Tarık Othan Yazdı; Kent Hafızası/Aralık-1

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesi sık sık silahlı kavgalarla gündeme geliyor. Neredeyse her hafta bu türden birkaç olay ajanslara düşüyor.

Belli aralıklarla yaşanan olaylar Aralık ayında da devam etti ve biteceğe benzemiyor.

Ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan bu kavgaların nedeni ne bilen var mı?

Bölgeden aldığım duyumlar uyuşturucu satışındaki alan hâkimiyetinden kaynaklı kavgalar olduğu yönünde. Ne kadar doğru bilemiyorum ancak Bağlar’ın sık sık bu tür kavgalarla gündeme gelmesi kötü. İlçedeki okullarda da benzer sorunlar var.

Sur’daki yaşanan çatışmalı süreçte Bağlar’a yoğun bir göçün olduğu biliniyor ve gelenlerin kahır ekseriyeti de yoksul insanlar. Yoksulluk bunun için belki tek başına bir sebep olmayabilir. Ancak Valilik, Belediye, Kaymakamlık ve hatta sivil toplum örgütlerinin buna kafa yorması gerekiyor:

Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde acı bir olay yaşandı.

İki akraba aile arasında Adına kız kaçırma denilen (aslında kadının da rızasıyla gerçekleşen bir beraber kaçış) olayı aynı aileden üç kişinin ölümüne neden oldu.

Çıkan kavgada 2 kardeş bıçaklanarak öldürüldü. Kardeşlerinin ölüm haberini alan kadın ise intihar etti.

Yazık, hem de çok yazık!

28 Kasım Tahir Elçi’nin ölüm yıldönümüydü. Çeşitli etkinliklerle anıldı güzel insanın adının Diyarbakır Şehir Stadyumu’na verilmesi talebi geldi. Talep önce Amedspor Taraftar Grubu olan Barikat ve Mor Barikat taraftarlarından geldi. Ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır Stadyumu’nun İsminin “Amed Tahir Elçi Stadyumu” olması için kanun teklifi verdi.

Olursa çok şık durur; bekliyoruz.

Bağlar Belediyesi’nce HDP döneminde meclis kararıyla kadınlara tahsis edilen pazar yerinin, geçici olarak haftanın bir başka günü de erkek pazarcılara tahsis edilmesi, gerginliğe neden oldu.

Sorun uzun zamandan beri sürüyor. Kadınlar sık sık erkek pazarcılar tarafından taciz ve tehdite maruz kaldığını belirtiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Bağlar Belediyesi, , kadın ve erkek pazarcılar arasında yaşanan anlaşmazlığın belediyeden kaynaklanmadığı açıkladı. Belediye Başkanına güvenmediklerini belirten Bağlar Kadın Pazarcılar Dernek Başkanı Nurdan Saltık ise  “Diyarbakır Valiliği ve Bağlar Kaymakamlığı bu ateşe su serpsinler. Biz ekmeğimizi sahiplenmezsek elden gider” dedi.

Çözüm kolay ancak, görünen o ki kadınlar bir nevi oradan sürülmek isteniyor; kadınlar da direniyor. Yanınızdayız!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi başkanlığında yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında askıda olan ticari taksileri yeniden aktifleştirme kararı alındı. UKOME kararı gereğince; askıda (terkin) bulunan ticari taksi plakaları hak sahiplerinin 16 Aralık 2022 tarihine kadar Ulaşım Daire Başkanlığına müracaat etmeleri halinde aktif duruma getirileceği duyuruldu. Müracaatlar tamamlandığında aktif duruma getirilen plakalar noter huzurunda çekilecek kura ile yeni duraklara yerleştirilecek.

Ancak T plaka hak sahipleri, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığınca plaka karşılığında kendilerinden 300 bin TL bağış istenildiğini iddia etti. Büyükşehir’den yapılan açıklamada ise, plakaların askıdan indirilerek kura ile dağıtılacağı duyuruldu. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi