AHMET SÜNBÜL/YENİGÜN HABER – DEM Parti'den seçilen Mardin'in Kızıltepe, Urfa'nın Birecik, Şırnak'ın Silopi ve İdil Belediye Eş Başkanlarının parti tüzüğü ile uyuşmayan pratikler sergiledikleri ve bireysel çıkarlarını ön planda tutarak çalışmalarını aksattıkları gerekçesiyle partiden ihraç edilmeleri ardından, yeni süreç ile birlikte DEM Parti özellikle yerel yönetimler üzerindeki denetimlerini sıkılaştırdı.
Belediye Eş Başkanlarının sergiledikleri pratikler ile yaşanan usulsüzlükler hakkında DEM Parti'ye halktan ve parti merkezlerinden gelen şikayetler üzerine DEM Parti Yerel Yönetimler Komisyonu ve Merkez Disiplin Kurulu harekete geçti.
Parti disiplinine uymadıkları ve yaşanan olumsuz pratikler nedeniyle Diyarbakır'ın Yenişehir Belediyesi Eş Başkanları Safiye Akdağ ve Mehmet Ergün ile Dicle Belediyesi Eş Başkanı Hacı Akengin hakkında geçtiğimiz günlerde soruşturma başlatıldı.
Yürütülen soruşturma kapsamında 3 Belediye Eş Başkanının bir ay süreyle geçici olarak parti çalışmalarından uzaklaştırıldıkları bildirildi.
Hani Eş Başkanı Demir: Görevimin başındayım
Yapılan soruşturmada Hani Belediyesi Eş Başkanı Hamdullah Demir'in de geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı ileri sürülmüştü. Gazetemize açıklamada bulunan Eş Başkan Hamdullah Demir, görevinin başında olduğunu ve hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığını belirtti. Hani Belediye yetkilileri de Eş Başkanlar Hamdullah Demir ve Besile Narin'in görevinin başında olduğunu bildirdiler.
'Uzaklaştırma değil, yıllık izin!'
Diyarbakır Yenişehir Belediyesi yetkilileri ise söz konusu Belediye Eş Başkanları Safiye Akdağ ile Mehmet Ergün'ün partiden uzaklatırılmadıklarını, iki Eş Başkanın da yıllık izinde olduklarını iddia ettiler.
17 Ağustos tarihinde Yenişehir, Sur ve Bağlar Belediyelerinin ortak yaşam alanlarını daha temiz ve sağlıklı hale getirmek için başlattıkları "Kolektif Emekle Temiz Kentler" kampanyasına Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanlarının katılmaması ise dikkat çekmişti.
4 Eş Başkan ihraç edilmişti
DEM Parti en son Tatvan Belediyesi Eş Başkanı Mümin Erol hakkında ortaya atılan iddialar üzerine soruşturma başlatmış ve başlatılan disiplin süreci kapsamında Eş Başkan Erol'u 30 Temmuz tarihinde geçici olarak partiden uzaklaştırmıştı.
31 Temmuz 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde DEM Partiden seçilen Şırnak'ın Silopi Belediyesi Eş Başkanı Jiyan Ormanlı, Birecik Belediye Eş Başkanı Mehmet Begit, Kızıltepe Belediye Eş Başkanı Zeyni İpek ve İdil Belediyesi Eş Başkanı Türkan Kayır, "Parti tüzüğüne ve ilkelerine aykırı davranışlar, pratikte yaşanan eksiklikler, parti karşıtı pratikler sergiledikleri" gibi gerekçelerle partiden ihraç edilmişlerdi.