Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi cinayetinin işlendiği dönemde başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesine karar verdi. Duruşma sorası adliye önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi kararını olumlu buluyoruz. Bizim için cinayetin yaşandığı dönemdeki örgüt mensubunu takip eden istihbarat birimi üyesi güvenlik elemanlarının, yine aynı şekilde olay gününe ilişkin dinlenmesini istediğimiz kişilere dönük talepler ise maalesef reddedildi” dedi. Bölge baroları adına konuşan Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın, “Tahir Elçi davasının öncesi, sonrası vardır. El birliğiyle kapatılan delillere karşı güçlü bir direniş var. Geçte olsa adalet tecelli edecektir” diye konuştu
Ahmet Baran / Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayeti davasında polisler Sinan Tabur, Mesut Sevgi, Fuat Tan’ın "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek" ten 3 yıldan 9 yıla kadar ve hakkında yakalama kararı bulunan PKK’li Uğur Yakışır’ın ise “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı davanın duruşması dün görüldü. Duruşmada tanık olduğu öne sürülen Hüseyin Öğünç, İzmir 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden dinlendi. Tanığın dinlenmesinden sonra duruşmaya bulundukları yerlerden SEGBİS üzerinden bağlanan sanık polisler Mesut Sevgi, Sinan Tabur ve Fuat Tan'a bir söyleyecekleri olup olmadığı sorulunca söyleyecekleri bir şey olmadığı yanıtını verdi.
ATK'ye müzekkere yazılmasına karar verildi
Yapılan savunmalar ve Taleplerin ardından mahkeme, duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından yeniden devam edildi. Aranın ardından avukatların taleplerine ilişkin ara karar kuran mahkeme, polisin 12 saniyelik kayıp kamera görüntülerinin silinip silinmediği, montaj yapılıp yapılmadığını ya da görüntülerin neden kesik olduğunun sorulması için ATK'ye müzekkere yazılmasına karar verildi. Yazılan ve cevap gelmeyen müzekkerelere yanıtlanmasının beklenmesine karar verilirken, avukatların olay yerindeki istihbaratçıların dinlenmesi, sanık polislerin SEGBİS üzerinden değil doğrudan mahkemede hazır edilmesine talepleri ise reddedildi.
Duruşmayı 13 Kasım'a ertelendi
Avukatların cinayetin işlendiği dönemde başbakan olan Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi talebini daha önce reddeden mahkeme, bir sonraki celsede Davutoğlu’na adresinin tespit edilerek tanık olarak dinlenmesi için tebligat yollanmasına karar verdi. Mahkeme duruşmayı 13 Kasım'a erteledi.
‘Elçi cinayeti bütün yönleriyle açığa çıkarılmalı’
Duruşma sonrası avukatlar ise adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Türkan Elçi, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile bölge baro başkanları ve çok sayıda avukat katıldı. İlk olarak konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Tahir Elçi duruşmasında, bu mahkemeden bugüne kadar bir irade görememiştik. Hızlı ve etkin bir soruşturma yürütülmemişti. Londra'da hazırlanan delillerle bir iddianame hazırlandı. Cinayeti aydınlatmaya yönelik irade bu mahkemede yoktur. Bu mahkemede de bu durumu izah ettik. Biz maddi gerçeğin açığa çıkmasını, Tahir Elçi cinayetinin bütün yönleriyle açığa çıkarılmasını istiyoruz" dedi.
‘Davutoğlu'nun dinlenmesi olumlu’
Tahir Elçi'nin bir televizyon programında yaptığı konuşmasından sonraki sürece ilişkin inceleme talebinden bulunduklarını söyleyen Eren, ancak taleplerinin bugüne kadar yerine getirilmediğinin altını çizdi. Eren, "Günün sonunda mahkeme kurmuş olduğu ara kararlarla bir kısım taleplerimizi kabul etti. Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi kararını olumlu buluyoruz. Bizim için cinayetin yaşandığı dönemdeki örgüt mensubunu takip eden istihbarat birimi üyesi güvenlik elemanlarının, yine aynı şekilde olay gününe ilişkin dinlenmesini istediğimiz kişilere dönük talepler maalesef reddedildi. Bugün bu duruşma salonu yaklaşık 200 avukatla dile gelmiştir. Bütün yetkililere bir kez daha buradan niyetimizi, irademizi açıkça dile getirmek istiyoruz. Bizler ömrünü barışa adamış Tahir Elçi soruşturmasının bütün yönleriyle, aydınlatılıncaya kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Ana talepler reddedildi
Ardından söz alan dosya avukatlarından Orhan Kemal Cengiz ise istihbarat raporunun eklerinin gelmesi ve Ahmet Davutoğlu'nun bir sonraki duruşmada dinlenmesini olumlu bulduklarını fakat ana taleplerinin reddedilmesini olumsuz karşıladıklarını ifade ederek, "Bu ret gerekçesi farklı şeyler değildir. İstihbaratçı polislerin, ‘ihmal’, ‘kasıt’ ne denilirse denilsin eylemlerine ilişkin dinlenmesini istedik. O taleplerimiz de reddedildi. Mahkemenin maddi gerçeği ortaya koymama süreci devam ediyor. Bugün dile getirdiğimiz bütün taleplerin ara kararla yine reddedildiğini gördük" diye belirtti.
‘Geçte olsa adalet tecelli edecektir’
Bölge baroları adına konuşan Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın ise, şunları söyledi:
"2015 yılından beri devam eden bir adalet mücadelesinin devam eden yargılaması sonucunda mahkeme bir şeylerin farkına vardı. Ahmet Davutoğlu'nun 'Bu bir siyasi suikasttır’ söylemini bütün boyutlarını duruşmada anlatmasını bekliyoruz. Barış Elçi'sinin adalet arayışına salonlar yetmiyor. Şu muhakkak ki kimse bu hakikatin önüne geçmeyecektir. Tahir Elçi davasının öncesi, sonrası vardır. El birliğiyle kapatılan delillere karşı güçlü bir direniş var. Geçte olsa adalet tecelli edecektir.”
Barolardan gazetecilere destek
Yapılan açıklamalar sırasında adliyede ifade işlemleri devam eden ve aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan’ında bulunduğu 20 gazetecinin gözaltına alınmasına da değinen Aydın, “Gazeteci arkadaşlarımızın savcılığa getirildiğini duyduk. Bölge baroları olarak gazetecilerin yanındayız. Kendilerine hukuki destek verdiğimizi belirterek ve yanlarında olacağımızı söyleyerek açıklamamızı bitiriyorum” ifadelerini kullandı.