Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedîrxan Yazdı; Tarımsal sulama, pamuk, tekstil eşittir kalkınma

Büyük ihtimal tesadüftür; Önceki gün Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği’nden iki ayrı açıklama geldi.

Haberin detayları aynı yolculuğun farklı alanlardaki iki temsilcisinin haberlerindeki detaylar Diyarbakır için olumlu sinyallerin sevindiren rakamlarını veriyordu.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Atalar’dan başlayalım.

Atalar’ın açıklamasında öne çıkanlara bakalım. Diyarbakır tarımında devlet desteğiyle sulama alanları artarken, desteklerle basınçlı sulamayla enerjide yüzde 50, su tüketiminde de yüzde 40’lara varan bir tasarruf sağlanıyor. Tahıl üretiminde geçen yıla göre artış yaşanırken, genel ortalamada il genelinde yüzde 20-25 arasında bir kayıp bulunuyor.

Birbiriyle paralellik arz eden detaylarla devam edelim.

Devlet destekleriyle kent tarımında iyileşmeler olduğunu, baraj projelerinin tamamlanmasıyla 4 milyondan fazla tarım arazisinin sulanacağını ve verimde artışın devam edeceğini belirterek, “Sulanabilir arazimiz şu anda 1 milyon 380 bin dekar civarında. Silvan Barajı da tamamlandığında 2 milyon 350 bin dekar sulanmış olacak. Toplam olarak 4 milyon 200 bin dekar alan sulamaya açılmış olacak. 600 bin dekar civarındaki mercimek alanı 800 bin dekara yaklaştı. Pamuk gelişimiyle tekstil sektörün de önem kazanmaya başladı.

Burada noktalayıp Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Dalkıran’ın açıklamalarına bakalım:

“Son zamanlarda Diyarbakır’da yapılan bazı yatırımların sektör için büyük önem taşımakta… Bunların başında gelen, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Türkiye’nin en büyük 2. sulama projesi olan Silvan Projesi yapım çalışmaları bitmek üzere. Projenin tamamlanmasıyla; 2 milyon 350 bin dönümlük alan sulu tarıma kavuşacak ve Diyarbakır pamuk üretiminde Türkiye’de 2. sıraya yerleşecektir. GÜNTİAD olarak, ‘topraktan podyuma’ üreten bir Diyarbakır hedefimiz vardı ve biz bu hedefimizi yakaladık. Verimli topraklardan pamuk çırçır iplik örgü boya konfeksiyon ve satışa varana kadar tam entegre bir kent olmuştur.”

[caption id="attachment_105323" align="alignnone" width="700"] GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran[/caption]

Ve sağlayacağı katkıdan da söz ediyor Dalkıran:

Diyarbakır, yaklaşık 1 milyon 700 bin civarında toplam nüfusu ve 900 binin üzerindeki genç nüfusuyla tekstil sektörü için Türkiye’nin en avantajlı illerin başında gelmektedir. Diyarbakır’da kurulan Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin hazır giyim alanındaki ilk organize sanayi bölgesi niteliğindedir. Bugün itibarıyla birinci etabımız bitti, 30 fabrikamız üretime başladı. Binlerce kişi çalışıyor. İkinci etabımız da bittiğinde 50 bin kişinin istihdamını hedefliyoruz.

Devlet ve özel girişimin işbirliğine güzel bir örnek. Hem üretim hem istihdam alanında bilinçli bir işbirliği. Devlet yol açarken, girişimci de ilerleyecek.

Bu işin daha bir ayağı, diğer ayaklar da yolda…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi