Avrasya Yerel Yönetimler Derneği Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdullah Arzakçı Diyarbakır için ‘yüzyılın projesi’ olarak adlandırdığı çalışmayı kamuoyuna açıkladı.
Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN HABER - Avrasya Yerel Yönetimler Birliği, Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdullah Arzakçı gazetecilerle kahvaltı programında bir araya geldi. Kahvaltı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arzakçı Dicle Vadisi Taşkın Koruma ve Toplumsal Kalkınma Projesi le ilgili merak edilenleri cevapladı.
Arzakçı “Diyarbakır'ı ilgilendiren büyük projeyi anlatmak için kentteki bütün oda başkanlarını davet ettik. Kendileri bu proje açıklamasına katılacaklarını belirtiler lakin şu an hiç biri yok. Diyarbakır’ı ilgilendiren ve binlerce kişiye istihdam sağlayan bu meseleye katılacaklarını söyledikleri halde katılmadılar. Demek ki amaçları Diyarbakır değilmiş, hesabınız eğer Diyarbakır olsaydı hepiniz burada olurdunuz, bu projeyi ve kaynağını sorardınız " dedi.
Enerji projelerinden de bahseden Arzakçı, “Diyarbakır'ımızın Eğil ilçesinden başlayan ve Bismil ilçesine kadar uzanan 120 kilometrelik projemiz, 1 adet baraj ve 8 adet gövde ile toplamda 9 adet barajdan oluşmakta. Saatte 200 MW'lik enerji üreterek ve 120 km'lik alanda binlerce yıldır boşa akan Dicle Nehrini faydalı hale getirecek projemiz, iki devasa baraj olan 90 MW ve 110 MW kapasiteli "Diyarbakır Kral Kızı ve Diyarbakır Dicle Barajı'nın" toplamı kadar enerji üretimi yapacaktır. Proje de bulunan "Taşkın Koruma" uygulamasından da bahseden Arzakçı, “Dicle nehrinin görsel görüntüsünü bozan ve haşere üreterek insan sağlığını tehdit eden mevcut bataklıkları ekile bilinir hale getirerek, bölgemize ve ülkemize yaklaşık 18 milyon metrekare tarım alanı kazandırmış olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
BÖLGE İNSANIMIZIN BALIK SEVGİSİNİ ARTIRACAĞIZ
Arzakçı, Dicle Vadisi Çevre Düzenleme - Taşkın Koruma ve Enerji Üretim Projesinin uygulanacağı 120 kilometrelik uzunluğunda, inşa edecekleri baraj gövdesinden de bahsetti.
Arzakçı “30 kilometrelik mesafedeki iki baraj gövdesi arasında, yetiştiriciliği ülke ve bölge için önem arz eden tatlı su balıklarının üretimini, 150 adet 1000 tonluk çiftliklerde, yıllık 150 bin ton organik ve çiftlik balığı üretimini yapacağız. 36 ay içerisinde tamamlamayı hedeflediğimiz bu projemizde, süreç içerisinde toplam 5 bin personel istihdam edeceğiz.” dedi.