Bismil’deki kuyumcu davasında mütalaa: 6 sanık için hapis istemi

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde yüzlerce aileyi mağdur ettiği iddia edilen kuyumcu davasında savcı mütalaasını açıkladı. 15 müştekini şikayetinin sürdüğü davada; 6 sanık hakkında "Hizmet Nedeniyle Güveni Kötüye Kullanma" suçundan, her bir mağdur için ayrı ayrı 1 ile 7 yıl arasında hapis cezası talep edildi.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesindeki 15 müştekili kuyumcu davasında, savcı mütalaa verdi. 6 sanık hakkında her bir müşteki için ayrı ayrı olmak üzere 1 ile 7 yıl ceza istedi. Kuyumculuk, tarım, otomotiv ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren bir ailenin dolandırıcılık iddialarıyla gündeme gelmesinin ardından, yüzlerce ailenin mağdur olduğu gerekçesiyle Aralık ayında şikayette bulundu. Bazı mağdurlarla uzlaşma sağlansa da şikayetlerini geri çekmeyen 15 kişi için dava süreci devam ediyor.

Her müşteki için ayrı ayrı ceza istedi

Davanın 4’üncü duruşması Bismil 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Cumhuriyet savcısı, mütalaasında sanıklar A.U., Y.U., N.U., S.U., M.U. ve H.U.’nun, 15 müştekiye karşı “Hizmet Nedeniyle Güveni Kötüye Kullanma” suçunu işlediklerinin sabit olduğunu belirtti. Savcı, sanıkların TCK 155/2 ve 53’üncü maddeleri kapsamında ayrı ayrı 15 kez cezalandırılmalarını talep etti. Ayrıca, sanıkların gözaltı ve tutuklulukta geçirdikleri sürelerin TCK 63’üncü madde uyarınca cezalarından mahsup edilmesi ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istendi.

Karar duruşması 6 gün sonra

Sanık B.U.’nun kuyumcu dükkanına ortaklığına dair yeterli delil bulunamadığı, stajyer öğrenci olduğu ve suçtan menfaat elde ettiğine dair somut bir bulguya ulaşılamadığı ifade edildi. Bu nedenle, B.U.’nun hakkında CMK 223/2-e maddesi gereğince beraat talep edildi. Mahkeme, sanıklar A.U. ve Y.U.’un tutukluluk hallerinin devamına karar verirken; B.U., H.U. ve N.U. hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin sürdürülmesine hükmetti. Davanın karar duruşması 13 Mayıs ertelendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri