Fettullah ÇELİK/YENİGÜN HABER – Bayram ve zafer anlamına gelen "Sere Gulanê" için Silvanlılar her yıl 14 Mayıs'ta kırlara çıkıp, piknikler düzenleyip, şölen havasında kutlamalar yapıyorlar.
Serê Gulanê hakkında farklı rivayetler var
Serê Gulanê geleneğinin ne zaman ve ne için başladığına dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan ilki şöyle: 14 Mayıs, Rumi takvime göre 1 Mayıs'a tekabül etmektedir. Yani Bahar bayramıdır. Bu yüzden Tüm Silvanlılar bu günü bayram havasında geçirip eğlenirler.
İkinci rivayet ise şöyledir. Bir dönem Silvan'a uzun süreyle hiç yağmur yağmamış. Bunun üzerine insanlar toplu olarak yağmur duasına çıkarlar. Dualar kabul olur ve yağmur yağar, Silvan tekrar eski bereketine kavuşur. O gün bu gündür Serê Gulan halk arasında kutlana gelmiştir.
Üçüncü rivayete göre, 14 Mayıs Serê Gulan, Mervani Devleti'nin zafer kazandığı gündür. Bilindiği gibi Silvan yani Meyyafarqin Mervani Devleti'nin başkentlik yapmış. Zaferin kazanılması üzerin kentte yaşayan insanlar, bu zaferi kutlamak için dağlara doğru koşmaya ve eğlenmeye başlar…
Dördüncü rivayet ise yine Mervaniler dönemiyle ilgilidir. Mervani Hükümdarı'nın sefere çıktığı bir dönemde, Arap asıllı olan vezirinin oğlu, Silvan sokaklarını gezindiği bir gün, kasıtlı olarak şehir sakinlerinin kapılarının önüne at pisliklerini attırır. Şehir sakinleri bu davranışı hakaret kabul ederek tepki gösterirler. Vezir, halkın tepkisini savaş ilanı olarak kabul eder. İnsanları cezalandırmanın en iyi yolunun onları şehirden çıkarmak olduğunu düşünen Vezir, halkı piknik ve av bahanesiyle şehir dışına çıkarmaya teşvik eder. Şehir dışına piknik için çıkan Silvanlılar, akşam şehre, evlerine dönmek için geldikleri vakit kalenin kapılarının kapatıldığı görülür. Üç gün boyunca şehre alınmayan Silvan halkı, vezirin oluruyla tekrar şehre alınırlar. O günden sonra insanlar o günde toplu olarak piknik alanlarına gitme geleneğini başlatırlar...
Beşinci rivayete göre ise Serê Gülan, Bahar mevsiminin son yağmurlarının düştüğü dönemlerdir. Bu yüzden son yağmurlar "gelin" olarak kabul edilir. Bundan dolayı 14 Mayıs günü insanlar gelin olarak kabul etmiş oldukları yağmurları eğlenerek, kutlama yaparak uğurlarlar. Bir sonra ki sene tekrar yağsın diye düğün, şölen tadında kutlanan Serê Gülan ile yağmurlar bir sonraki seneye uğurlanır. Serê Gülan Silvan'da düğün olmaz, çünkü bugün sadece bir düğün yapılır, o da baharın son yağmurunun düğünüdür. Uğursuzluk getirdiğine inanıldığı için Silvan'da Serê Gulana düğünler denk getirilmeme ye çalışılır.
Yemekler hazırlanır, komşular bir araya gelir
Silvan'da herkes bir gün öncesinden başlayarak Serê Gülanê ‘ye hazırlanır. Güzel ve çeşitli yemekler hazırlanarak, komşular bir araya gelip, o günü akşama kadar dışarıda piknik yaparak geçirirler. Silvanlılar o gün Kaniya Navin, Sextê, Zêvetırkê, Malabadi, Qüba Zila, Bêzvanê gibi yakın köylere giderek kutlamalar yaparlar. Şehir sakinlerin büyük bir çoğunluğu piknik alanlarına Serê Gulanê’yi kutlamaya gittiği için o gün Silvan boş bir kent görüntüsüne bürünür.