‘Yanlış politikalar Türkiye’yi yoksullaştırmaya götürüyor’

‘Yanlış politikalar Türkiye’yi yoksullaştırmaya götürüyor’
Diyarbakır’daki işveren örgütleriyle “Ekonomiyi değerlendirme toplantısı”nda bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yanlış ekonomi...

Diyarbakır’daki işveren örgütleriyle “Ekonomiyi değerlendirme toplantısı”nda bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yanlış ekonomi politikalarının Türkiye’yi yoksullaşmaya götürdüğünü savundu

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Diyarbakır’daki işveren örgütleri temsilcileriyle “Ekonomiyi Değerlendirme Toplantısı”nda bir araya geldi. Bir otelde yapılan toplantıya Temelli’nin yanı sıra HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, HDP Diyarbakır İl eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Toplantının açılışında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bölgede sivil toplum ile siyaset ilişkisinde ortak akıl oluşturmanın önemli olduğunu belirterek, Türkiye’nin demokratikleşmesinde HDP’nin rolünün çok önemli olduğunu ifade etti.

‘Ortak aklın gücü’

HDP Eş Genel Başkanı Temelli ise Diyarbakır ve bölge ölçeğinde neler yapılabileceği konusunda DTSO’nun ve kendilerinin çalışmaları olduğunu ve bu çalışmalar arasında güçlü bir bağın bulunduğunu ifade etti. Ortak aklın geliştirilmesinin önemine değinen Temelli, HDP olarak ortak aklın ne denli güçlü olduğunu 31 Mart seçimlerinde gösterdiklerini kaydetti. Türkiye’de demokrasi olmadan hiçbir sorununun çözülemeyeceğine işaret eden Temelli, “Biz de bir demokrasi ittifakı çağrısı yaptık ve bu çağrıya duyarlı yanıt aldık. Kürt meselesinde çözümsüzlüğü dayatarak yol almak mümkün değil. Kürt meselesinin çözümü iktidara bırakılacak bir mesele değil. Tüm toplumsal kesimlerin ittifakı ile yol alınmalıdır” dedi. Temelli, yeni bir Anayasa için bir çalışma başlattıklarını hatırlatarak, Anayasa’nın bir toplum sözleşmesi olduğunu vurguladı. Yeni Anayasa konusunu herkese gidip anlatacaklarını ifade eden Temelli, “Anayasa strateji metnimizi hem yerel hem merkezi anayasa için tüm yapılar kendi içinde tartışmalı ve fikirlerini belirtmeli. Toplum kendi sözleşmesini yaptığında herkesin kendini içinde bulduğu, ırkçı ve tekçi yaklaşımın aşıldığı bir çalışma olmalı. İnsanların kendi değerleri ile içinde olduğu, yereli kendileri yönettiği bir dünya arzusu var herkesin. Biz radikal demokrasi anlayışına sahibiz. Kurumlara sıkışmayan halk ile tartışan bir demokrasi anlayışı bu” diye konuştu.

Ekonomi politikası

Yargı reformunun yeni anayasanın en önemli başlığı olduğuna dikkati çeken Temelli, Türkiye’de birçok meselenin kronik hale gelmesinin en önemli sebebinin kuvvetler ayrılığı sorunu olduğunu söyledi. Cezaevlerinde 5 bin HDP’li, gazeteci ve akademisyen olduğunu hatırlatan Temelli, şunları söyledi: “İnsanlar yerinden yurdundan edilmiş. 500 bin insan adli kontrol şartıyla yaşıyor. Sivil topluma bu konularda çok önemli roller düşüyor. Bizler Meclis’te bunları dile getirdik. Ama Meclis vesayet altında. Herkes için uygun düzenlemeler bile HDP’den geldiğinde kabul edilmiyor. Tüm bunlara rağmen Meclis kürsüsünü etkin olarak kullanmaya çalışıyoruz. Anayasa çalışması aynı zamanda bir barış mücadelesidir. Yanlış ekonomi politikaları, Türkiye’yi yoksullaşmaya ve yoksunlaştırmaya götürüyor. Ekonomi bir yanı ile demokrasi sorunu, bir yanı ile de yanlış iktisadi kararlar nedeniyle kötü gidiyor” diye konuştu. Toplantıda, işveren örgütleri temsilcileri söz alarak kentin ve bölgenin ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.