İhtiyaç sahibi çocuklara oyuncak sağlanıyor

İhtiyaç sahibi çocuklara oyuncak sağlanıyor
Rengarenk Umutlar Derneği, kurduğu Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi ile ihtiyaç sahibi çocuklara oyuncak sağlıyor DİYARBAKIR YENİGÜN , Diyarbakır’ın...

Rengarenk Umutlar Derneği, kurduğu Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi ile ihtiyaç sahibi çocuklara oyuncak sağlıyor

DİYARBAKIR YENİGÜN , Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2017 yılında çocuklarla ilgili çalışmalar yapmak üzere gönüllüler tarafından kurulan Rengarenk Umutlar Derneği, 2 yıldır mahallelerde çeşitli konularda atölyeler gerçekleştirdi. Atölyelerin açıldığı harabe yerler, gönüllüler tarafından onarılıp rengarenk bir hale getirilirken, derneğin çalışmalarından biri de Sur’daki Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 yılında öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi adına açılan oyuncak kütüphanesi oldu. İki yıl önce yapılan çağrı üzerine gönderilen oyuncaklar, bu kütüphanede toplandı. Oyuncaklara erişemeyen çocuklar için kurulan Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi’nde çocuklar gelip istedikleri oyuncağı alıyor ve 1 hafta sonra yenisi ile değiştirmek üzere geri getiriyor. Yoğun ilgi gören Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanesi’nin açılışı 14 Ekim’de gerçekleştirilecek. Açılışa Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin katılması bekleniyor.

‘Çocuklarla çalışıyoruz’

Rengarenk Umutlar Derneği Genel Koordinatörü Yeter Erel Tuma, derneğin kuruluş amacına değinerek, hedeflerinin Sur’daki olaylardan doğrudan etkilenen travmaya maruz kalmış çocukların rehabilite süreçlerini desteklemek olduğunu söyledi. Kütüphaneye Tahir Elçi’nin adını verdiklerini belirten Tuma, kütüphanenin Kolektif çalışmanın ürünü olduğunu kaydetti. Tuma, “Sur’da yaşayan ve çatışmalara doğrudan tanıklık etmiş çocuklarla çalışıyoruz. Diyarbakır’da bütün sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışıyoruz. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan ve Mezopotamya Psikologlar Derneği ile ortak çalışıyoruz.  Kurulduğu andan itibaren 500’den fazla çocuğa doğrudan ulaşmış bir dernek. Bu çocuklar derneğin kurduğu atölyelerde aktif katılım yapan çocuklar” dedi.

‘Kürtçe tekerlemeler öğretiliyor’

Atölyenin çalışmalarına ilişkin bilgi veren Tuma, “Yaptığımız bu atölyeler çocukların hem gelişimlerini destekleyecek, hem yeteneklerini, ilgilerini keşfedecek, sosyalleşmelerini ve okul başarılarını geliştirecek atölyeler. Bunun içinde drama, folklor, müzik atölyeleri ve dil atölyeleri var. Çocukların anadili bizim için çok kıymetli. Toplumsal cinsiyet ve insan hakları atölyelerimiz var. Derneğe aktif katılımcılar kadınlar ve çocuklardır. Bir çocuğun dedesi, gelip burada eski bir Kürt masalını veya hikayesini, efsanesini anlatabiliyor. Kadınlar gelip şarkı söyleyip Kürtçe tekerlemeler öğretiyorlar” ifadelerini kullandı.

Dernek 35 gönüllü ile çalışıyor

35 gönüllü ile dernek çalışmasını yürüttüklerini kaydeden Tuma şunları söyledi: “Sur’un mahalleleri çocuklara olanak tanıyacak düzeyde değil. Oyun alanları yok, park yok. Okul dışında zamanlarını geçirebilecekleri sosyal bir alan yok. Çocuğu çocuk yapan şey oyundur. Bu mahallelerin çocuklarının, bundan yoksun olduğunu düşündük. Çocuklardan ve ailelerden böyle bir talep gelince, bir kütüphane kurduk. Tahir Elçi’nin ismini verdik. Onun ismi de buradakilere sıcak geldi. Elçi aynı zamanda çocuk hakları aktivistiydi. Bizim oyuncak kütüphanesinin bir sistemi var. Çocuklara öncelikle kayıt formu oluşturuyoruz. Haftanın iki günü açık. Bu iki gün içinde çocuklar gelip oyuncağı alıp eve gidiyor, oynayıp tekrar geri getirerek başka bir oyuncak alıyor.  Ekonomik durumları iyi olmayan çocuklar. Her oyuncağa erişme şansları yok. Ama buradaki oyuncakları gelip alabilir. Oyuncak alışverişi yapan çocukların oyuncaklara doyduğunu görebiliyoruz. Bu bizi mutlu ediyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.