Video Haber: ‘Ekmeğimizi kazanmak için tarlada çalışıyoruz’

Video Haber: ‘Ekmeğimizi kazanmak için tarlada çalışıyoruz’
Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde tarım işinde çalışan işçiler, bölgede iş alanı olmadığından dolayı tarım işinde çalışarak ekmek paralarını...

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde tarım işinde çalışan işçiler, bölgede iş alanı olmadığından dolayı tarım işinde çalışarak ekmek paralarını kazandıklarını söylüyor.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Hilvan'da sabahın erken saatlerinde kalkıp tarım işinde çalışan birçok işçi, bölgede yeterli iş alanları olmadığından dolayı tarım işinde çalışmak zorunda kalıyor. Şanlıurfa'da yeterli iş alanları olmadığı için tarım işinde çalışmak zorunda kaldığını söyleyen vatandaşlardan, İsa Güç "Biz tarım işçisiyiz. Bu şekilde gelip sezonluk çalışıyor, kışın tekrar gidiyoruz. Bu bizim işimiz. Şanlıurfa'da iş olmadığı için gelip bu işte çalıyoruz. Şanlıurfa'da bir fabrika veya başka bir iş alanı yok ki gençlerimiz gidip çalışsın. Kışın iş olmadığı için kazandıklarımızı da harcıyoruz. Seçim zamanında gelip şöyle yapacağız, böyle yapacağız diyorlar fakat hiçbir şey yok. Kim koltuğa oturuyorsa artık halkı unutuyor, iş-güçlerine ve ihalelere bakıyorlar. Millet ne haldedir kimsenin haberi yok. Seçim zamanında sokak sokak geziyorlar ve herkesi kucaklıyorlar. Günleri dolunca artık onlara ulaşamıyoruz. Onlar yiyor biz de böyle tarlada rezil oluyoruz. Batı'da her iş var ama burada yok. Türkiye'de iktidar partisini en çok Şanlıurfa destekliyor ama hani ne yapmışlar. Ne bir fabrika, ne başka bir şey. Bir milletvekili veya belediye başkanı televizyona çıksın desin ki, 'Biz Şanlıurfa'ya 500 kişilik veya bin kişilik iş alanı açtık.' ama yok. Bunu söyleyecek kimse yok. Gördüğünüz gibi herkes çoluk çocuğuyla tarlaya gelmiş çalışıyor. Gençlerimizin şu anda tarlada değil, sigortalı bir yerde çalışıyor olmaları gerekiyordu” dedi. Tarım işçiliğinin zorluklarını anlatan Kamil İrim adlı tarım işçisi, yapacak başka bir iş olmadığından bu işi yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

“Başka bir iş olmadığı için bu işi yapmak zorunda kalıyoruz”

İrim "Sabah 04.30'da tarlaya geliyoruz, dönüşümüz ise patatesin yüküne bağlı. Yük tamamlandı mı biz de eve gidiyoruz. Başka bir iş olmadığı için bu işi yapmak zorunda kalıyoruz. Hiç olmazsa evimize yakın yerde çalıyoruz. Ben normalde pamuk, domates, biber gibi ürünler ekiyorum. Havalar bayağı sıcak. Patatese gelmediğim gün sulama fıskiyelerini değiştirene kadar yanıyoruz. Patatese geldiğimizde ise baygın insanlar gibi eve dönüyoruz. İşçi kesimini görüyorsunuz, zorluğu gözler önündedir. Biz bu iş sahibine çok teşekkür ediyoruz. Onun sayesinde şu anda 200 kişi batıya gitmeden burada çalışıyor. Bunun gibi birkaç kişi daha böyle yaparsa insanlar diğer illere gitmek zorunda kalmaz. Şanlıurfa'nın zenginleri bunu örnek almalıdır. Bu sene patatesler ufak olduğu için yevmiyelerimiz de kesin çıkmaz” diye konuştu. Bölgede tarım işi de olmazsa çalışacak iş bulamayacaklarını aktaran Mahmut Taş, "Biz 12 kişiyiz. 6 kişi burada geçimizi tarım işçiliği yaparak sağlıyoruz. Saat 03.30'da gelip gün doğar doğmaz başlılor, öğlene kadar çalışıyoruz. Yevmiye yine de tam çıkmıyor. Bazen 50-60 veya 70 lira kazanıyoruz. Çalıştığımıza değmiyor ama mecburen çalışıyoruz. Bu iş de olmazsa gidecek yerimiz yok. Bir yerde çalışma imkânımız olsa bu hale gelmeyiz. Sigorta da yok. Bu sene yağmur yağdığı için patatesler biraz verimsiz. İşimizden memnun değiliz, çünkü her sene geriye gidiyoruz. Her geçen gün kötüye gidiyor, gidişat öyle gözüküyor. Pahalılık artmış durumda. Bu tarım işi de olmazsa, millet birbirini yer. Yine de şükürler olsun ki bu iş var, millet kendine çalışıyor." ifadelerini kullandı

“Ekmeğimizi kazanmak için tarlada çalışıyoruz”

Askerden yeni geldiğini ve iş bulamadığı için tarım işinde çalıştığını söyleyen Ali Çiftçi ise şöyle konuştu; "Borçlarımızı ödemek ve aynı zamanda ekmeğimizi kazanmak için tarlada çalışıyoruz. Yevmiyemiz bazen çıkıyor, bazen de çıkmıyor ama yine de ekmeğimizin peşine düşmüşüz. Şanlıurfa'da iş olmadığı için elimizden geldiği kadarıyla gelip tarlada çalıyoruz. İmkânlarımız yok, iş de yok. Hakkımız yenilmedikçe çalışıp idare ediyoruz. İş zor, kolay bir iş yok. Bölgemizde hayvancılık ve tarım gibi işler var ama imkân vermiyorlar. İmkân olsa buranın toprakları iyi. Her işi yapabilirsin ama yok. İsteğimiz bölgede vasıfsız işçiler için iş alanlarının yapılmasıdır. İş olsa çalışacağız. Böylece ekonomi de iyi olur." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.