9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son bilimsel araştırmalara göre Türkiye'de ortaya çıkarılan yeni fay hatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sözbilir, "10 yıllık süreçte bir sürü üniversite deprem ve fay hatları üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar neticesinde 50 civarında yeni fay ortaya çıktı. Bunlar değişik bölgelerde keşfedildi” ifadelerini kullandı.
A Haber'e konuşan Sözbilir, şunları söyledi:
Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Anadolu Bölgesi'nde yani farklı bölgelerde 50 tane fay hattı ortaya çıktı. Artık bunların haritalara işlenmesi gerekiyor. Bu da 1-2 yıllık bir süreç olabilir.
2025 yılında bizim Türkiye'de yeni diri fay haritası yayınlanır. Böylece 485 olan diri fay hattımız 50 tane daha artmış olacak.
Türkiye'nin fay haritasında sarı çizgisi ile gösterilen hatlar son 100 yılda kırılan fay hatlarıdır. Yani kırılan fay hatları daha güvenli noktalar anlamına geliyor. Burada Kuzey Anadolu Fat Hattı'nın hemen başında ve İstanbul'da Kumburgaz segmenti kırılmamış durumda. Bunlar en tehlikeli parçalar.
Batı Anadolu ölçeğinde baktığımızda birçok yerde kırmızı renkli hatlar görüyoruz. Bunlar 100 yıldır henüz kırılmamış olanlar. Bunlar günümüze doğru kırılma zamanı yaklaşan faylardır.
6 Şubat depreminin olduğu bölgeye baktığımızda burada da 500 KM'ye varan bir fay parçası kırıldı. Tabi bunların etrafındaki faylarda belli bir stres birikimi oldu.
Bingöl, Malatya, Adana, Kayseri ve Antakya taraflarında belli ölçeklerde stres birikimleri var. Onlar da kırmızı kategoride yer alıyorlar.
100 tane bilim adamı Türkiye'de 150 tane fay hattını keserek inceleyerek bizim yakın tarihte hangi fayın kırılma tehlikesinin yükse olduğunu anlayacağız."
Diyarbakır’da sadece Lice ilçesinde canlı fay hattı bulunuyor. Diyarbakır’ın kuzeyinde kırmızı kategoride yer alan Bingöl’de yeni diri fay hattı bulunmasının ciddi anlamda etki yaratmasından endişe ediliyor. (Haber Merkezi)