Diyarbakır'da akıl almaz olay; Planlı yıkım faciaya neden olacaktı

Diyarbakır’da yıkım çalışması yapılan bina, bitişiğinde bulunan 6 katlı bir binanın üzerine düştü. Akıl almaz olayda can kaybı yaşanmazken, tüm dairelerinde ailelerin yaşadığı Hayat3 Apartmanının ilk 3 katının kolon ve kirişlerinde kırılma ve çatlaklara sebep oldu.

Ahmet BARAN/YENİGÜN HABER – Diyarbakır’da Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Yıkım çalışmaları kapsamında en çok ağır hasarlı binaların bulunduğu Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde Maraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde ağır hasar alan 6 katlı Şener Apartmanı, kontrollü yıkım sırasında yanındaki 6 katlı 18 dairelik Hayat 3 apartmanı üzerine düştü.

Meydana gelen olayda can kaybı yaşanmazken, tüm dairelerinde ailelerin yaşadığı Hayat3 Apartmanının 2 daire ve apartmanda bulunan sağlık merkezi zarar gördü.

Aileler ile yıkım ekibi arasında gerginlik

Olay sonrası binada yaşayanlar ile yıkım ekibi arasında kavga çıkarken, polis ekipleri olay yerinde güvenlik önlemi aldı. Yıkım ekibi ise çalışmaları yarıda bırakıp olay yerinden ayrıldı.

Ağır hasarlı yapıların yıkılması için Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) devredilen çalışmalar kapsamında kent genelinde 5 bin 484 ağır hasarlı binadan, 4 bin 362'sinin yıkım çalışması tamamlandı.

Evimiz yıkıldı, sokakta kalıyoruz

Binanın çökmesiyle dairesi zarar gören apartman sakinlerinden Ömer Akkuş, yetkililerin sorunlarıyla ilgilenmediğini söyledi. İki gündür evlerine gidemediklerini aktaran Akkuş, “Şenel 9 Apartmanı’nın yıkımı sırasında hiçbir güvenlik önlemi alınmamıştı. Burada insanların hayatı söz konusu. Biz kendilerini uyardığımızda sorun yok dediler. Bu şekilde yıkımı yapmaları bizi mağdur etti, evimiz yıkıldı. Şu an sokakta kalıyoruz. Hiçbir yetkili gelmedi buraya. Mağduriyetimizin giderilmesi için bir an önce bir çare bulunmasını istiyoruz. 2 daire ve alt kattaki sağlık merkezi zarar gördü” dedi.

Yetkililerden yardım talebi

Apartman sakinlerinden Türkan Dere ise, binan çökmesi sırasında deprem olduğunu düşündüklerin ifade ederek, çok korkuttuklarını söyledi. Yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini anlatan Dere, “Önceden bize yıkımı yapacaklarını söyleseydiler biz de önlemlerimizi alırdık. 5 çocuğumla evde olduğum sırada önce dumanlar yükseldi daha sonra sarsıldık, deprem olduğunu düşündüm. Daha sonra yıkılan binanın apartmanımızın üstüne çöktüğünü öğrendik. Çok mağduruz evimize gidemiyoruz. Yetkililerden yardım talebinde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da kaç bina yıkıldı?

Ağır hasarlı yapıların yıkılması için Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) devredilen çalışmalar kapsamında kent genelinde 5 bin 484 ağır hasarlı bina bulunuyor.

Geçen yıl başlayan çalışmalar kapsamında 2024 Eylül ayı itibarıyla binalardan 4 bin 684’ünün yıkım çalışması tamamlanırken yıkım için bekleyen ağır hasarlı bina sayısı 800 olarak belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri