VİDEO HABER - Klima ve kombi bakımı neden önemlidir?

VİDEO HABER - Klima ve kombi bakımı neden önemlidir?
Klima ve kombi bakım uzmanı Alican Altunbaş, bakımı yapılmayan cihazların hem cebe hem de insan sağlığına vereceği zarara dikkat çekerek kış mevsimi...
Klima ve kombi bakım uzmanı Alican Altunbaş, bakımı yapılmayan cihazların hem cebe hem de insan sağlığına vereceği zarara dikkat çekerek kış mevsimi ve soğuklar gelmeden cihaz bakımlarının yapılması gerektiğini söyledi

Bütün elektronik cihazlar gibi klima ve kombi bakımının da yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, klima ve kombilere yapılacak bakımların cihazları daha verimli, sağlıklı, güvenli ve tasarruflu hale getireceğini kaydetti.

Kış mevsiminde de kullanılan klima ve kombi peteklerinin mevsim öncesi bakım ve temizliğinin yapılması gerektiğini belirten klima, kombi bakım ve onarım uzmanı Alican Altunbaş da bakımın ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

"Klima bakımının yaz-kış muhakkak yapılması lazım"

Klimaların çok sağlıklı olmadığını ve yazın kullanılıyorsa muhakkak bir defa kışın kullanılıyorsa ise 2 defa bakımının yapılması gerektiğini kaydeden Altunbaş, "Klima bakımının önemi, içerisinde metalimsi bir hava döndüğünden, üzerinde bulunan metalin ve fanın temizlenmesi lazım. Bu bölgeler temizlenmediği takdirde metal zemin üzerinde bakteriler doluşur ve o bakteriler tekrardan klima tarafından ortamda üzerimize üflenir. Bu bakteriler de kişide boğaz yanması, astım ve alerji olmak üzere çeşitli hastalıkları tetikler. Bundan dolayı klima bakımının yaz-kış muhakkak yapılması lazım." dedi.

"Düzenli olarak filtreler 15 günde bir yıkanmalıdır"

Klima bakımının uzmanlarca yapılması gerektiğini söyleyen Altunbaş, "Kişinin, olması gereken klima bakımını kendisinin yapması mümkün değil. Çünkü klima üzerinde elektrik aksamı olduğundan, klima kapağının sökülmesi ustalık gerektirir. Kişinin yapabileceği tek bakım, düzenli olmak üzere filtrelerin 15 günde bir yıkanmasıdır. Onun haricinde yetkili servis veya özel servisi arayıp bilen teknisyenlerle bakım yaptırması lazım." diye konuştu. "Klimayı temizlerken hem sağlığımızı hem de ekonomimizi korumuş oluyoruz" Bakımı yapılmayan klimanın ısı aktarımının düşeceğine ve motorun fazla çalışarak daha çok enerji harcayacağına dikkat çeken Altunbaş, şunları kaydetti:

"Klimanın petekleri ve havanın üzerinde dolaştığı gaz sisteminin üzeri tozlanıp kirlendiği zaman, petekler üzerindeki mevcut ısıyı dış tarafı aktaramaz. Bu nedenle de klima fazladan çalışmış olur. Hem bizi hasta edeceği gibi yüzde 30-40'a yakın daha fazla enerji tüketmesine sebep olur. Bu da ay sonu elektrik faturası olarak cebimize ve ekonomimize yansır. Yani biz klimayı temizlerken hem sağlığımızı hem de ekonomimizi korumuş oluyoruz. Genelde müşterilerimizin yanılgısı; çok ısı olsun diye klima derecesini 30 dereceye alıyorlar. Oysa ki 28 derecedeki hava sıcaklığı da aynı, 30 derecedeki hava sıcaklığı da aynı. Buradaki maksat bir tanesi 28 dereceye gelene kadar çalışıyor. Bir tanesi 30 dereceye gelene kadar çalışıyor. Yani biz klimayı 28 derece değil de 30 derece yaparsak, bir nevi diyoruz ki; 'Klima sen hiç dinlenme, sürekli çalış.' Hem klimanın çok yorulmasına hem de faturanın çok gelmesine sebep oluyoruz. Cihazda ideal ısının, çok soğuk olmayan havalarda 27 derecenin, soğuk havalarda ise 28 derecenin üzerine çıkarılmaması gerekir."

"Kombi bakımı kış başlamadan hemen önce yapılmalıdır"

Kombi bakımının, kış mevsimi öncesi yaptırılması tavsiyesinde bulunan Altunbaş, "Kışın ortalarında veya kış sonu yapılmamalıdır. Çünkü biz genelde ısıtmayı kullandığımız için kış sonunda yaptıysak seneye yaza kadar o su petek içinde ve borularda kaldığı için tekrardan kirlenmektedir. Ondan dolayı kış başlamadan hemen önce kombi petek temizliği yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

"Kombi bakımı emin ellerde, emin kişiler tarafından yapılmalıdır"

Kombi bakımının ehliyet sahibi güvenilir kişilerce yapılması gerektiğine vurgu yapan Altunbaş, "Piyasada her önüne gelen ustaya rağbet edilmemeli. Kombi bakımı emin ellerde, emin kişiler tarafından yapılmalıdır. Bir tasa su katalım. Bir yıl boyunca o su o tasta kalsın. Zamanla o suyun karardığını, kirlendiğini ve artık sudan başka bir şeye dönüştüğünü görüyoruz. Doğalgazlı kombiler de aynı şekilde sistemi su ile soğuttuğundan dolayı o su hiçbir şekilde devridaim yapmadığından, su sisteminde kala kala zift gibi bir hal alıyor. Bu da peteklerin çalışma durumunda daha fazla yakıt yakmasına ve daha az ısı yaymasına sebep oluyor. Ondan dolayı kombilerde temizlik şart. Senede bir kere yapılması lazım." ifadelerini kullandı.

"Doğalgazda tasarruf mümkün"

Doğalgazda tasarrufun mümkün olduğunu kaydeden Altunbaş, "Elimizden geldiğince binalarda ısı yalıtımı yapmalıyız. Kombiyi çok fazla açmayıp gün içerisinde aç-kapa yaparak dereceyi ideal ısımıza göre ayarlamalıyız. Bu şekilde az da olsa tasarruf yapmış oluruz. Bazen çok büyük odalarda küçük petek kullanılıyor bu da yine ısıtmada yüksek performansa sebep oluyor. Bu da yanlış bir uygulamadır. Oda büyükse kullanılan peteğin de o kadar büyümesi lazım. Onun için yetkili servislerden veya bilir kişiye gidip odamızın ideal metresine göre kombi petek takılması lazım ki bu da tasarrufta önem arz eder. Ekonomimizi ve sağlığımızı düşünüyorsak peteğimize, kombimize ve klimamıza düzenli bir şekilde bakım yapalım, ihmal etmeyelim." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.