62 avukat: Baronun açıklamasını reddediyoruz

62 avukat: Baronun açıklamasını reddediyoruz
Diyarbakır Barosuna kayıtlı 62 avukat, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Cuma hutbesindeki sözlerini kınayan Diyarbakır Barosuna tepki gösterdi....

Diyarbakır Barosuna kayıtlı 62 avukat, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Cuma hutbesindeki sözlerini kınayan Diyarbakır Barosuna tepki gösterdi. 62 avukat yayımladığı ortak bildiride, “Diyarbakır Barosu tarafından 26.04.2020 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanının dini inanç temelindeki beyanlarını kınama açıklamasını ve cinsel yönelim, cinsiyet kimliği gibi LGBT söylemlerini kabul etmiyor ve reddediyoruz” dedi

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Cuma hutbesindeki sözleri Diyarbakır Barosu’nda tartışmaya neden oldu.  Baroya kayıtlı 62 avukat ortak bir bildiri yayımlayarak, Erbaş’ın, cuma hutbesindeki sözlerini kınayan bir açıklama yapan baro yöneticilerine tepki gösterdi.

‘Açıklamayı kabul etmiyor ve reddediyoruz’

Aralarında HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, eski AK Parti İl Başkanı Halit Advan ve ASKON Şube Başkanı Cevdet Nasıranlı’nın da bulunduğu ortak bildiride, “Diyarbakır Barosu tarafından yapılan kınama açıklamasını reddediyirouz. Bizler aşağıda isimleri olan Diyarbakır Barosu’na kayıtlı avukat ve stajyerler olarak; Diyarbakır Barosu tarafından 26.04.2020 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanının dini inanç temelindeki beyanlarını kınama açıklamasını ve cinsel yönelim, cinsiyet kimliği gibi LGBT söylemlerini kabul etmiyor ve reddediyoruz” denildi.

‘İfade özgürlüğü niteliğindedir’

Açıklamada, “Prof. Dr. Ali Erbaş Cuma hutbesinde; “Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim" ifadelerini kullanmıştı. Bu beyanlar din insanlarının uyarma görevi kapsamında olup, nesil güvenliği, sağlık hakkının korunması ile ifade özgürlüğü niteliğindedir” ifadelerine yer verildi.

‘Sadece bir kesimin fikirlerini esas almıştır’

“Bizler, zina ve eşcinselliğin İslam dininin temel yasaklarından olduğuna inanıyor ve Cuma hutbesindeki meşru uyarıları destekliyoruz” denilen ortak bildiride şu ifadeler yer aldı;

“Zorunlu üyesi olduğumuz Diyarbakır Barosunun temel işlevinin meslek örgütü olduğunu hatırlatırız. Meslek örgütümüzün insan hakları alanında tartışmalı ve kabul etmediğimiz ideolojik görüşleri, bizler adına da “kınama” şeklinde açıklaması, büyük bir talihsizliktir. Daha önce de mensubu olduğumuz baroda, tüm itiraz ve uyarılarımıza rağmen bizlerle danışılmadan kurulan komisyon ve faaliyetlere de karşı olduğumuzu belirtiriz. Üyelerinin farklı din, inanç ve görüşlere sahip olduğu Diyarbakır Barosu; bu konuda kurumsal yapısının gereklerinin dışına çıkıp, sadece bir kesimin fikirlerini esas almıştır. Toplumun büyük çoğunluğunun kutsal saydığı din ve inanç temellerine hakaret niteliğindeki kınama açıklaması, ötekileştirici ve kutuplaşmayı arttırıcı niteliktedir. Bu ifadelere karşı olduğumuzu, bu beyanların bizleri temsil etmediğini belirtiriz. Diyarbakır Barosu avukat ve stajyerleri.”

Bildiride imzası bulunan avukatlar

Ortak bildiride imzaları bulunan avukatların isimleri şu şekilde;

Av. Nesip Yıldırım, Av. Halit Advan, Av. Mahmut Aytekin, Av. Siraceddin Öztoprak, Av. Hüseyin Denli, Av. Şefik Çelik, Av. Cevdet Nasıranlı, Av. Hüseyin Yılmaz, Av. Abdulgani Orhan, Av. Mirhan Özbekli, Av. Ömer Elban, Av. Lokman Sunyar, Av. M. Ata Yüksel, Stj. Av. Medet Öztürk, Stj. Av.Hüseyin Özak, Stj. Av.Yasir Tekdal, Av. Mehmet Yel, Av. Hasan Azmi Geçmez, Av. Mehmet Karadağ, Av. Şaban Dalgın, Av. Tahir Deniz, Av. Bilal Çakır,  Av. Ahmet Yalçın, Av. Eyüp Yavuz,  Av. Berivan Çavdar, Av. Fatma Betül Yıldırım,  Av. Metin Hamit Aydın, Av. Mehmet Anul, Av. Abdulvahap Erdönmez,  Av. Feyzi Akyıldız, Stj. Av. Serhat Bingöl, Av. Zeki Kartal, Av. Mehmet Kaçmaz,  Av. M. Muhsin Daş,  Av. Mehmet Yalçın,  Av. Mehmet Raşit Ocak, Av. Mehmet İhsan Aytekin,  Av. Mehmet Altın, Av. Önder Uçar, Stj. Av. Nurullah Biroğlu, Av. Asiye Çabuk, Av. Sema Anul, Stj. Av. Yasin Tokça, Av. M. Saffet Saygın, Av. Sıraç Anık, Av. Gizem Yavuz, Av. Serdar Çınar, Av. Leyla Yalınkılıç, Av. Gülben Elhakan, Av. Hatice Doğruiş, Av. Ozan Erdoğan, Av. Fatma Özkaya, Av. Taha Görmez, Av. Mehmet Şirin Yıldız, Av. Celal Aygen, Av. Mehmet Ali Aslan, Av. Berna Turhan, Av. Mehmet Sıddık Demir, Stj. Avk. Enes Akdemir, Av. Sabahattin Aydın, Av. Özgür çelik ve Av. Ömer Serdar Kaplan. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.