Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi’ndeki Arkbaşı Mahallesi sakinleri, yaşadıkları su ve elektrik soruna tepki gösterdi. İki yıla yakın bir süredir su sorunu yaşadıklarını belirten mahalle Muhtarı Necmettin Çelik, konuyla ilgili yetkililere durumu izah etmelerine rağmen sorunlarına bir türlü çözüm bulmadığını söyledi. Çelik, köyünün su deposunun geçtiğimiz yıllarda sel oluşması sonucu yıkıldığını ve o günün şartlarında 20 bin TL’lik su deposu yapılamadığı için bir yıldan fazla süredir susuzluk sorunu çektiklerini vurguladı. Yaşadıkları mağduriyetin biran önce giderilmesini isteyen Arkbaşı Mahalle sakinleri ise “Ne abdest alacak, nede ölümüzü yıkayacak su bulamıyoruz. İhtiyacımızı su kuyularından karşılıyoruz. Kuyu suyu da sağlıklı değil Yazıktır, günahtır, bize bu zulmü artık reva görmeyin” diyerek yetkililere seslendi.
Seyfettin Eken / Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi’ndeki Arkbaşı Mahallesi’nde yaşanan su ve elektrik sorunu vatandaşı isyan ettirdi. Konuyla ilgili defalarca ilgili kurumlarla gittiklerini belirten mahalle sakinleri, ancak hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Yaşadıkları mağduriyetin son bulması için yetkililere seslenen Arkbaşı Mahallesi sakinleri, “Yazıktır, günahtır, bize bu zulmü artık reva görmeyin” dedi.
‘İhtiyacımızı su kuyularından karşılıyoruz’
140 haneli mahallelerinde bir yıla yakın süredir su sorunu taşladıklarını anlatan Arkbaşı Mahallesi Muhtarı Necmettin Çelik, “DİSKİ’ye her hafta gidiyoruz. Her seferinde DİSKİ yetkilileri bize ihale oldu, yakında başlayacağız diyorlar ancak henüz sorun çözülemedi. 1 seneyi geçti ihale bitmiş denildi ancak bir türlü başlanılmadı. İhtiyacımızı su kuyularından karşılıyoruz. Kuyu suyu da sağlıklı değil” dedi.
‘Kime gittiysek çözüm bulamadık’
Köyün elektrik sorununun da olduğuna değinen Muhtar Çelik; “Ayrıca elektrik sorunumuz da var. Köyde bulunan 140 haneden 51 hanenin yıllardır elektrik sorunu var. 100’lük trafoyu dikmişler ancak sorun devam ediyor. Kışın çocuklar okuldan eve geldiği gibi karanlık çöküyor ve elektrik de olmayınca ödevlerini yapamıyor. DEDAŞ elektrik faturası göndermeyi biliyor ama konu sorunu çözmeye geldi mi sağır sultan gibi oluyor. Köyümüzde 4-5 diyaliz hastası var. Elektrik gidince onlar da mağdur oluyor. Sayaç okunmadan fatura kesiliyor. Bir şalter kolunu bile almadılar. Biz köylüler olarak aramızda para toplayarak almışız. DEDAS, üzerine düşeni yapmıyor. Sorunlarımızın giderilmesi için AK Parti ilçe başkanına da gittik, sorduk. Ancak bir türlü çözüm bulunamadı” diye konuştu.
‘Abdest almak için bile su bulamıyoruz’
Hüseyin Utku adlı vatandaş ise “Bizim köyümüzün sorunlarının en başında su sorunu geliyor. Çünkü bu sorun aylardır çözülemiyor. Abdest almak için bile su bulamıyoruz. Su depomuz 1 sene önce yağan yağmur ve ardından sel oluşması neticesinde yıkıldı. 2 sene önce 20 bin TL’ye bir su deposu yapılsaydı bu sorun bitmişti. Ancak 20 bin TL için bir yıldan fazladır bu kahrı çekiyoruz. Biz köylüler kaç kez DİSKİ’ye gittik ancak bir türlü imzalar atılmadı, atılınca başlayacağız denilerek geri gönderiliyoruzYazıktır, günahtır, bize bu zulmü artık reva görmeyin” dedi. Köyde sadece su sorunu olmadığını, ancak köydeki en büyük sorunun susuzluk olduğunu belirten Utku; “Ölümüz olunca yıkayamıyoruz. Çünkü içecek suyu bırak abdest almak için bile su bulamıyoruz. Şimdilik su ihtiyacımızı tankerlerle karşılamaya çalışıyoruz ancak o da bir yere kadar ve kuyu suyu olduğu için sağlığımız da risk altında. Yetkililerden talebimiz bir an önce su sorunumuzun çözülmesi ve insanca yaşamamızı sağlamasıdır” şeklinde konuştu.
‘Suyu olmayan köy olur mu?’
Köyü ziyaret eden ve Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan da köy sakinleriyle bir araya geldi. Köylülerin sorunun çözümü için kendilerini davet ettiklerini belirten Tanhan, “Sorunun çözümü için devreye gireceğiz. Yetkilileri arayacağım ve bu köyün su sorununun çözülmesi için elimden geleni yapacağım. Hızlı bir şekilde bu sorunun çözülmesi gerekir. Öyle oyalamaları kabul etmiyoruz. Su ne demek, su hayat demektir. Suyu olmayan köy olur mu? Bu insanların yaşlısı, namaz kılanı, küçük çocuğu var. Su olmazsa bu insanlar nasıl ihtiyaçlarını gidersin. Diyarbakır’a 45 kilometre uzaklıkta 21. yüz yılda bu kahrı biz çekmek zorunda değiliz. Bize bunu reva gören yöneticileri de çekmek zorunda değiliz. O yüzden o imzayı atan Arkbaşı köylüleri olursa o zaman su da gelir, elektrik de gelir, her şey de gelir. Bu imzayı atan önümüzdeki dönem Arkbaşı köylüleri olacak. Biz bunu sağlayacağız. Büyükşehir Belediyesi tarafından bu sorun en acil şekliyle çözülmesi gerekiyor. Belki haberleri yoktur ancak bu saatten sonra öyle bir bahaneleri de kalmadı” ifadelerini kullandı.
‘Bu görüntüler 21 yüzyıl Türkiye’sine yakışmıyor’
Köyün elektrik sorunuyla ilgili olarak da konuşan Tanhan; “Köydeki vatandaşlar elektriklerinin 5 dakikada bir gittiğini söylüyor. Bu böyle olur mu? Köylünün dünyadan haberi olmayacak, televizyon izleyemeyecek. Çocuklar, karanlık olduğu için ödevlerini yapamayacak. Ben buna hayat demem ve bu sorunların giderilmesi için yetkililere buradan çağrıda bulunuyorum. Bu görüntüler 21 yüzyıl Türkiye’sine yakışmıyor, vatanseverlik böyle olmaz. Bir an önce bu insanların temel yaşam hakkı olan hizmetleri yapın ve insanca yaşamalarını sağlayın” şeklinde konuştu. Elektrik ve su getirmenin yaşamsal faaliyetler olduğunu ve bunların devletin sorumluluğunda olması gerektiğini aktaran Tanhan sözlerini şu şekilde tamamladı;
“Bunlar bir takım özel şirketlerin insafına bırakılamaz. Eğer o şirketlerin insafına kalırsa insanlarımız susuz da kalır, elektriksiz de kalır. O özel şirketler karına bakar, devlet de vatandaşına hizmet edememiş olur. Bu insanlar yarın öbür gün öldüğünde onların cenazesine gelip de gözyaşı döküp ağlamayın. Çünkü onların ölümünden siz sorumlusunuz. Böyle şeyler yaşamayalım. Bir köylülerimizin yanındayız.”