Diyarbakır ve Mardin'de gözler DEDAŞ’ta

Dicle EDAŞ, Diyarbakır-Mardin il sınırında çıkan yangında kusurlu olmadığını savundu. Diyarbakır EMO’nun inceleme raporunun ardından Diyarbakır Başsavcılığı'nın hazırladığı iddia edilen ön rapor, kurumun kusurlu olduğu yönünde. Gözler Dicle EDAŞ’ın yapacağı açıklamada

Ahmet BARAN/YENİGÜN HABER – Diyarbakır ve Mardin arasında 15 bin dönüm arazide çıkan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği, yaralıların olduğu yangın kadar Dicle EDAŞ (DEDAŞ) ve mağdur vatandaşlar arası polemik damgasını vurdu. Yangın ile ilgili kurumun hiçbir suçu olmadığı belirtilirken, iddiaları gündeme getiren kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Dün Diyarbakır Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada hazırlanan ön rapor kurumun savunmasını boşa çıkardı.

Yangının ortaya çıkmasında Dicle Edaş’ın suçunun olmadığına dair yapılan ilk açıklamanın ardından yapılan ikinci açıklamada, konuyu gündeme getiren İbrahim Eren hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Yangının çıktığı noktanın hemen yakınında ikamet eden Eren, elektrik tellerinin birbirine çarpıp kıvılcımlar çıkardığı ve altındaki otları tutuşturduğunu tekrarlayarak, “Sözlerimin arkasındayım” dedi.

Diyarbakır EMO: DEDAŞ kusurlu

Teknik açıdan yetkin bir STK olan Elektrik Mühendisleri (EMO) Odası Diyarbakır Şubesi, yangının çıkış nedeni konusundaki tartışmalara hazırladığı bir inceleme raporuyla açıklık getirdi.

Yangın bölgesinde anız olmadığını ve hatların geçtiği güzergahlarda yangına karşı bir önlem alınmadığı belirtilen raporda özetle şu tespitlere yer verildi.

* Yangının çıktığı yerin ekili olduğu, anızın olmadığı görülmüştür.

* İletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğu tespit edilmiştir.

* Direkteki OG (yüksek gerilim hatlarının, transformatörlerin kondansatörlerin ve anahtarlama cihazlarının aşırı akımlardan korunması için kullanılırlar) sigortalarının yerinde olmadığı, bunun yerine iletkenlerle bypass edildiği ve bu bağlantıların gevşeklikten dolayı arka sebebiyet verebileceği tespiti yapılmıştır.

Birçok direkte kırık izolatörlerin olduğu bu durumun atlamalara sebebiyet verebileceği teknik açıdan bir veridir.

* OG (Orta Gerilim) hatlarda ekili tarım alanlarında ağaç direkleri mevcudiyeti görüldü. Bu ağaç direklerin kullanılması uygun görülmemektedir.

* Hatların geçtiği güzergahlarda direklerin etrafında yangına karşı bir önlem alınmadığı gözlemlenmiştir.

* İzolatörlerdeki gevşek ve sıkı bağların tekniğine uygun yapılmadığı gözlemlenmiştir.

* Şebekelerin bakım onarımı yapılmadığı teknik işletme sorumluluğu hizmetlerden yararlanılmadığı gözlemlenmiştir.

Başsavcılıktan ön rapor

Aynı gün (23 Haziran Pazar) Diyarbakır Başsavcılığı'nın hazırladığı iddia edilen ön rapor, bazı gazete ve ajanslara yansıdı.

Ön raporda, Dicle EDAŞ'ın "anız yakımı neden oldu" iddiasında bulunduğu yangının elektrik kaynaklı olduğu tespiti yer aldığı iddia edildi.

Bu gelişmelerin ardından DEDAŞ’ın gün içinde açıklama yapması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri