VİDEO HABER - Uzmanlar uyardı: ‘Gıdaya ulaşmanın zor olduğu bir döneme giriyoruz!’

VİDEO HABER - Uzmanlar uyardı: ‘Gıdaya ulaşmanın zor olduğu bir döneme giriyoruz!’
Yanlış tarım politikasından, yerli üretime gereken önemin verilmemesinden ötürü gıdaya ulaşmanın zor olduğu bir döneme yavaş yavaş girdiklerini belirten...
Yanlış tarım politikasından, yerli üretime gereken önemin verilmemesinden ötürü gıdaya ulaşmanın zor olduğu bir döneme yavaş yavaş girdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan, yetkililere uyarıda bulundu

Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan, gıda ürünlerinde yaşanan tedarik sıkıntısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de tarım politikasının olmamasından ötürü gıdada yaşanacak büyük sıkıntıları iki yıl önceden haber verip uyarıda bulunduklarını anımsatan Doğan, uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi. Gıdaya ulaşmanın zor olacağı bir sürece girdiklerini belirten Doğan, bunu önlemek için tarım politikasının değişmesi, dışa bağımlılığın azaltılarak üretime ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Girdilerin sürekli yükselişte olmasından ötürü çiftçinin üretim yapmakta isteksiz davranmasının da gıdada sıkıntıya yol açan etkenlerden olduğunu vurgulayan Doğan, çiftçinin mutlu ve güler bir yüzle tarlasına gidip ekim yapması gerektiğini kaydetti. Sadece tarımda değil, hayvancılıkta da ülkenin sıkıntı yaşadığını, canlı hayvan bulunmadığını aktaran Doğan, hem tarım hem de hayvancılıkta çözümün üretimde olduğuna işaret etti.

‘Çiftçi ekip biçtiğini ne zaman satacağını bilmiyor’

Doğan, “Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir diye bir ifade var. Tarımda özelde ülkemizde genelde ise dünyada bir sıkıntı yaşanacağıyla ilgili daha öncede defalarca açıklama yaptık. Çünkü ülkemizde düzenli bir tarım politikası yok. Düzenli bir tarım politikası olmaması nedeniyle çiftçi ekip biçtiğini ne zaman satacağını, ne kadar kâr edeceğini net olarak bilmediği için üretimde de bu sefer gerileme yaşanıyor ve istenilen üretim miktarı elde edilemiyor. Dolayısıyla zamanla bu süreç dışa bağımlılığa kadar gidebilmektedir” dedi.

“Artışlar tarımdaki sıkıntıyı beraberinde getiriyor”

Sıkıntıların temel sebebinin girdilerin çok yüksek olması olduğuna işaret eden Doğan şöyle devam etti:  “Geçen senenin aynı dönemine oranla bugün ülkemizde girdilerden başta gübre ve mazot olmak üzere yüzde 300 civarında bir zam söz konusudur. Geçen sene tonunu 2 bin liraya gübre alan çiftçi, bu sene gübre tonunu 10 bin liradan aşağı alamıyor. Bunların tamamı tarımdaki sıkıntıyı beraberinde getirmektedir.” Çiftçilerin güler yüzle ve severek tarlaya girmediği için gıdada sıkıntı yaşandığını vurgulayan Doğan, şunları söyledi:  “Sıkıntı yaşadığı için de çiftçi istediği üretimi yapamıyor. Çiftçinin düzenli ve rekoltesi, kâr marjı daha yüksek bir üretim elde edebilmesi için sevinçli tarlaya girmesi lazım. Tabi bunun olabilmesi için de yetkililerin buna göre ciddi bir planlama yapması lazım. Üretilecek tarımsal ürünün arz ve talep dengesini gözetecek, buna göre üretim yapacak, çiftçinin sene sonu ürününü ne şekilde satabileceğini, ne kadar üretim yapabileceğini, desteklemeleri ne zaman alacağını ve benzeri ciddi bir planlamayla; çiftçinin işini kolaylaştırıcı, üretimini daha rahatlatacağı bir politikayla bunun önüne geçebilir.”

“Önümüzdeki dönemlerde daha da sıkıntılar yaşanacak”

Tarıma ciddi bir ihtiyacın olduğu, gıdaya ulaşımın daha zor olduğu, insanların sağlıklı gıdaya ulaşmakta daha sıkıntılı bir döneme yavaş yavaş girdiğini belirten Doğan, “Biz bunu iki sene önce de söylemiştik. Şimdi biraz daha o risk arttı. Önümüzdeki dönemlerde daha da sıkıntılar yaşanacak. Tarımsal üretim planlamasında bana göre geç kalınmıştır. Ama yine de zararın neresinden dönersiniz kârdır hesabıyla acilen bu konuda bir planlama, üretim şeklinin toparlanması, yeniden ele alınması gerekir. Türkiye’ye özgü bir planlamanın çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘Dışa bağımlılık ortadan kaldırmalıdır’

Yine hayvancılıkta, et ve süt üretiminde, hayvansal bütün ürünlerin üretiminde ciddi sıkıntıların olduğuna dikkat çeken Doğan, son olarak şunları kaydetti:  “Başta girdilerin çok pahalı olmasıyla birlikte hayvansal üretim için tarımsal alanlarımızı etkin olarak kullanamamamızdan, hem tarla hem de hayvancılık tarımını birlikte yürütememe, ciddi bir planlamamanın olmaması nedeniyle biz bu sıkıntıları yaşıyoruz. Ülkemizin neredeyse sonsuz mera alanları var. Hayvancılık için çok uygun bölgelerimiz var. Ama maalesef yeterince ve iyi bir planlama yürütülmemesi nedeniyle bugün eti Uruguay’dan, Arjantin’den, Slovakya’dan ve diğer ülkelerden ithal ediyoruz. Türkiye’nin ilk etapta kendi ülkesinde vatandaşlarını sağlıklı gıdaya ulaşmaları yönde politika geliştirmesi lazım. Türkiye dışa bağımlılığı ortadan kaldırması gerekiyor. Yoksa gelecekte çok daha büyük sıkıntı çekeceğiz.”(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.