YENİ İSTİHDAM PAKETİNİN GENİŞLETİLMESİ LAZIM
AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunulan 43 maddelik yeni istihdam paketine dair basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada vergi ve prim borçlarının yapılandırılması için çalışmaların sürdüğü belirtildi. Muş’un açıkladığı yeni istihdam paketini değerlendiren DTSO ve DESOB Başkanları, “İstihdam paketine ihtiyaç var ancak paketin biraz daha genişletilmesi gerekiyor” dedi.
Büşra ŞİMŞEK-Yağmur ENSARİ/YENİGÜN ÖZEL
YENİGÜN HABER – SGK ve vergi borcu yapılandırmasına ilişkin 43 maddelik yeni istihdam paketi TBMM’ye sunuldu. Sunulan pakete dair AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş açıklama yaptı. Muş, yaptığı açıklamada kısa çalışmanın sona ermesini takiben sağlanan normalleşme desteğine ilişkin sürenin Cumhurbaşkanlığı kararıyla 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilmesi, 2019 Ocak ile 20 Nisan 2020 arasında en düşük sigortalı sayısına ek ilave istihdam yapılması durumunda çalışanların SGK prim desteğinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması ve yeni istihdam artışı sağlamak üzere kısmi zamanlı çalışmayı kabul eden hizmet erbabına gelir ve damga vergisi istisnası getirilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunduklarını dile getirdi.
Muş açıklamasında şu başlıklara değindi:
-İşsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilerin işsiz kaldıkları sürenin azaltılması ve işgücüne daha çabuk geri dönmelerinin teşvik edilmesi amacıyla işten ayrılmalarını takip eden 3 ay içerisinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz çalışmaları halinde işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
-İlave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine 31 Aralık 2020 tarihine kadar sağlanacak olan gelir vergisi, stopaj teşviki ve damga vergisi desteği uygulaması 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılacak.
-Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi Ocak 2021 tarihinden 31 Aralık 2023’e ertelenecek.
-Kısa çalışma uygulaması Haziran 2021 tarihine kadar uzatılacak.
-İlave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine Aralık 2020 tarihine kadar sağlanacak olan prim desteği uygulaması 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak.
‘YENİ İSTİHDAMLAR OLUŞTURULMALI’
Yeni istihdam paketi ile ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, özellikle pandemi döneminde çıkan paketlerin iş dünyasında önemli rahatlatmalar yaşattığını belirterek, şunları söyledi:
“Gerek kısa çalışma ödeneği olsun, gerekse de işsizlik ödemeleri ve iş camiasına yönelik yaratılan krediler önemli bir rahatlatma yarattı. Korona sürecinde tamamen istihdam şartına bağlanan destekler, iş camiasının işçi çıkarmadan üretimi, düşürmeden ayakta kalmasına sebep oldu. Yapılan çalışma önemliydi. Bunların sonuçları yeniden değerlendirilerek eksik olan yeni istihdamlara olanak sağlayan desteklerin açıklanması gerekiyor. Özellikle yeniden istihdamı koruyacak önlemlerin devam etmesi ve yeni istihdamların oluşmasına yönelik teşvikler gerekiyor. İstihdamın üzerindeki bazı yüklerin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi ve yeni teşviklerin verilmesi gereklidir.”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya
‘PAKET UYGULANIR VE KAPSAMLI OLMALIDIR’
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkar Odaları (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, paketin genişletilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Pandemi nedeniyle gıda sektörü hariç hizmet sektöründe büyük tahribatlar yaşandı. Pandemi nedeniyle işletmelerimiz yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Yeni istihdam paketine ihtiyaç var. BAĞ-KUR ve SGK ödemelerini yapamayan esnaflarımız var. Bu ödemelerin bir kısmını devlet karşılamalı ve vergi borçları bu yıl alınmamalı. Aksi takdirde işletmeler kapanmanın eşiğine gelecektir. Daha önce yapılan 3 aylık istihdam paketi yeterli değildi. Yeni paketin daha dolu ve uygulanır olmasını bekliyoruz.”

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanı Alican Ebedinoğlu