120 bin dolara satılan muz çalışmasına ‘hıyarlı’ gönderme

120 bin dolara satılan muz çalışmasına ‘hıyarlı’ gönderme
‘Komedyen’ adı verilen duvara batlanmış muz çalışmasının ABD'de bir sanat galerisinde 120 bin dolara alıcı bulmasının ardından Diyarbakırlı ressam...

‘Komedyen’ adı verilen duvara batlanmış muz çalışmasının ABD'de bir sanat galerisinde 120 bin dolara alıcı bulmasının ardından Diyarbakırlı ressam Gökhan Aslan da duvara bantlanmış salatalık görseli kullanarak ‘Dünyanın Kazığı’ adlı çalışmasını paylaştı

DİYARBAKIR YENİGÜN -  İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın ‘Komedyen’ ismi verilen eseri, Miami’deki Perrotin-Art Basel Galerisi’nde bir duvarda sergileniyordu. Cattelan, bir manavdan alınmış muzların koli bandıyla duvara sabitlenmesiyle ortaya çıkardığı eserinden üç adet ‘üretmişti’. Bunların ikisi geçtiğimiz hafta 120 biner dolar satılmış, birinin fiyatının 150 bin dolara kadar çıktığı açıklanmıştı.

‘Dünyanın kazığı’

Diyarbakır’lı ressam Gökhan Aslan ise muz yerine salatalık kullanarak ‘Dünyanın kazığı’ adıyla bir çalışma yaptı. Aslan, çalışmasının altında şu ifadeleri kullandı:

“Çürüyoruz, istemsizliğimizle sivri ve saldırgan dilimizle, faşizan zalimliğimizle erimeye başlıyoruz sonra. Düşüncelerimizi itibarsızlaştıran sistemlere karşı sadece yüzümüzü buruşturabiliyoruz. Çürüyenleri mi yoksa çürümemizimi ilginç buluyoruz. Bunu sorguladığımızda hiçliği de yakalamış oluruz belki çürümeye karşı duranlara.”

‘Bizden de bir şeylerin olması gerekiyordu’

Çalışması hakkında konuşan sanatçı Gökhan Aslan, İtalyan sanatçının çalışmasını ilk gördüğünde, "Bizden de bir şeylerin olması gerekiyordu" diye düşündüğünü söyledi. Aslan, “Belki bu hıyar olayı biraz bizden olduğu için gündemleştirmek istedik. Orada ciddi bir fiyatlandırma da var, kaç gündür gündemde 120 bin dolar gibi ciddi bir paradan söz ediliyor. Orada masa üstünde kalan düşüncedir, sanatçının düşüncesidir. Orada muzun yada herhangi bir modelin değeri değildir. Orada düşüncenin ne yönde olduğunu anlatmaya çalışıyor. Orada aynı zamanda ekolojiden de bahsediliyor. Ekolojik sistemin dağınıklığından çürümüşlüğünden bahsediyor. İnsanlar ne kadar dikkate alıyor ne kadar kayda alıyor onu anlatmaya çalışıyor. Etkileşim oradan gerçekleşti biz de böyle bir çalışma yaptık” dedi.  ‘Hıyar çok uzak bir kavram değil’ diyen sanatçı, “Türkiye’nin genelinde bir hıyarlaştırma var. Geçmişte hatırlarsanız Kemal Sunal filmlerine de çok olmuştur. Umarım hayat bulmuştur” diye konuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.