"Burası babanızın çöplüğü değil!

Belgesel doğa fotoğrafçısı Mehmet Masum Süer, sosyal medya hesaplarında paylaştığı fotoğraflarla, Dicle nehrinde On Gözlü Köprü civarındaki kirliliğe ve nehre lağım sularının akıtılmasına adeta isyan etti. Süer, nehri ve Hevsel bahçelerini kirletenlere, "Utanmazlar, burası sizin babanızın çöplüğü değil!" diye seslenirken nehre akıtılan lağım suyu için de "Bu kent bu kadar mı sahipsiz!" diye sorarak yetkilileri önlem almaya çağırdı.

YENİGÜN HABER – Uzun yıllardır, Hevsel bahçeleri ile Dicle nehri havzasındaki yaşamı ve hayvanların fotoğraflarını çekerek belgeleyen ve bu bölgedeki gelişmeleri izleyen Fotoğraf sanatçısı ve ekoloji aktivisti Mehmet Masum Süer, Dicle nehrindeki kirliliğin artık dayanılmaz noktaya geldiği, canlıların yaşam alanlarının ortadan kalktığını ve nehrin artık kötü kokular yaymaya başladığını belirterek şunları söyledi:

‘LAĞIM SULARI NEHRE AKITILIYOR’

"Dicle nehrinin geçtiği Silvan yolu üzerindeki köprü ile Bağıvar köprüsü arasında kalan bölümde nehir son bir yılda büyük bir hızla kirlenmeye başladı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç da son bir yılda defalarca bu konuyu gündeme getirdi ve lağım sularının arıtılmadan nehre boşaltılmasının sakıncalarına dikkat çekti. Ama bu uyarıların da dikkate alınmadığı ve ilgili ve yetkili makamların harekete geçmediğini görüyoruz.

SUYUN RENGİ DEĞİŞTİ

Dicle havzası ve Hevsel bahçeleri, hem Diyarbakır hem bölgemiz için önemli doğal değerleridir. Tarihi değerlerimizle birlikte kent turizmine büyük katkıda bulunuyorlar. Ama maalesef, belli noktalarda nehre akıtılan lağım ve kirli suların verdiği zarar dışında, tarihi On Gözlü köprü civarında son yıllarda artan turizm hareketliliği ve bağlı olarak insan hareketliliği köprü yakınlarında aşırı kirlenmeyi de beraberinde getirdi. Dicle nehrindeki kirliliğin boyutlarını görmek isteyenleri bugünlerde On özlü köprü ile Bağıvar köprüsü arasında kalan bölümü görmeye davet ediyorum.

Bu bölgede nehir suyunun rengi değişti, canlıların yaşama imkanı hemen hemen hiç kalmadı. Bazı bölgelerde siyah zift gibi görünen bu nehir suyunda balık ve diğer canlıların yaşaması mümkün değil. Geçen hafta sonunda, On Gözlü köprü civarında daha önceden bildiğimiz bir lağım kaynağından beyaz köpüklü suların nehre aktığını ve çevreye kötü kokular yaymaya başladığını gördüm. Kıyıdaki bir kafenin hemen yakınındaki bu lağım suyu açıktan ve herkesin gözü önünde yıllardır akıyor. Çevredeki kafe işletmecileri, bu durumdan çok rahatsız olduklarını ve defalarca ilgili makamlara başvurmalarına rağmen bir çözüm bulunamadığını söylüyorlar."

TÜM KESİMLERE DUYARLILIK ÇAĞRISI

Fotoğrafçı Süer, ekolojik çevrelerin yanı sıra özellikle turizmle ilgilenen kesimlere de çağrıda bulunarak duruma aktif olarak müdahele etmeleri çağrısında bulunarak, "Kirlilik böyle devam ederse bir-iki yıl içinde Hevsel bahçeleri ve On Gözlü köprü, turistik önemini kaybedecek ve buraya artık turist gelmeyecektir diye düşünüyorum. İlgili iş çevreleri ve esnafın bu konuda dikkatli olması gerekir. Son birkaç yıldır kentte artan turistik hareketlilik korunmak isteniyorsa Dicle nehrine ve Hevsel bahçelerine sahip çıkılmalıdır" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri