Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Diyarbakır’da kiralık daire kalmazken, fahiş kira sıkıntısı başladı.
Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (DİEM-DER) Başkanı Mustafa Koç, “Kira fiyatlarını artık depremden önceki fiyatlar ve depremden sonraki fiyatlar diye ikiye ayırmalıyız” dedi.
6 Şubat tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra birçok ilde yaşanan kiralık ev ve fahiş fiyat sıkıntısı, Diyarbakır’da da başladı. Kentte depremzede vatandaşların bazıları Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına, bazıları ise çadırlara yerleştirilirken, birçoğu da kiralık ev arayışına girdi. Bu süreçte fahiş kiralara rağmen Diyarbakır’da kiralık daire kalmadı. Depremden sonra özellikle dubleks villaların 12 bin lira olan kira fiyatının 25-30 bin lira bandına çıktığını belirten DİEM-DER Başkanı Mustafa Koç, yetkililerin serbest piyasaya acil müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
KİRALIK EV FİYATLARI KAT KAT ARTTI
Korsan emlakçılar ve mal sahiplerinin kiracıları acımasızca ezdiğini söyleyen Koç, “Kira fiyatlarını depremden önceki fiyatlar ve depremden sonraki fiyatlar diye ayırmalıyız. Burada zaman zaman fahiş fiyatlar, korsanlar devreye giriyor ve mal sahipleri acımasızca kiracıları eziyor. Bunu rahatlıkla belirtebiliriz. Resmi rakamlara göre normalde depremden önce 2 odalı konutlar 3 bin lira iken, depremle beraber 7 bin liraya çıkarıldı. 3 odalı evler, 4 bin liradan 9 bin bandına çıkarıldı. Bunlar bizim araştırmamız sonucu ortaya çıkan veriler. 4 odalı daireler ise 11 bin liraya dayandı. 5 odalı evler 6 bin lirayken, 13 bin liraya kadar da çıktı. Dubleks evler ise depremden önce 12 bin lira iken, depremden sonra 25-30 bin bandına dayandı. Normalde 2+1 daireler 3 bin 500 olması gerekiyor, ideal rakam bu. Ama şu anda bu fiyatlar kat kat artmış” dedi.
[caption id="attachment_150475" align="alignnone" width="1023"]
70 BİNİN ÜZERİNDE KONUT AÇIĞI
Özellikle yaşanan yıkıcı depremden sonra halkın yararı için inşaat malzemelerinde düşüş yaşanması gerektiğine vurgu yapan Koç, şunları kaydetti:
“Depremin 2’nci haftası vergi dairesinde daire başkanıyla toplantı yaptık. Bu konuları ele aldıktan sonra bütün internet sitelerindeki kiralık daire ilanlarını kaldırdılar. Bunlar az da olsa minimalize edildi. Depremle beraber Diyarbakır’da 70 binin üzerinde konut açığı ortaya çıktı. TOKİ’nin yapacağı 27 bin konut ile bu açık kapanmaz. Devlet acilen tarım arazilerini dikkate alarak, kıraç yerleri acilen imara açmalı. İnşaat malzemelerinin düşük olması hasebiyle bütün vatandaş ev sahibi olabiliyordu. O dönemin inşaat malzeme fiyatları tekrar dönmezse, bugün vatandaş daire sahibi olamaz. Öte yandan müteahhitler desteklenmeli. Kendilerine imar alanları açılmalı ve yüzdelik oranları düşürülmeli.”
Diyarbakır merkez ve ilçelerinde dahi kiralık dairenin bulunamadığını belirten Koç, “Diyarbakır’da şu anda kiralık daire yok. İlçelerimizi arıyorum orada bile kiralık daire bulunmuyor. Olanlar da artık ilana çıkarmıyor. Mal sahipleri el altından ticaret yapıyor. Bu da nereye kadar sürer bilinmiyor. Böylelikle fahiş kiralar da ortaya çıkıp, gördüğümüz gibi yüzde 150’lilik bir artış oluyor. Kira artışlarının emlakçılarla bir ilgisi yok. Mal sahibi emlakçıya evini teslim eder, ‘bu fiyata sat’ diye şart koyar. Kira sorunu takibe alınmalı” ifadelerine yer verdi.(İHA)