21 ilde anket: Türkiye’nin öncelikli sorunu ekonomi ve işsizlik

21 ilde anket: Türkiye’nin öncelikli sorunu ekonomi ve işsizlik
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, ülkenin en öncelikli sorunları Alınan yanıtlara göre ekonomi/işsizlik birinci, Kürt sorunu ise ikinci sırada...

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, ülkenin en öncelikli sorunları Alınan yanıtlara göre ekonomi/işsizlik birinci, Kürt sorunu ise ikinci sırada yer aldı.

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Mardin ve Bingöl gibi bölge illerinin yanı sıra İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, İzmir, Mersin, Trabzon, Erzurum’un da olduğu 21 kenti kapsayan saha araştırması yaptı. Diyarbakır merkezli olarak çalışmalarını sürdüren Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin, 29 Ekim-1 Kasım 2019 tarihleri arasında bin 937 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan çalışmasında ilginç sonuçlar çıktı. Araştırmada katılımcılara “Sizce Türkiye’nin En Büyük 1. Öncelikli Sorunu Nedir?”, “Sorunları Çözmeye En Yakın Parti”, ve “Bu Pazar Bir Belediye Başkanlığı Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz?” gibi sorular yöneltildi.

Türkiye’nin en büyük 1. öncelikli sorunu nedir?

“Sizce Türkiye’nin En Büyük 1. Öncelikli Sorunu Nedir?” sorusuna AK Parti’ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 32,8’i “Ekonomi/İşsizlik”, yüze 18,3’ü “Kürt Sorunu”, yüzde 10,8’i “Dış Politika” şeklinde cevap verdi. CHP seçmeni de AK Parti seçmeni gibi ülkenin en öncelikli sorununu ekonomi ve işsizlik görüyor. AK Parti seçmeninden farklı olarak ikinci sıraya “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” olduğunu belirtiyor. CHP’ye oy verenlerin yüzde 31,5’i Türkiye’nin birinci öncelikli sorununun “Ekonomi/İşsizlik”, yüzde 23,4’ü “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, yüzde 8,9’u “Kürt Sorunu” olduğunu söylüyor. HDP’ye oy verenlerin yüzde 37,9’u Türkiye’nin birinci öncelikli sorunu “Kürt Sorunu”, yüzde 28,1’i “Ekonomi/İşsizlik” ve yüzde 13,8’i “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” olarak görüyor. “Sorunları Çözmeye En Yakın Parti” sorusuna yüzde 28,3’i AK Parti, yüzde 26,6 CHP, yüzde 8,8’i HDP, yüzde 7,4’i MHP derken yüzde 6,8’i kararsızım cevabını verdi.

Seçmen eğilimi

Araştırmada katılımcılara, “2019 Yılında Yapılan Son Belediye Başkanlığı Seçimlerinde Hangi Partiye Oy Verdiniz?” sorusu da yöneltildi. Araştırma grubunun yüzde 37,6’sı AK Parti, yüzde 36’sı CHP, yüzde 6,6’sı HDP, yüzde 5,4 ‘ü İYİ Parti, yüzde 3,7’si MHP, yüzde 1,1’i Saadet Partisi, yüzde 0,4’ü HÜDA-PAR, yüzde 6’sı Oy kullanmadığı yanıtını verdi. Ankete katılanlara, “Bu Pazar Bir Belediye Başkanlığı Seçimi Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz?” sorusu da soruldu. Kararsızlar da dağıldıktan sonra katılımcıların yüzde 34,5’i AK Parti,  yüzde 34,5’i CHP, yüzde 8,4’ü HDP, yüzde 7,7’si MHP, yüzde 4,5’i İYİ Parti, yüzde 3,4’ü Davutoğlu ve ekibinin kuracağı parti, yüzde 1,7’i Babacanın kuracağı parti, yüzde 0,9 Saadet Partisi, yüzde 0,2 HÜDA-PAR, yüzde 3,9 oy kullanmayacağım yanıtını verdi.   Verilere göre, bu Pazar belediye başkanlığı seçimi olsa AK Parti yüzde 3,1, CHP yüzde 1,5, İYİ Parti yüzde 0,9 oy kaybederken, HDP yüzde 1,8, MHP ise yüzde 4’lük bir oy artışına sahip oluyor. Araştırmaya katılan katılımcıların verdiği cevaplar seçmen eğilimini de yansıtıyor. AK Parti’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 70,2’si yeniden AK Parti’ye oy vereceğini söylerken, yüzde 12,5’i MHP, yüzde 6,2’si Davutoğlu ve ekibinin kuracağı partiye oy vereceğini ifade ediyor. CHP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 70,6’sı yeniden CHP’ye oy vereceğini söylerken, yüzde 11,5’i kararsız olduğunu, yüzde 6,9’u ise seçimlere birlikte girdiği İYİ Parti’ye oy vereceğini söylüyor.  HDP’ye oy verdiğini söyleyen görüşmecilerin yüzde 76,4’ü yeniden HDP’ye oy vereceğini söylerken, yüzde 13,4’ü oy kullanmayacağını yüzde 3,9’u “fikrim yok/yanıt yok” cevabını veriyor.

Sonuçlara göre barajı geçen sadece 3 parti

“24 Haziran 2018’de Gerçekleşen Genel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verdiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 39,5’i AK Parti, yüzde 24,9’u CHP, yüzde 10,5’i HDP, yüzde 9,9’u MHP, yüzde 4,1’i İYİ Parti, yüzde 1,4’ü Saadet Partisi, yüzde 0,4’ü HÜDA-PAR yanıtını verdi. “Bu Pazar Bir Genel Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 38,3’ü AK Parti, yüzde 27,7’si CHP, yüzde 10,3’ü HDP, yüzde7,8’i MHP, yüzde 4,8’i İYİ Parti, yüzde 3,9’u Davutoğlu ve ekibinin kuracağı parti, yüzde 2,4’ü Babacanın kuracağı parti, yüzde 0,9’u Saadet Partisi, yüzde 0,3’ü HÜDA-PAR cevabını verdi. Bu sonuçlara göre barajı geçen sadece 3 parti iken Davutoğlu ve Babacan ekibinin kuracağı partinin şimdi bir seçim olsa alacağı oy toplamı yüzde 6,3 olarak görülüyor. AK Parti’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 76,2’si AK Parti, yüzde 7,3’ü Davutoğlu ve ekibinin kuracağı partiye, yüzde 6,3’ü CHP’ye oy vereceğini söylerken, CHP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 80,9’u CHP’ye, yüzde 10’u kararsız olduğunu, yüzde 2,5’i AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor. HDP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 79,3’ü HDP’ye, yüzde 8,4’ü oy kullanmayacağını, yüzde 5,4’ü ise CHP’ye oy vereceğini ifade ediyor. MHP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 61,5’i MHP’ye, yüzde 12’si AK Parti’ye, yüzde 9,4’ü İYİ Parti’ye oy vereceğini söylüyor. Çalışmada “Bu Pazar bir seçim olsa” -özellikle de yerel bir seçimde- HDP seçmeninde “oy kullanmayacağım” diyenlerin oranındaki artış dikkat çekiyor. HÜDAPAR’a oy veren görüşmecilerin yüzde 42,9’u Kararsız olduğunu ifade ederken, yüzde 28,6’sı HÜDAPAR’a, yüzde 28,6’sı AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor. İYİ Parti’ye oy veren görüşmecilerin, yüzde 68,8’i İYİ Parti’ye, yüzde 12,5’i CHP’ye, yüzde 6,3’ü AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor.  Saadet Partisine oy veren görüşmecilerin yüzde 42,9’u Saadet Partisi’ne, yüzde 21,4’ü kararsız olduğunu, yüzde 17,9’u AK Parti’ye oy vereceğini söylüyor. Kaynak: Gazeteduvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.