Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan aksaklıklara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Çocuk Hastanesi’nde bulunan radyoloji cihazının yaklaşık iki aydır arızalı olduğu belirtilerek, arızanın giderilmemesi nedeniyle hastaların grafi çekimleri için yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Onkoloji Hastanesi’ne yönlendirildiği ifade edildi. Özellikle çocuklar, yaşlılar, acil servis hastaları ve hareket kısıtlılığı bulunan yurttaşların bu durumdan olumsuz etkilendiği vurgulandı.
Laboratuvarda örnekler kayboluyor
Sendika, laboratuvar hizmetlerinde de ciddi sorunlar bulunduğunu belirterek, hastaneler arasında kan ve idrar örneklerinin taşınmasını sağlayan pnömatik taşıma sisteminin sık sık arızalandığını, bazı örneklerin sistem içerisinde kaybolduğunu iddia etti. Bu nedenle hasta ve yakınlarının örnekleri kendi imkânlarıyla laboratuvarlara taşımak zorunda kaldığı, bazı durumlarda ise kaybolan numuneler nedeniyle tetkiklerin yeniden yapıldığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca Çocuk Hastanesi Acil Servisi’nde geçen yıl takılan klimaların dış ünite ve motor sistemlerinin halen kurulmadığı, bu nedenle cihazların çalıştırılamadığı belirtildi. Yaz aylarının en sıcak günlerinde sağlık çalışanları ile hastaların klimasız ortamda bulunmasının kabul edilemez olduğu ifade edilirken, sorunun ihale süreci gerekçe gösterilerek Eylül ayına bırakılmasına tepki gösterildi.
‘Koşullar iyileştirilsin’ çağrısı
SES Diyarbakır, sağlık hizmetlerinin kesintisiz, erişilebilir ve nitelikli şekilde sunulması gerektiğini belirterek Dicle Üniversitesi Hastanesi yönetimi ile ilgili kamu kurumlarını acil önlem almaya çağırdı. Sendika, radyoloji cihazının yeniden hizmete alınmasını, pnömatik taşıma sistemindeki arızaların kalıcı olarak giderilmesini ve acil servisteki klima sistemlerinin derhal çalışır hale getirilmesini isterken, sağlık emekçilerinin güvenli çalışma koşullarına ve yurttaşların nitelikli sağlık hizmetine erişim hakkına dikkat çekti.