DTSO, DİSİAD ve DİMAD ortaklığında “Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu” yapıldı. Sempozyumda iş sağlığı ve güvenliğinin önlenebilir iş kazalarından dolayı yaşanan can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Proje hakkında bilgi veren DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Edemen, projemiz süresince 500 işçiye eğitim verildiğini açıkladı.
DTSO, DİSİAD ve DİMAD ortaklığında “Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu” Diyarbakır’da bir Otel’de gerçekleştirildi.
Sempozyuma DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Edemen, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır Maden Mühendisleri Odası Eş Başkanı Doğan Hatun, iş insanları ve STK temsilcileri katıldı.
2021 yılı şubat ayında Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği ( DİSİAD) yürütücülüğünde, DTSO ve DİMAD paydaşlığında başlayan, Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında oluşturulan hibe programı kapsamında yürütülen ‘İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi ile Güvenli Geleceğe’ projesi, Diyarbakır özelinde bölgede maden sektörüne İSG kültürünün geliştirilmesinde çok önemli katkılar sunuyor. Yürütülen projede 3 önemli faaliyetle İSG alanında bölgede ve kentte ilklere imza atıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Deniz Aydın yaptı. Ardından DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen konuştu. Edemen konuşmasında iş sağlığı ve güvenliğinin önemine vurgu yaparak, iş kazalarındaki verileri paylaştı.
[caption id="attachment_124819" align="alignnone" width="625"]
2019’da 423 bin 551 iş kazası yaşandı
Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında oluşturulan hibe programı, iş sağlığı ve güvenliği konularında yürütülecek projeleri desteklediğini belirten Edemen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyada iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle günde ortalama 5.500 kişi hayatını kaybetmektedir. Başka bir ifadeyle, dünyada her dakika 4 kişi iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde gerçekleşen iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili veriler her yıl SGK tarafından yayınlanmaktadır. SGK istatistiklerine göre 2019 senesinde toplam 423.551 iş kazası kayıt altına alınmıştır. Buna göre her saatte bir 48’den fazla iş kazasının yaşandığı söylenebilir. istatistiklere baktığımızda 2011-2019 yılları arasındaki iş kazaları ciddi bir artış göstermektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu sonrasında kayıt altına almadaki zorunluluklar ve kaza bildirimlerinin dijital ortama taşınması sayesinde düşüş olduğu görülmektedir. Ölümlü iş kazaları sayısı bakımından Türkiye, Avrupa birliği ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır. 2017 senesi verileri göz önüne alındığında, Türkiye ölümlü iş kazaları oranında AB ortalamasının 4,5 katı üzerinde olduğu görünmektedir. Ekonomik açıdan bakıldığında, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının dünya ekonomisine maliyeti yılda 600 milyar dolar olduğu düşünülmektedir. Halbuki, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının oluşmasını önlemek için harcanan para, iş kazası sonrasında oluşan maliyetlerin kat kat altında olduğu tespit edilmiştir.”
‘Projemiz süresince 500 işçiye eğitim verilmiştir’
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği ortaklığında yürütülen projenin odağına mermer sektörünü aldığını ifade eden Edemen, “Bu kapsamda; en tehlikeli işyerleri sınıfında kabul edilen mermer ocaklarında ve mermer fabrikalarında anket çalışması yaparak işçilerin İSG eğitimlerine ne kadar ulaşabildiğini, en çok hangi kazalara ve meslek hastalıklarına uğradıklarını tespit etmeye çalıştık. Projemizin bel kemiğini oluşturan bahse konu anket sonuçları neticesinde oluşturduğumuz analiz raporumuzla birlikte mermer sektörü işçilerinin ihtiyaçlarını ortaya koyup bu ihtiyaçları karşılayacak bir İSG eğitimi programı ve güvenli çalışma yöntemlerini anlatan bir prosedür kitapçığı oluşturduk. Böylelikle mermer sektöründe çalışan 2000 işçiye ve bu işçilerimizin 500 aile bireyine İSG alanında eğitim verdik. Aynı zamanda 30 işverene de İSG uygulamaları konusunda kendi sorumluluklarını hatırlatan bir eğitim faaliyeti yürüttük. Eğitimleri pekiştirmek ve sürekli hatırda tutmak adına fabrikada ve ocakta İSG konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara dair Kürtçe ve Türkçe dillerinde kamu spotları çektik ve sosyal medya mecralarında paylaştık. Sanal gerçeklik teknolojisinin ‘yaşayarak deneyimleme’ özelliğini kullanarak İSG eğitimiyle ilgili bir simülasyon yazılımı yaptırdık. İşçi, sanal gerçeklik gözlüğünü taktığında kendisini fabrikada, ocakta görmektedir ve İSG ile ilgili sesli ve görsel uyarıları dikkate alarak en çok kazanın yaşandığı iş alanlarında nelere dikkat etmesi gerektiğini güvenli bir ortamda yaşayarak deneyimlemektedir. Bu simülasyon programımıza DSTSO’nun Sanayi Mektebi’nde özel bir oda tahsis edilmiştir ve projemiz süresince 500 işçiye eğitim verilmiştir. Simülasyon odamız kalıcı olacaktır ve özellikle sektöre yeni başlayacak işçilerimizi iş hayatına hazırlamakta önemli bir rolü bulunacaktır” dedi.
Diyarbakır İSG Kent Konseyi’nin oluşturulması için 12 Ağustos tarihinde düzenlenen çalıştayın önemli bir adım olduğunu belirten Edemen, “Kentimizde İSG üzerine yaşanan sorunları, bu sorunları nasıl çözebileceğimizi, sıfır kazayı şiar edinen işletmelerin nasıl şekillendirileceğini ve her işletmede İSG üzerine bir komisyon kurmanın zorunluluğunu çokça tartışacak, somut sonuçlar alana kadar çalışacağız. İSG Kent Konseyimizin çalışma alanlarını ve usullerini belirlemek üzere bir yürütme kurulu oluşturduğumuzu da belirtmek istiyorum. DİSİAD öncülüğünde kurulan İSG Kent Konseyimizin Yürütme Kurulu’nda bulunan kurumlar şöyledir: Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Madenciler ve Mermerciler Derneği, İŞKUR İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, TMMOB Odaları, TMMOB İKK, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası. Bu kurumlara katkılarından ötürü tekrardan teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
En çok kaza inşaat sektöründe yaşandı
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan ise önlenebilir iş kazalarında yaşanan can kayıplarına dikkat çekti.
Turan’ın ardından konuşan MMO Diyarbakır Şubesi Başkanı Doğan Hatun da en çok iş kazasının inşaat sektöründe yaşandığını ve iş sağlığı güvenliği alanında yapılacak çalışmaların tüm sektörleri kapsaması gerektiğine vurgu yaptı.
Eğitimler
İSİG 2021 raporuna göre Türkiye’de bir yıl içerisinde 2170 işçi çalışırken hayatını kaybetti. İSG kültürünün geliştirilmesi, bu kazaların asgari düzeye çekilebilmesi için konunun bütün aktörlerine eğitimler verilmesi gerekliliği ve amacı ile çalışan işçilere, ailelerine ve işverenlere eğitimler düzenlendi. Odağında en ağır iş sektörleri arasında yer alan mermer sektöründeki firmalara, projenin temel ayaklarından biri olan iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verildi. Mermer sektöründeki işletmelerde çalışan 2000 işçiye eğitimler verildi, işçilerin ailelerine farkındalık oluşturmak ve böyle hayati bir konuda onların rollerinin önemini anlatmak için 500 aileyi İSG uzmanları ile buluşturarak İSG kültürün geliştirilmesi eğitimleri düzenlendi. Bu kapsamda 30 işveren İSG uzmanları ile buluşturularak eğitimleri tamamlandı.
Simülasyon Odası
Projenin önemli çıktılarından biri olan ve Türkiye’de sadece üç merkezde bulunan Simülasyon Odası Diyarbakır ve bölgede ilk olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 40 bin Euro’ya mal olan simülasyon odasında, mermer sektöründe yeni işe başlayacak olan işçiler, sanal gerçeklik teknolojisi ekipmanlarıyla donatılmış VR gözlüklerle iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimler alabilecek. Simülasyon odası, proje ortaklarından DTSO bünyesinde bulunan Sanayi Mektebinde kurularak firmaların hizmetine sunuldu.
İSG Kent Konseyi
Proje kapsamında, konunun muhatapları olan kentin dinamikleri ile yapılan çalıştaylar sonucunda bir konsensüse varılarak İSG Kent Konseyi kurulması kararlaştırıldı. Konseyin amacı, bölgede her kurumun kendi bünyesinde İSG üzerine deneyimlediği problemleri ve bu problemlerin çözüm yollarını oluşturmayı hedeflemekte. Konsey, bu faaliyetleri kamuoyuyla paylaşarak İSG uygulamalarından sonuç alma üzerine çalışmalar yürütecek. Kent Konseyinin kuruluş süreçlerini, usullerini ve etki alanını belirlemek üzere Yürütme Kurulu oluşturuldu. İlin önemli meslek ve sivil toplum örgütlerinin içerisinde olduğu kent konseyinin paydaşları; DİSİAD, DTSO, DİMAD, SGK İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, TMMOB, Tabipler Odası, Diyarbakır Barosu ve DSMMMO’dur.
Uluslararası Sempozyum
Uluslararası ISG sempozyumuna yurtdışından ve yurtiçinden, alanında başarılı İSG Uzmanları katıldı. Katılımcılar tarafından 3 oturum şeklinde düzenlenen sempozyumda, Diyarbakır İSG Kent Konseyinin proje sonucu kurulacağı ilan edildi. Sempozyum süresince yaşanan İSG ikliminde işletmelerce karşılaşılan problemler analiz raporunun sonuçları, projeden edinilen birikim, projenin sağladığı iş birliklerinin devamlılığına ve güçlendirilmesine dair sunum ve tartışmalar yapıldı. Uluslararası katılımın ön görüldüğü sempozyumda Avrupa’daki ve Türkiye’deki İSG kurulları ve pratiği tartışıldı.
3 oturumda gerçekleşen sempozyumun konuşmacıları şöyle:
Birinci Oturum/ Oturum Başkanı: Sorgül Aytek Avşar
Maden İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimi (Ayhan Yüksel – TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı/İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Uzmanı)
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Saha Uygulamaları (Pelin Kertmen – Maden Mühendisi/ C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı)
Uluslararası Projelerde İSG Uygulamaları Örnekli Anlatım (Hakan Erdoğan – A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/NEBOSH Eğitmeni)
İkinci Oturum/ Oturum Başkanı: Özlem Oğuz
Mermerde Toksikoloji ve İSG Tehlikeleri (Doç. Dr. Vugar Ali Türksoy – İş Sağlığı ve Güvenliği A.B.D Başkanı, Tıp Fakültesi – Halk Sağlığı A.B.D. Bozok Üniversitesi)
İş Yerinde Sağlık Yönetimi (Prof. Dr. Ali Ceylan – Halk Sağlığı Uzmanı)
Mermer ve Maden İşletmelerinde Meslek Hastalıkları (Dr. Nevruz Gürceğiz – İş Yeri Hekimi)
Üçüncü Oturum/ Oturum Başkanı: İsmail Şeker
Mermer Madenciliğinde Kişisel Koruyucu Donanım Seçimi ve Kullanımı (Yasemin Öymez – A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/Semin A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı)
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Yönetimi ve Maliyet (Bedri Tekin – A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/İş Güvenliği Uzmanlığı-İşyeri Hekimliği Eğiticisi)
İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından İşverenin Yükümlülükleri İdari Cezalar (Neşe Cizrelioğulları – A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/İş Güvenliği Uzmanlığı – İşyeri Hekimliği Eğiticisi)