VİDEO HABER - Batman'da pamuk üretimi yüzde 400 arttı

VİDEO HABER - Batman'da pamuk üretimi yüzde 400 arttı
Yüksek gelir getirmesi, daha az işçilik gerektirdiği dolayısıyla bu yıl Batman'daki pamuk ekim alanı geçen yıla göre yüzde 400 artış göstererek 13...
Yüksek gelir getirmesi, daha az işçilik gerektirdiği dolayısıyla bu yıl Batman'daki pamuk ekim alanı geçen yıla göre yüzde 400 artış göstererek 13 bin dekara ulaştı. Pamuk ekim alanının önümüzdeki yıl ise 30 bin dekara çıkması bekleniyor

Çukobirlik Pamuk, Yerfıstığı, Yağlı Tohumlar Dicle Tarım Satış Kooperatifi Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, uzun yıllar sonra bir kez daha Batman'da artış gösteren 'Beyaz altın' olarak nitelendirilen pamuk ekimiyle ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Çukobirlik Şube Başkanı Erkan Kağba, Batman'da pamuğun ekim alanının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Geçen yıl 3 bin 240 dekar alanda 54 çiftçiyle üretimi yapılan pamuğun bu yıl yüzde 400 artış göstererek 13 bin dekara kadar ulaştığını aktaran Kağba, önümüzdeki sezon bu rakamın yaklaşık 30 bin dekara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

"Topraklarımız çoraklaşmaya gidiyordu"

Yaklaşık 15 yıldır Batman'da pamuk ekimine yönelik çok ciddi bir ara verildiğini anımsatan Kağba, "Bunun en büyük etkenlerinden biri mısır ekimiydi. Mısır ekimindeki yoğun bir gübre kullanımı, vahşi sulama teknikleri ve verimin düşmesiyle beraber topraklarımız çoraklaşmaya gidiyordu. Bununla ilgili geçen yıl bölgemizde pamuk ekimini artırmak için gerekli çalışmalara başladık." dedi. 2021 yılında Batman genelinde 54 çiftçiyle birlikte 3 bin 240 dekar kadar bir pamuk ekimin yapıldığını anlatan Kağba, "2021 yılından bu yana yaptığımız çalışmalar neticesinde bu rakam yüzde 400 artış göstererek 13 bin dekara kadar ulaştı. 13 bin dekar alanda pamuk eken çiftçi sayımız ise 165'e ulaştı." ifadelerini kullandı. Pamuğun mısıra göre daha kârlı, katma değeri daha yüksek olan ve daha az işçilik gerektiren bir ürün olduğunu belirten Kağba, şöyle devam etti: Devletin de teşvik sırasında birinci sırada bir emtia ürünüdür. Pamuk dekar başına verimlilikte bölgemiz Türkiye'de birinci sıradadır. Yani biz ortalama bir dekarda 630 ile 700 kilogram arasında verim alabiliyoruz. Bu dünya genelinde ise Türkiye'yi beşinci sıraya taşıyor. Lif değeri olarak da dünyada ilk beşteyiz. Türkiye'de de bölge olarak biz birinci sıradayız.

"Pamuk en temel üründür"

"Pamuk çiftçiye daha çok kazandırıyor, doğayı daha çok koruyor" diyen Kağba, bununla beraber pamuğun gelecek nesillere de daha çok su bırakan bir ürün olduğunu kaydetti. Kağba, "Bunun yanı sıra pamuk; Gıda, tekstil, biyodizel, kozmetik sanayi gibi dallara da katma değeri olan, üretimde kullanılan bir üründür. Giyim ve yemekten sonra ihtiyaç duyduğumuz en temel ürünlerinden biridir." dedi. Pamuğun bölgede yaygınlaşması için çok ciddi çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Kağba, "Serbest piyasada bu yıl pamuk fiyatı 15-16 lira ama Çukobirlik'te 21 liradır. Tabi biz de serbest piyasa gibi emanet alım gerçekleştiriyoruz. Emanet alım gerçekleştirmemizin nedeni ise çiftçilerimizi korumaktır. Türkiye ve dünya piyasası, borsasını yakından takip ediyoruz." diye konuştu. Yaptıkları görüşmeler neticesinde 2023 yılında pamuğun ortalama 30 bin dekar kadar bir ekim alanına çıkmasını beklediklerini vurgulayan Kağba, şunları söyledi: "Burada sawgın ve prese fabrikasının kurulmasını hedefliyoruz. Dikiş ipliğiyle ilgili girişimler var. Tabi bunların tamamı tarladan, üretimden başlayıp tüketimi yapılıncaya kadar, bölgemize katma değer sağlayacak ciddi çalışmalar. Sadece pamuk ile ilgili çalışma yapmıyoruz; Ayçiçeği, kanola, yağlı tohumlarla ilgili de çalışma yapıyoruz. Pamuk, ayçiçek yağı üretimini hedefliyoruz. Bölgemizde tekstil işçisine sürekli çalışabilecek bir fırsat sahası doğurmak adına ciddi bir çalışmamız söz konusudur. İstihdamın artması adına ciddi projeler üretiyoruz."(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.