Ağır hasarlı evlere yardım 41 bin TL olacak

Ağır hasarlı evlere yardım 41 bin TL olacak
Deprem nedeniyle Elazığ’a gelen bakanlar, binalardaki tespit ve yıkım çalışmalarının başlatıldığını belirterek, evleri ağır hasarlı olan vatandaşlara...

Deprem nedeniyle Elazığ’a gelen bakanlar, binalardaki tespit ve yıkım çalışmalarının başlatıldığını belirterek, evleri ağır hasarlı olan vatandaşlara 41 bin TL yardım yapılacağını açıkladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Depremin ardında Elazığ’a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, valilik binasında basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu, depremden hemen sonra başlayan arama kurtarma çalışmaları ile 45 vatandaşı enkaz altından sağ salim çıkarabildiklerini belirterek,  şu an itibariyle 4’ü Malatya’da toplam 39 vatandaşı kaybettiklerini söyledi. Bakan Soylu, “Depremin hemen akabinde Milli Eğitim Bakanlığımız tüm öğretmenleri çocukların psikolojisi için görevlendirmiştir. Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik. 24 bin 402 çadır sevk edildi şu ana kadar bölgeye. 400 kadar da genel amaçlı çadır sevk edildi. Günlük olarak 50 bin kumanya dağıtılacak Elazığ ve Malatya’da. Bugün itibarıyla hem Malatya'da hem de Elazığ'da kamu kurumları çalışmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarını gerçekleştiriyor” dedi.

Verilecek yardımlar

Şehir hastanesinin şantiyesinde 500 kişilik bir barınmayı gerçekleştireceklerini kaydeden Soylu, il özel idareye ait arazide yaklaşık bin ailenin barınabileceği bir alana, 15 gün içinde konteyner kent oluşturacaklarını ifade etti. 2 bin ağır hasarlı bina tespit edildiğini kaydeden Bakan Soylu, yardımlara ilişkin de şu bilgileri verdi:

“24 milyon TL toplam destek bölgeye gönderildi. Ağır hasarlı evlerde oturan vatandaşlar güvenlik kuvvetleri eşliğinde evlerine girip en önemli eşyalarını alacaklar. Bu vatandaşlara toplam 41 bin lira yardımda bulunacağız. Eşyalarını alabilen vatandaşlara ise yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Orta hasarlı evlerde oturanlara ise 5 bin lira destek ve 27 bin lira güçlendirme kredisi verilecek. Köyde evi yıkılanlara 11 bin lira acil yardım ve 5 bin lira da eşya yardımı için bir destek ortaya koyacağız. Bahsettiğimiz yardımlardan Kale ilçesi de yararlanacak orada da ciddi yıkımlar söz konusu.”

86 kişinin tedavisi sürüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplam bin 607 vatandaşın hastanelere müracaat ettiğini, şu an hastanelerde 86 vatandaşın tedavilerinin devam eden ettiğini dile getirerek, “18 vatandaşımızın yoğun bakımda tedavilerine devam ediliyor. Durumu ağır olan vatandaşımız bulunmuyor” diye konuştu.

308 bina ağır, 150’si orta hasarlı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise 500 kişilik ekipleriyle hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Arkadaşlarımız bu çalışmaları titizlikle yapmaya devam ediyor. Bugün itibarıyla Elazığ merkez sivrice ve maden de 50 yıkık binamız mevcut. 308 ağır hasarlı, 150 de orta hasarlı binamız mevcut. Bu binalarımızdan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. İçine girmeye izin vermeyeceğimiz binalardan ibaret. Dün itibarıyla yıkımlarını başlattık. Arama kurtarma çalışmalarımı tamamlanmak üzere. Sürsürü mahallesinde yıkılan Dilek sitesi yanında bulunan hasarlı binaların da tespitlerini yapmaya başladık. 9 binada ağır hasar binaların tespitini yaptık. Bu binaların da yıkılması gerektiği ortaya kondu. Bu bölgede 184 daire riskli durumda.”

Adliyeyeler hizmet vermeye başladı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise bütün imkanların seferber edildiğini kaydederek, “Bugün itibari ile tüm depremden etkilenen bölgelerde de adliye hizmetleri verilmeye başlamıştır. Tüm cezaevindeki mahkum ve tutukluların sağlık durumları iyidir etkilenen olmamıştır” dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.