Ufuk Çimen Yazdı: Ortaya karışık

Malum gündem yoğun, bilenler ahkam kesiyor, bilmeyenler dinliyor.

Rezilliğin biri bin para. Ben kıyısından köşesinden geçmeyeceğim merak etmeyin, o kadar kapasitem de yok zaten; biraz kafa dağıtmak niyetindeyim.

Nobel Kimya Ödülü sahibi değerlerimizden Prof. Dr. Aziz Sancar paylaşımıyla açalım; Şu ülkenin güzel zamanlarının ekmeğini yiyemeyen tek kesim çocuk ve genç kesimidir. Millet inatla bu kesime yükleniyor. Ders çalış, kendini geliştir, iş beğenmiyorsun vs. Okuma yazma bilenin memur olduğu nesil, iki dil bilip iş bulamayan kesime ahkam kesiyor.

Devamında Antoloji Diyarbakır’ın Amidli Aëtius ile ilgili paylaşımını alıntılayalım:

Diyarbakırlı tıp doktoru Aetius (M.S 502-575) Antik tıpla ilgili büyük bilgileri Diyarbakırlı (Amidli) Ateiustan öğrenmekteyiz. Kendisi 16 ciltlik tıp kitabı yazmıştır. Eserlerinde Hippokrates'in Corpus Hippocraticum'undan tutunda birçok antik tıp eserlerine yer vermesidir. En önemli kısım ise eserlerinde dönemin tıp aletlerine yer verip bu tıp aletleri hakında ve bunların nasıl olduğundan bahsetmesidir. Amida'lı Aëtius, bir Bizans-Yunan doktoru ve tıp yazarıydı, özellikle bilgisinin derecesi ile ayırt edildi. Özellikle 16 kitapta bütünüyle ayakta kalmış büyük bir tıp ansiklopedisinin yaratıcısı olduğu ve ayrıca dövmeleri silme yöntemini tanımladığı için dikkat çekiyor.

Wikipedia’da yer alan Hayatı kısmında Aëtius’tan şöyle söz eder: Bir Yunan ve bir Mezopotamya kenti olan Amida'nın (modern Diyarbakır, Türkiye) ve çağın en ünlü tıp okulu olan İskenderiye'de okudu. Aetius, Soli, Kıbrıs, Eriha ve Ölü Deniz'in bakır madenlerini gezdi ve ziyaret etti. Kitapları 18.yüzyıldan itibaren Almanca ve Latince olarak basıldı. Bazı el yazmalarında Aëtius, komēs opsikiou, Latince obsequii yani imparatora katılan baş subay olarak geçer.

Malum okumadan, eğitim alamadan LGS’ye girdi kahır ekseriyetteki çocuklar, alın size “eğitimde fırsat eşitsizliğine” vurgu yapan bir eleştiri:

LGS’de bu kadar zor ve ters köşe matematik soruları seçilmesinin sebebi hikmeti nedir? Üstelik devlet okullarının pandemiden dolayı 16 aydır yüzyüze eğitim vermediği, online eğitimde de katılımın çok düşük olduğu bir dönemde.

Özel okulların bir şekilde kurs adı altında yüzyüze eğitime devam ettiği online eğitimde de çok başarılı olduğu bir dönemde çok manidar çook. Çok da adaletsizce!

Şimdilik bu kadar, yeter her halde:)

Sağlıcakla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi