VİDEO HABER - ‘Yüzde 82 engelli olmama rağmen bakıcı maaşı alamıyorum’

VİDEO HABER - ‘Yüzde 82 engelli olmama rağmen bakıcı maaşı alamıyorum’
https://www.youtube.com/watch?v=Oe-BDfs6nt4   Yüksek tansiyon hastalığı sonucu gözlerini kaybeden Mahir Burmaz, hem engelli olduğu hem de maddi...

Yüksek tansiyon hastalığı sonucu gözlerini kaybeden Mahir Burmaz, hem engelli olduğu hem de maddi imkansızlıklardan dolayı tedavi olamadığını belirterek yüzde 82 oranında engelli olmasına rağmen bakıcı maaşından da faydalanamadığı söyledi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Uzun yıllar aşçılık yaptıktan sonra geçirdiği yüksek tansiyon hastalığı sonucu bir gözünü kaybeden ve diğer gözünde de yüzde 95 görme kaybı yaşayan 35 yaşındaki Mahir Burmaz, tedavi olmak için yetkililerden ve hayırseverlerden yardım bekliyor. Tedavi olmak için İstanbul'a gitmesi gereken Burmaz, hem engelli olduğu hem de maddi imkansızlık yaşadığı için büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bir gözünü tamamen kaybeden, diğer gözünde ise yüzde 95 oranında görme kaybı yaşayan Burmaz, yüzde 82 oranında engelli raporu olmasına rağmen bakıcı maaşından da faydalanamadığı belirterek kendisine uzanacak yardım elini bekliyor. Sağlık durumu hakkında bilgi veren Burmaz, "Yüksek tansiyon, guatr, şeker hastalığım var ve sağ gözümü tümden, sol gözümü ise yüzde 95 oranında kaybettim” dedi.

‘Doktorların iletişimsizliği nedeniyle bir gözümü tamamen kaybettim’

Tedavi sürecini anlatan Burmaz, "2017'de Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi beni, İstanbul Cerrahpaşa Göz Hastanesine sevk etti. Orada 45 gün kaldım ve bu süre içerisinde çeşitli iğneler yapıldı, lazer tedavileri uygulandı. Tedavinin uzun süreli olması nedeniyle beni tekrar Diyarbakır'a gönderdiler. Doktorların aralarında iletişim kuramamaları nedeniyle mağdur olan ben oldum. Bu mağduriyet sonunda sağ gözümü tamamen kaybettim” ifadelerini kullandı. Burmaz, "Bana iğne yapılması gerekirken Sağlık Bakanlığının bedelini karşılamaması gerekçesiyle böyle bir tedavi uygulanmadı. Sağlık Bakanlığı ise sözde tedaviyi yarı bırakmışım diye bu gideri karşılamıyor. Halbuki tedavimi bırakmamışım. İğne yaptırıyorum, lazer tedavisi oluyorum ve ilaçlarımı da yazdırıyorum. Nitekim bunu Sağlık Bakanlığına da tescil ettirerek tekrar doktoruma gitmem söylendi. Doktorum ise, İstanbul veya Ankara'ya tekrar sevk edilmem gerektiğini söylüyor” şeklinde konuştu.

“İmkansızlıklardan dolayı tedavimi devam ettiremiyorum”

İmkansızlıklardan dolayı tedavisini devam ettiremediğini belirten Burmaz, "Ben ise maddi imkansızlıklarımdan dolayı Ankara'ya veya İstanbul'a gidemiyorum. Yardım talebim karşısında Valilik Kaymakamlığa, Kaymakamlık Sağlık Bakanlığına, Bakanlık tekrar topu Valiliğe atıyor. Öylece kurumlar arası gidip geliyorum” diye yakındı. Yetkililerden yardım isteyen Burmaz, "Valilik yol yardımı yapacağını söylüyor. Fakat benim derdim sadece bir yol yardımı değil. Engelli kartım var ve trenle zaten ücretsiz gidebiliyorum. Benim asıl sıkıntı çektiğim nokta, İstanbul veya Ankara'da nasıl yapacağım? Gidip nerede nasıl kalacağım? Ne yiyip ne içeceğim? Cumhurbaşkanımızdan, Sağlık Bakanlığımızdan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından, siyasetçilerden bana yardımda bulunmasını istiyorum” diye belirtti.

“Yüzde 82 engelliyim ama bakıcı maaşı alamıyorum”

Bakıma muhtaç olmasına rağmen bakıcı maaşı alamadığını söyleyen Burmaz, "Engelli maaşı alıyorum fakat yüzde 82 engelli raporum olmasına rağmen bakıcı maaşı alamıyorum. Bana, bakıcı maaşı alabilmem için yatalak olmam gerektiğini söylüyorlar. Şu an yatalak değilim fakat kendi ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum, hastaneye tek başıma gidip gelemiyorum” ifadelerini kullandı. Burmaz, "35 yaşındayım ve eşimin haftada veya iki haftada bir gittiği temizlik işlerinden elde ettiği paraya muhtacım. Zaten eşimin temizliğe gittiği günlerde de çocuklarımla beraber evde perişan oluyoruz. O gün ufacık çocuklarla beraber akşama kadar aç halde eşimin gelmesini bekliyoruz. Geçimimin sağlanabilmesi için bakıcı maaşının bağlanması gerekiyor. Bana diyorlar ki 'Senin bakıma ihtiyacın yok'. Madem ihtiyacım yoksa bu yüzde 82'lik engelli raporunu nereden aldım?" diyerek sitemde bulundu.

“Ya eşime bir iş versinler veya bakıcı maaşı bağlasınlar”

Yetkililere seslenen Burmaz, son olarak şunları söyledi:

"Yetkililerden bu konuda yardım bekliyorum. Ya eşime bir iş versinler veya bakıcı maaşı bağlasınlar. Aylık 750 lira aldığım engelli maaşıyla 4 nüfus nasıl geçinecek? Elektrik ve su faturaları, ilaç parası gibi sabit giderlerim var. İnanmıyorlarsa, ilaçlarımı aldığım eczanede, ne kadar borcumun biriktiğini sorabilirler." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.