Video Haber - Selden zarar gören çiftçiler zararların karşılanmasını bekliyor

Video Haber - Selden zarar gören çiftçiler zararların karşılanmasını bekliyor
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından tahliye kanallarının çalışmaması kırsal mahallelerin sular altında kalmasına...

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından tahliye kanallarının çalışmaması kırsal mahallelerin sular altında kalmasına neden oldu.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Höyükyanı (Hecek) Aşağı Oylum, Yukarı Oylum, Ziyaret, Yazıköy ve Molla Hamza kırsal Mahalleleri sağanak yağışların ardından sel sularına teslim oldu.

Kırsal mahallelerde pamuk, mercimek ve buğday ekili tarım arazileri zarar görürken, kırsal mahalleler sular altında kaldı. Sel suları kırsal mahalledeki bazı yolları kapatırken, mahalle sakinleri evlerine giremez oldu.

Etkili olan fırtınadan dolayı bazı evlerin çatısı uçtu. Hortumdan dolayı da seralar zarar gördü.

Su baskınlarından dolayı bazı evlerdeki beyaz eşya, halı, dolap, yatak, gıda ve tüm ev eşyaları zarar gördü.

Vatandaşlar, mahalle içerisinde traktör ile dışarı çıkabildi. Vatandaşlar kendi imkânları ile evlerindeki ve tarım arazilerindeki suyu boşaltmaya çalıştı.

Devlet Su İşlerine (DSİ) ait tahliye kanallarının tam olarak çalışmadığını ileri süren mahalle sakinleri, tahliye kanallarına takılan boruların yetersiz olmasından dolayı baskınların meydana geldiğini savundu.

Bazı mahallelerde ise taban suyunun yükselmesinden dolayı tarım arazileri zarar gördü.  Suların tarlaları kaplaması toprakların çoraklaşması tehlikesini de beraberinde getirdi. Sel mağduru olan çiftçiler İLKHA'ya konuştu.

"Tarlarımız ve evlerimiz sular içinde kaldı"

60 dönüm tarlasının sular altında olduğunu belirten Çiftçi Necmettin Kötüz, "Sular halen tarlaların içerisinde duruyor. 60 dönüm tarlam sular altındadır. Tahliye yok. Suyun gidebileceği yer yok. Tarlarımız ve evlerimiz sular içinde kaldı. Evlerimiz zarar gördü. Yetkililerin suyu tahliye etmesini istiyoruz. Buraya köprü yapılmasını istiyoruz. Köprü ya da tahliye borusu olsaydı bu durum yaşanmazdı. 4-5 gündür durumumuz böyle. Arazilerimizde pamuk ekiliydi. 50-60 bin lira zarardayım. Bir daha ekebilir miyim, bilmiyorum. Yetkililer bu duruma çare bulsun. Ekili mercimekler de sular altındadır. Yukarı Oylum Kırsal Mahallesi'nin tamamı su altındadır." diye konuştu.

"Yetkililerden yardım bekliyoruz"

Tahliye alanı olmamasından dolayı ekinlerinin zarar gördüğünü ifade eden çiftçi Mahmut Akbaş, "110 dönüm tarla ekmiştim. Tarlada çizme ile dolaşıyorum. Fıskiyelerim de kullanılamaz hale geldi. 15-20 gün boyunca tarlada ekim yapmıştık. Ekinlerimiz baş vermişti. Tekrar ekim yapmak zorunda kaldık. Tarlalarımızın hepsine pamuk ekmiştik. Tahliye kanalları olsaydı böyle bir sorun yaşamazdık. Bu konuda DSİ'nin de suçu var. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Zararımızın en azından bir kısmının karşılanmasını bekliyoruz. Borç edip ekim yapmıştık. Çoğu çiftçinin traktörü de yok; borç edip ekim yapmışlar.  Gördüğünüz gibi tarlada hiçbir şey kalmamış." şeklinde konuştu.

"Kimse bize yardım etmedi"

Yetkililerin zarar gören çiftçilere yardımcı olmadığına dikkat çeken çiftçi Hasan Aydın, "Ekinlerimiz ve evlerimiz su altında kaldı. Yeteri kadar kimse bize yardımcı olmuyor. Kimse bize yardım etmedi. Ekinlerimiz, su altında talan olmuş durumda. Yetkililer, bizden sadece Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve T.C. kimlik numarasını istedi. Onun dışında hiçbir şey yapılmadı. Kimse gelip bizimle ilgilenmedi. Yardım bekliyoruz. Tüm köy halkı zor durumdadır. Borç alarak ekin ekmiştik. Yeteri kadar tahliye alanı yok. Bir tane tahliye alanı açtılar; o da bağlantı noktası yok diye su altında kaldık." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.