VİDEO HABER - ‘EBA canlı dersinden istifade edemiyoruz’

VİDEO HABER - ‘EBA canlı dersinden istifade edemiyoruz’
https://www.youtube.com/watch?v=Lc4Hd2613Dc&feature=emb_title Koronavirüs salgını nedeniyle yeni eğitim-öğretim yılında devam eden uzaktan eğitim...

Koronavirüs salgını nedeniyle yeni eğitim-öğretim yılında devam eden uzaktan eğitim sisteminin aksaklıkları öğrencileri olumsuz yönde etkiliyor. Batman'da ikamet eden iki kardeşten biri olan 8 sınıf öğrencisi Muhammed Faruk Çelik, kardeşinin EBA canlı dersleri ile kedi dersinin çakıştığı için çoğu zaman derslerini takip edemediğini belirtti

DİYARBAKIR YENİGÜN - 2020-2021 eğitim-öğretim yılı pandemi tedbirleri gölgesinde başladı. Okul öncesi ve birinci sınıfların seyreltilmiş zamanlarda gördükleri yüz yüze eğitimin dışında kalan diğer öğrenciler ise eğitimleri Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile online olarak devam ettiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafın hayata geçirilen EBA'dan yeterince istifade edemediklerini belirten Batmanlı öğrenciler, yetkililerden internet ve tablet desteğinde bulundular. EBA sisteminden kaynaklanan aksaklıkların yanı sıra öğrencilerin bilgisayar, tablet ve internet gibi sorunları da devam ediyor. Batman'da ikamet eden iki kardeşten biri olan 8 sınıf öğrencisi Muhammed Faruk Çelik, kardeşinin EBA canlı dersleri ile kedi dersinin çakıştığı için çoğu zaman derslerini takip edemediğini belirtti.   Çelik, "Evde 2 öğrenciyiz ama bir tabletimiz var. Çoğu zaman Canlı derslerimiz çakışıyor, dersin ortasından bağlantı gidiyor dersimiz yarım kalıyor. Derslerimizden bir şey anlayamıyoruz. Öğretmenlerimiz derse neden giremediğimizi sorduklarında evde internetimizin olmadığını söylüyoruz. Bazen de çeşitli kampanyalardan yararlanarak derslerimize girebiliyoruz. Bazen de komşularımızdan izin isteyerek internetlerini kullanıyoruz. Bu nedenle derslerime düzenli olarak çalışamıyorum. EBA TV'den derslerimi takip ediyorum ama canlı derslere çoğu zaman katılamıyorum. EBA canlı dersleri için verilen 8 GB interneti zoom programı destelemediğinden faydalanamıyorum. Yetkililerden EBA için verilen internetin zoom programını desteklemesini sağlamaları istiyorum." dedi.

"Yetkililerden tablet ve internet desteği istiyoruz"

Evlerinde internet olmadı için çoğu zaman derslerinden geri kaldığını söyleyen 7'nci sınıf öğrencisi Abdullah Babrak, "Evde iki öğrenciyiz annemin ya da babamın telefonundan bazen canlı derse katılabiliyoruz. Ben 7’nci sınıfa, kardeşim de 2’nci sınıfa gidiyor, bazen ikimizin dersi aynı saatte oluyor. Böylede olunca birimiz dersine giremiyor. Böyle de olunca derelerimizden geri kalıyoruz. Devletin EBA için verdiği ücretsiz 8 GB internetten faydalanamıyoruz. Çünkü canlı ders esnasında açılmıyor. Açılmadığından canlı derslerimi kaçırıyorum. Sonradan bağlandığında ise derslerden geride kaldığımı görüyorum. Bende arkadaşlarımla birlikte çalışmak istiyorum." diye konuştu. EBA TV üzerinde verilen dersleri takip ettikleri fakat canlı derslere katılmada sıkıntılar yaşadıklarını belirten baba Ömer Çelik, "Karton toplayarak geçimimi sağlıyorum. Benin iki çocuğum okul okuyor. Çocuklar pandemiden dolayı okula gidemiyor. Çocuklarımın EBA TV üzerinden yapılan dersleri takip etmesini sağlıyorum ama canlı derslere katılamıyorlar. Devletin 8 GB olarak verdiği internet çok güzel ama zoom programını desteklemiyor. Zoom programını desteklemediği için canlı derse girdiğimiz zaman program bizi kendi internetimize yönlendirdiğinden derslere giremiyoruz." dedi.

‘EBA’nın 8 GB interneti zoom programını desteklemiyor’

"İmkânlarımı zorlayarak bir tablet aldım fakat evde internet olmadığından dolayı çocuklarım derslerinden geri kalıyor "diyen Çelik, "Benim aylık kısıtlı bir internet limitim var. O da çocuklarımın derslerine yetmiyor. Bazen komşulardan bazen de kampanyalardan yararlanarak derslerine girmeleri için çabalıyoruz ama bu da yetersiz kalıyor. EBA’nın 8 GB zoom programını desteklerse çocuklar rahat rahat derslerine girebilecek bizde azda olsa rahatlayacağız. Çocuklarımın biri 8 diğeri 5’inci sınıfa gidiyor. Uzaktan eğitimden dolayı bir arkadaşımın kartıyla taksitle 1 tablet alabildim. Halen taksitlerini ödüyorum. Bende isterdim ikisine de tablet alıp eve internet çekmeyi fakat çoğu kişide olduğu gibi benimde imkânım el vermiyor. Memur değilim ve düzenli bir gelirim olmadığından alamıyorum." şeklinde konuştu.

"Çocukların derslerinden geri kalıyor"

Eğitimde eşitliğe dikkat edilmesini isteyen Çelik, "Pandemiden dolayı iş olanaklarını da düştü. Biz 5 nüfuslu bir aileyiz ancak kendimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığından ricamız imkânı olmayan öğrencilerin imkânı olan öğrencilerle eşdeğer eğitim almalarını talep ediyorum. Çocuklarımızın arkadaşları arasında durumu iyi olanların tabletleri ve evde internetleri olduğu için düzenli canlı derslere katılabiliyor. Çocuklarımız ise canlı derse katıldıklarından çoğu zaman önceki dersleri kaçırdıklarından kendilerinde bir eziklik hissetmeye başlıyorlar. Bizde bundan çok etkileniyoruz. Evet, imkânlarımız olmayabilir ama devletin eğitim konusunda eşitliği sağlamalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.