Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı’na hakaret davasından beraat etti
Gazeteciler Erdem Gül ve Can Dündar’ın tutuklanmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklama nedeniyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla yargılanan Halkların Demokratik Partisi eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, beraat etti.
YENİGÜN HABER – Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, hakkında gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasına ilişkin yaptıkları yazılı açıklama nedeniyle “Cumhurbaşkanı hakaret” gerekçesiyle açılan davanın karar duruşması Ankara 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yetkisizlik kararıyla gönderilen davanın ikinci duruşmasına Yüksekdağ, Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Duruşmaya Yüksekdağ’ın avukatları Kenan Maçoğlu, Günizi Satar ve Ruken Gülağacı’nın yanı sıra AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatı Sami Kabadayı da katıldı.
Duruşmaya, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ümit Dede, milletvekilleri Züleyha Gülüm, Filiz Kerestecioğlu, Nuran İmir ve Şevin Coşkun dışında kimse salona alınmadı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Yüksekdağ’ın 8 sayfalık yazılı savunmasının dosyaya konulduğu belirtildi.
Dosya dokunulmazlık kapsamında
Yüksekdağ’ın avukatı Ruken Gülağacı, “Anayasa 83’üncü maddesi yasama dokunulmazlığını düzenler. Müvekkilim söz konusu yazılı açıklamayı yaptığı dönemde milletvekilidir. AİHM büyük dairenin 22 Aralık 2020 tarihinde Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararın bir örneğini mahkemeye sunuyorum. Milletvekilleri, Meclis gündeminde yapmış olduğu açıklamaları Meclis dışında da yapması halinde yasama dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine vurguladı. Müvekkilimin benzer konuşmalarını sunuyorum” dedi. Gülağacı, dava dosyasının düşmesi gerektiğini söyledi.
Söz alan avukat Kenan Maçoğlu da Yüksekdağ’ın Meclis konuşmalarının tamamının getirtilerek, bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etti.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakkı ihlal edilmiş!
M.A’da yer alan habere göre söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Sami Kabadayı da “Anayasa 83’üncü madde meclis içerisinde yapılan konuşmaların birebir aynı olması gerektiğini düzenler. Meclis dışında yapılan konuşmalar da Anayasa 83’üncü maddenin uygulanmaz. Sanık ve müdafileri bu aşamaya kadar Meclis konuşmalarının incelenmesi için herhangi bir talep de bulunmadı” diye belirtti. Kabadayı dosyanın 4 yıl sürdüğünü anımsatarak, müvekkili Erdoğan’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini öne sürdü. Kabadayı, Yüksekdağ’ın avukatlarının taleplerinin reddedilmesini istedi.
İddia makamı da Yüksekdağ ve avukatlarının taleplerinin reddedilmesini mütalaa etti. Mahkeme heyeti, Meclis konuşmalarının getirilerek, bilirkişi tarafından incelemesi talebinin dosyanın geldiği aşamada bir etkisinin olmayacağını belirtti. Heyet, talepleri reddetti.
Mahkeme heyeti esas hakkında savunmaların alınmasına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Sami Kabadayı, “Sanık yargılamaya konu açıklamada müvekkilime Türk Ceza Kanunu’nu 288 ‘adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs’ suçu isnat etmektedir. Müvekkilimin terör örgütleriyle işbirliği yapan, yardım eden olarak nitelendirmiştir. Açıkça suç isnadıdır. Soyut ve dayanaksız olarak suç isnadı TCK 125 ve TCK 299 ihlali olarak görülür. Atılı suç sabittir. Cezalandırılmasını talep ediyoruz” ifadelerinde bulundu.
Ceza talebi yinelendi
Kabadayı, ayrıca Yüksekdağ’ın Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu birden fazla dosyaya konu olacak şekilde işlediğini savunarak, hakimlik tarafından lehe uygulanacak maddelerin de uygulanmamasını istedi.
İddia makamı ise 16 Ekim 2020 tarihinde verdiği mütalaayı tekrar ederek, Yüksekdağ’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret etme” suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Yüksekdağ, ardından avukatlar esas hakkında savunma yaptı. Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın beraatına karar verdi. ( Haber Merkezi )