet Baran / Amed Sağlık Platformu halkın ve sağlık emekçilerinin yararına birinci basamak sağlık hizmeti talebiyle ve uygulanan haksız ceza yönetmenliğine karşı İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Sağlık emekçilerinin ve halkın yararına birinci basamak sağlık sistemi kurulsun” yazılı pankartın ardından konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kötüye gittiğini söyledi.

‘Çalışma koşulları kötüleşiyor’

Birinci basamak hizmetlerindeki dönüşümle birlikte halk sağlığına yönelik uygulamalarda da büyük sorunlar yaşandığını belirten Orak, koronavirüs salgınının birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemini ortaya çıkardığını söyledi. “Aile planlaması hizmetleri talep odaklı yürütülmekte, birinci basamak sağlık hizmetleri kötüye gitmekte, sağlık emekçileri daha fazla sömürülmektedir” diyen Orak, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları kötüleştiğini,  buna bağlı olarak da emekçiler açısından kendini değersiz hissetme duygusunun arttığını söyledi.

Talepler

Orak, Amed Sağlık Platformu olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerin toplum yönelimli ve bölge tabanlı sunulmalıdır.

* Koruyucu sağlık hizmetlerin tüm giderleri kamudan karşılanmalıdır. ASM giderlerinin cari hesaplar kaleminden değil bütçeden karşılanmalıdır. ASM'lerin tümü uygun standartlarda ve donanımda kamu binası olarak yapılmalıdır.

* Mobil hizmetler için kamu tarafından, uygun mekân temin edilmeli, kamu tarafından araç tahsisi yapılmalıdır.

* Yaz-boz tahtasına dönüşmüş olan mevzuatlar tartışmaya açılmalı ve toplumun ve sağlık emekçilerin örgütlerinin görüşleri bu tartışmalarda önemsenmelidir. Mevzuat yeniden düzenlenmelidir.

* Emekçilerin kadrolu, iş güvenceli istihdamı sağlanmalı, kamu dışı emekçiler kadroya alınmalıdır.

* Birinci basamak ekibi genişletilmeli, bölge ve nüfusun özelliklerine göre belirlenen sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir.

* Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmelidir.

* Birinci basamak sağlık emekçilerin taleplerine yönelik toplu sözleşme hazırlanmalı, tüm sağlık ve sosyal hizmet alanı için yapılan toplu iş sözleşmesinde birinci basamağa özgün yer verilmelidir.

* Denetim ve izlemelerin birincil amacı hizmet içi eğitim hedefi olmalıdır.

* Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır.

* Birinci basamak gerektirdiği tüm hizmetleri sunabilecek genişlikte bir ekipten oluşmalı; tüm sağlık emekçileri kadrolu (4a) istihdam edilmeli ve ücretlendirmesi de emekliliğe yansıyacak temel ücretle olmalıdır. Çalışma koşulları ve ücretler toplu sözleşme ile belirlenmelidir.” Açıklama atılan sloganlarla son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri