İlknur FİDAN/YENİGÜN HABER ÖZEL - Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cuma ve bayram hutbelerinin Türkçe, Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça ile e-Devlet Kapısı'nda yer alacağını belirtmesinin üzerine başlayan tartışmalar sürüyor. HezKurd Kürd Dili Hareketi Derneği Başkanı Av. Suphi Özgen, Diyanet İşleri Başkanlığı’na hutbenin Kürtçe de yapılması için talepte bulundu.
HezKurd’un talebine yazılı yanıt veren Diyanet, başvurunun 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun 1’inci maddesinde İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek görevi başkanlığına verildiği ifade edildi.
Başkanlığın ilgili kanunla kendisine verilen toplumu din konusunda aydınlatma görevini her türlü siyasi, politik görüş ve düşüncenin dışında kalarak tüm yurttaşların kardeşliği temelinde icra edildiği belirtildiği yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Hutbe hizmetleri de sayılan bu amaca çok büyük katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda Başkanlığımız toplumu din konusunda aydınlatma misyonunun en önemli araçlarından biri olan hutbe hizmetlerine azami derecede önem vermektedir. Söz konusu hizmet ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülmekte, Kur’an ve sünnete dayalı güncel ve doğru bilgilerle vatandaşlarımızda sahih bir din anlayışının oluşmasına katkı sunmaktadır. Türkçe olarak hazırlanan hutbe metinleri, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça çevrilerek başkanlığımız internet sitesinde yayınlanmakta, yüce dinimiz İslam’ın rahmet ve hikmet yüklü mesajlarının Peygamberimiz (s.a.s)’in eşsiz örneklik ve rehberliğinin geniş kitlelere ulaşmasına gayret gösterilmektedir. Bu bağlamda Başkanlığımızın mezkur tercüme dil havuzunu geliştirme çalışmaları devam etmektedir.”
‘YANIT OLUMLU BİR GELİŞME’
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendilerine gönderdikleri yazıyı Yenigün’e değerlendiren HezKurd Kürd Dili Hareketi Derneği Başkanı Av. Suphi Özgen, olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyledi. Özgen, HezKurd olarak taleplerinin sadece dijital hutbenin Kürtçe verilmesi olmadığını belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 8 ilde uyguladığı dijital hutbe tartışmaları başladığı ilk günden buyana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 8 dil arasında Kürtçenin yer almaması büyük bir eksiklik olarak görüp, bu eksikliğin giderilmesi için harekete geciktik. Diyanet İşleri Başkanlığı’na dijital hutbe dillerine Kürtçenin de eklenmesi için talepte bulunduk. Talebimize yazılı yanıt verildi. Bu yanıtı olumlu bir gelişme olarak görmek mümkün. Dil havuzunu geliştirme çalışmalarının sürdüğü tarafımıza bildirildi. Bu sürecin takipçisi olacağız. HezKurd olarak, sadece Kürtçenin dijital hutbe de değil, aynı zamanda fiili din hizmetinde de verilmesini talep ediyoruz” dedi.