VİDEO HABER - Fidan satışlarına halk yoğun ilgi gösteriyor

VİDEO HABER - Fidan satışlarına halk yoğun ilgi gösteriyor
​Fidan dikme zamanının devam ettiğini belirten fidan satıcıları, yeşil alanlara daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar   Diyarbakır'da...
​Fidan dikme zamanının devam ettiğini belirten fidan satıcıları, yeşil alanlara daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar

Diyarbakır'da fidan satışı yapılan yerlerde, havaların ısınmasıyla birlikte hareketlilik sürüyor. Süs, gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden Diyarbakırlılar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmî kurumlar alırken meyve ağacı fidanlarına ise köylülerden talep oluyor. Diyarbakır'da en çok meyve fidanının satıldığını ifade eden fidan satıcıları, meyve ağaçlarını alanlara gerekli bilgileri verdiklerini söylüyorlar. Kış aylarında fidanları sipariş ettiklerini belirten, Nevzat Korkmaz, "Kışın aralık ocak aylarında fidanları buraya getirip istifleriz. Kimi fidanı poşetleriz kimi fidanları da saksılara koyarız. Eğer ocak ve şubat ayları ılıman geçerse mart ayının başlarına kadar poşetsiz ve saksısız satıyoruz. Bu aylar soğuk geçerse fidanlar kuruyacağı için bunları hemen kategorisine göre saksıya ve poşetlere koyarız. Fidanlar haziran ayına kadar böyle kalır. Haziranda ise sulamalarını yaparız böylece fidanlara hiçbir şey olmaz." dedi.

‘Hastalık geçiren fidanlarımızı ilaçlamazsak vicdanen rahatsız oluyoruz’

Diyarbakır'a ağırlıklı olarak Bursa, İzmir ve Yalova gibi illerden fidanların getirildiği belirten Korkmaz, fidanların ziraat kontrolünden geçtiğini söyledi. Korkmaz, "Fidanlar bize; Bursa, Yalova, İzmir ve Antalya'da denetimlerden geçtikten sonra gelir çünkü fidanlar denetimlerden geçmez ise hastalıklı olabilir. Bir bitki hastalanırsa diğer bitkilere de zarar verir. Zarar vereceği için biz de hasta fidanları imha ederiz. İmha ettikten sonra da diğer fidanlarımızı ilaçlarız. Sağlıklı fidan demek sağlıklı orman, sağlıklı bahçe ve sağlıklı dünya demektir. Biz fidanlarımızı ilaçlamazsak hem vicdanen rahatsız oluruz hem de fidanları satamayacağız." ifadelerini kullandı. Her çeşit meyve ve süs fidanlarının olduğunu söyleyen Korkmaz, "Burada yaklaşık 999 çeşit fidan bulunuyor. Bizim bölgede Akdeniz bitkileri yetişmediği için elimizdeki çeşitler bu kadardır. Mavi serviler, spiraller, şekilli çamlar, manolyalar ve her çeşit meyve fidanları var. Meyve ağaçlarını nisan ayının sonuna kadar herkes bahçesinde ekebilir ama haziran ayına girildiğinde o meyve fidanları ekilmez. Bunun sebebi ise nisan ayında havalar biraz daha ısındığı için fidanlar çiçek açıyor. Çiçek açtığı için de saksıdan veya poşetten çıkarıldığında fidanın kökü zarar görür. Müşteriler meyve ağaçlarını alınca biz onlara nasıl ekileceğini, kaç günde bir, nasıl sulanacağını ve ne zaman aşısı yapılacağı hakkında gerekli bilgileri veriyoruz." şeklinde konuştu.

6 bin TL'den getirirdik, 25 bin TL'ye

Nakliyat fiyatları artınca fidanların fiyatında da değişiklikler olduğunu ifade eden Korkmaz, "Bu yıl bildiğiniz gibi her şeyin fiyatı yükseldiği gibi fidanların da fiyatları yükseldi. Geçen yıl Bursa ve Yalova'dan bir tır fidanı 6 bin TL'ye getirirdik, bu yıl ise 25 bin TL'ye getirebiliyoruz. Böyle olunca fidanların değeri de artıyor. Geçen yıl aldığımız fidanların bir kısmı elimizde kaldı. Elimizde kalan fidanları bu yılki fidanların fiyatlarıyla bir tutmuyoruz, daha düşük fiyata veriyoruz. Bu yıl aldığımız fidanları ise giderlerimizi karşılayacak şekilde fiyat verip satıyoruz. Bu yıl en ucuz fidan 20 TL'den başlar 5 bin TL'ye kadar fiyatlar yükseliyor." dedi.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.