VİDEO HABER - Eczacılar: İlaç sıkıntısı devam ediyor

VİDEO HABER - Eczacılar: İlaç sıkıntısı devam ediyor
Yüzde 37’lik zammın ardından ilaçların peyder pey gelmeye başlamasına rağmen ilaçların yetersiz olduğunu ve halen çok sayıda ilacın piyasada bulunmadığını...
Yüzde 37’lik zammın ardından ilaçların peyder pey gelmeye başlamasına rağmen ilaçların yetersiz olduğunu ve halen çok sayıda ilacın piyasada bulunmadığını vurgulayan eczacılar, bu sorunun ciddi sıkıntılara neden olduğunu söyledi

Geçtiğimiz günlerde tüm ilaçlara yapılan yüzde 37’lik zamma rağmen halen çok sayıda ilacın piyasada bulunmadığını belirten eczacılar, ilaç zammının halkı ekonomik anlamda kötü etkileyeceğini belirtti. İLKHA muhabirine konuşan eczacılar, ekim ayından bu yana ilaç sıkıntısının devam ettiğini söyledi. Yüzde 37’lik zammın ardından ilaçların peyder pey gelmeye başlamasına rağmen ilaçların yetersiz olduğunu vurgulayan eczacılar, bu sorunun ciddi sıkıntılara neden olduğunu anlattı. Eczacı Gülistan Yalçın, 19 Şubat’ta tüm Türkiye’de ilaç fiyatlarına yüzde 37 oranında bir zam geldiğini aktardı.

“10 ilaç lazımsa zar zor bir tane çıkıyor”

İlaç sıkıntısının ise devam ettiğini dile getiren Yalçın, “Ekim ayından beri büyük bir ilaç yoku yaşıyoruz ve halen bu sıkıntı devam ediyor. Şu anda ilaçlar ara ara ilaç depolarına gelmeye başladı ama bu tabi ki yetersiz kalıyor. Mesela 10 tane ilaç lazımsa zar zor bir tane çıkıyor. Üretimde sıkıntı olduğu için bu durum eczane ve depolara yansıyor. Bunun temel sorunu da zam değil. En büyük sorun döviz kuru ve ilaç fiyat kararnamesinin sürekli güncellenmemesidir.” dedi.

“Oran birkaç ayda bir güncellensin”

İlaç fiyat kararnamesinin yılda bir kere güncellendiğini anımsatan Yalçın, şöyle devam etti:

“En son ki avro kuru 4 buçuk liraydı. Yeni zamla birlikte bu oran 6 buçuk liraya çıktı. Firmalar, üreticiler çok zor durumda. Eczacılar olarak bu oranın birkaç ayda bir güncellenmesini istiyoruz. Güncel avro kurunun baz alınmasını istiyoruz. Halk ile birebir iletişim halinde olan biziz. Halk direk bize yakınıyor. Halk direk eczanelerden ilacı temin ettiği için en büyük problemi halkla, biz yaşıyoruz.”

“Zam halkı kötü etkiledi”

Bütün ilaç guruplarına yüzde 37 oranında zam geldiğini aktaran Yalçın, “Halk zaten zor bir dönemden geçiyor. İşsizlikle baş ediyor, alım gücü çok azaldı. Bununla birlikte yüzde 37’lik bir zam onları çok kötü etkiledi. İlk zam reçetelerini kaydettiğimiz zamandan itibaren hastalar neden bu kadar yüksek ödüyoruz demeye başladı.” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda Yalçın şunları söyledi: “Devlet en düşük ilaç ödeneğini baz aldığı için farklar çok arttı. Özellikle bilgemizde emekli ve raporlu hastalarımız çok fazla. Normalde raporlu hastalara çok fiyat farkı çıkmazken şu anda bu zamla birlikte neredeyse eczaneye gelen yüzde 60-70 oranında hastamızdan ilaç farkları almaya başladık. Onlarında çok zorlandığını görüyoruz. Bu süreçte en azından ücreti hastalardan değil de Sağlık Bakanlığından ya da SGK’dan alırsak hastalarla ilgili herhangi bir sorunumuz kalmayacak.”

“Zam ilaçların piyasaya girmesini sağlayacak mı bilemiyoruz”

Bir diğer eczacı Fatma Betül Türen ise eylül ve ekim ayından beri özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, öksürük, tansiyon ilaçları ve bazı önemli kanser ilaçları gibi ilaçların tedarikinde sıkıntılar yaşandığını belirtti. İnsanların ilaç temin edemeyecek duruma dahi geldiğini vurgulayan Türen, “Zamla beraber ilaçlar peyder pey piyasaya girmeye başladı ama halen hepsi girmiş değil. Yapılan zam ilaçların piyasaya girmesini sağlayacak mı onu da bilmiyoruz. Çünkü ilaç kuru yeteri kadar artmadı ve istenilen gibi bir zam olmadı açıkçası.” diye konuştu.

“İlaç fiyat farkları ciddi miktarda arttı”

Zamdan sonra ilaç fiyatlarının ciddi miktarda arttığına dikkat çeken Türen, şöyle devam etti:

“Şu anda ilaçlara yüzde 37’lik bir zam yapıldı ve bu zamdan sonra insanların eczanelerde ilaçlara vereceği para ciddi miktarda arttı. Reçetelerin ilaç fiyat farkları ciddi miktarda arttı. Bundan sonraki süreçlerde hastaların eczanelerden ilaç almaları ekonomik yönden birazcık zor olacak. İlaçları bulsalar bile biraz daha yüksek fiyattan almak zorunda kalacaklar. Eczacılar olarak hastalara ilaç temin etmeye çalışıyoruz. Biz de ilaçları satma amacı yok. Hangi eczanede olursa olsun hastaları ilacın bulunduğu eczaneye yönlendirmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar hastalara ilaç temin etmelerine çalışıyoruz.”(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.